Ünnepi sörrel koccinthat karácsonykor

ünnepek
PUBLIKÁLÁS: 2012. december 14. 23:00
A sör éppen úgy lehet ünnepi ital, ahogyan a bor vagy a pezsgő. A Bors egy fővárosi, különlegességeket árusító sörszaküzletet keresett fel, ahol is Bartos Zoltán kereskedő mutatta be nekünk a karácsonyi ünnepkör különleges malátaleveit.
Bors

DELIRIUM

A név kötelez – a Deliriumra keresztelt sörcsaláddal az 1654 óta működő Huyghe Sörfőzde kedveskedik az igazán erős seritalok szerelmeseinek. A Delirium Tremens (8,5 százalékos szesztartalom) címkéjén táncoló – nem mellékesen rózsaszín – elefántok is arra utalnak: akár ilyesféle látomásokkal is számolnunk kell, ha nem tartjuk a mértéket. A kilencszázalékos La Guillotine háromszoros erjesztésű, tartós, kemény habú, világos borostyánszínű itóka, jellegzetes üde, gyümölcsös és mézes illattal. A kifejezetten karácsonyi Delirium Christmas – mely tízszázalékos alkoholtartalommal bír – illatában mintha karamell és trappista sajt aromája kergetőzne, ízében pedig a karamellás, mézes, datolyás, kakaós árnyalatok tűnnek elő.

KWAK
Szintén kelet-flandriai, nevezetesen a Boostels-ház (alapítva 1791-ben) nedűje. Erős, 8,4 százalékos erős barna ale típusú sör. Sötét rézszínű, habja rövid ideig marad meg, jellegzetes illata mögött muskotályos mustaroma is megbújik. Visszafogottan édeskés ízvilága a libamájas fogások mellett remekül érvényesül. A márka különleges pohara talán még a sörnél is sokkal ismertebb. Annak idején a postakocsisok tették a bak mellé e fa tartóban a nedűt, amely amikor a sör a pohár legvékonyabb részén átcsusszant, jellegzetes „kvak” hangot adott ki.

CHIMAY

A Chimay sörök főzése és a sajtkészítés 1862-ben kezdődött a Notre Dame de Scourmont cisztercita trappista apátságban. A számos ízváltozatban, illetve receptúrával előállított sörök receptje és fűszerezése ma is titok. Különlegességük, hogy az érlelés kezdetétől a palackozásig hosszú hónapok telnek el, és sok vásárló még ezt követően is évekig tárolja az italt pincében, hogy az ízek még jobban összeérjenek.

KASTEEL

Az 1811-ben alapított sörgyártót azóta az ötödik generáció irányítja. Kastélysörnek is nevezik (ezt jelenti a Kasteel is), hiszen az ingelmunsteri kastélyban kezdték előállítását. A Kasteel számos ízváltozatba kapható. Mindegyikőjükre jellemző a magas, 8-11 százalékos alkoholtartalom, illetve az erőteljes, olykor fűszeres ízek. Tónusok – a receptúrától függően –a mézsárgától, a mélyrubinon át a sötétbarnáig terjed.

GAULOISE

A Du Bocq Sörfőzde – mely 1858-től főzi pompás nedűit – Galuloise Christmasnak keresztelt itala a sörbarátok karácsonyi kedvence lehet. Fátyolos kávészín, rövid életű hab jellemzi, illatából pedig kibontakozik a kávé, majd a dohány, végül a szegfűbors. A rajongók szerint a „harapós”, 8,1 százalékos alkoholtartalmú itóka olyan, akár a nagymama karácsonyi süteménye, de folyékony formában…

TRIPEL

Komplex ízvilágú, aranyos-bronzos színű sör, gyönyörű habbal, s nem mellékesen mintegy 8,4 százalékos alkoholtartalommal. Karakterét a három gabonafajta (árpa, búza, zab) mellett a sörfőzde élesztőinek banános-vaníliás aromája adja. Illata finom, citrusos, vaníliás, ugyanakkor komlós. A Tripel, amit 2008-ban egy internetes voksoláson a világ legjobb sörének szavaztak meg, az egykori dendermonde-i apátság receptje alapján készül, s az igencsak patinás, 1679-es alapítású Boostels sörfőzde gyártja.

FLORIS

Az 1654-es alapítású kelet-flandriai Huyghe Sörfőzde készíti a Floris gyümölcsös, illetve mézes söröket, mely ízvariációkkal néhány éve a honi sörgyárak is előrukkoltak. A patinás cég forgalmaz – többi közt – trópusi gyümölcsös, epres, meggyes, almás ízesítésű nedűt. Az italok alkoholtartalma (a belga sörökhöz képest) viszonylag alacsony, 3,6-4,5 fok között mozog.
 

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.