Test és lélek

Idő kell a gyerekeknek a szeretet kialakulásához

Csehák Hajnalka

2013. február 5. kedd 19:00

Fél év együttjárás után most mutatott be 6 éves kisfiának a barátom. Azt hittem, hogy majd megkedvel, hiszen általában jól kijövök a gyerekekkel, ő azonban kifejezetten utál engem. Erőltessem, hogy megszeressen, vagy inkább kerüljem el a közös programokat?


A szeretetet nem lehet erőltetni, vagy kialakul, vagy nem. Minél görcsösebben vágyódik rá, hogy a barátja kisfia megszeresse, annál nehezebben fog sikerülni. Egy gyermekkel való ismeretség kezdeténél arra van szükség, hogy átérezze, hogyan érezhet abban a helyzetben a hatéves gyermek. Hogyan láthatja egy óvodás kisfiú az apukája új párját? Mi minden járhat a fejében? Mi az, amire a gyermek féltékeny?

Amikor egy férfi elválik, és a házasságból gyermek is született, nem szabad arra számítani, hogy a férfi majd könnyen maga mögött hagyja a múltját. Akkor sem, ha ő maga akart elválni. Mindig számolni kell azzal, hogy a gyermekétől nem válik el az ember.

A csemete mindkét szülőjét szereti, és arra vágyódik, hogy együtt legyenek. Akárhogyan veszekednek is, egy hat- éves gyermeknek a saját érzései szerint az a legfontosabb, hogy az általa legjobban szeretett két embert egymás mellett tudja.

A hatéves gyermek az értelmével lassan felfogja, hogy anya és apa elvált, de erősen tiltakozik, ha valamelyik szülő oldalán új pár jelenik meg. Ezt az új párt zsigerből utálja, hiszen az egy idegen, és könnyű utálni, míg az apát és az anyát nem lehet egyszerre szeretni is, meg utálni is, amiért elvált. A gyermek érzései ilyenkor nagyon bonyolultak.

És akkor még nem is beszéltünk a gyermek édesanyjáról, aki esetleg pikírt megjegyzéseket tesz az apa új párjára, erősítve ezzel a gyermek ellenszenvét.
Azt javasolom, hogy keresse az arany középutat. Ne kerülje a közös programokat, de ne is helyezze magát előtérbe a közös együttlétek alatt. Ezek apa és fia együttlétei, ilyenkor válasszon egy mellékszerepet.

A kedves, mosolygós, visszafogott megfigyelő szerep valószínűleg célravezető lesz majd. Ha csak jelen van a találkozásoknál és megvárja, amíg a gyermek hívja játszani, akkor nagyobb az esélye, hogy kialakul a kölcsönös elfogadás. A gyerek fantáziáját úgyis felpiszkálja majd a kedvesen mosolygó, titokzatos „néni”. 

További cikkek

Intim

Öt mondat, amit senki sem akar hallani szex után

Ezotéria

Izgalmas napok elé néz a szerelemben ez a három csillagjegy

Ez is érdekelhet

she.life.hu

Olyan nyelvleckét kaptam egy német pasitól, hogy míg élek, nem felejtem el

hirtv.hu

Lefejelte a vásárlót, aki csak a dohányboltba akart bemenni - videóval

szon.hu

Sajnos ez történt az Északi körúton! Súlyos sérülésekkel szállították kórházba!

origo.hu

Remekelt az iPhone 13 széria, újra az Apple a legnagyobb okostelefon-gyártó

vg.hu

Hatalmas pofont kapott a Netflix

mandiner.hu

Elemző: Azt hazudták pénteken, hogy meg lehet tartani április 3-án a baloldali népszavazást

origo.hu

Soha nem látott szalagkorlát épül egy magyar út mellett, meg fog lepődni, hogy néz ki - fotók

astronet.hu

A hétvége horoszkópja: új és szokatlan ismeretségek, váratlan szerelmek tűnhetnek fel a hétvégén

origo.hu

Emberi ürülékkel orvosolnák a műtrágyahiányt Észak-Koreában