Test és lélek

Ünnepi sörrel koccinthat karácsonykor

Bors

Létrehozva: 2012.12.14.

A sör éppen úgy lehet ünnepi ital, ahogyan a bor vagy a pezsgő. A Bors egy fővárosi, különlegességeket árusító sörszaküzletet keresett fel, ahol is Bartos Zoltán kereskedő mutatta be nekünk a karácsonyi ünnepkör különleges malátaleveit.

DELIRIUM

A név kötelez – a Deliriumra keresztelt sörcsaláddal az 1654 óta működő Huyghe Sörfőzde kedveskedik az igazán erős seritalok szerelmeseinek. A Delirium Tremens (8,5 százalékos szesztartalom) címkéjén táncoló – nem mellékesen rózsaszín – elefántok is arra utalnak: akár ilyesféle látomásokkal is számolnunk kell, ha nem tartjuk a mértéket. A kilencszázalékos La Guillotine háromszoros erjesztésű, tartós, kemény habú, világos borostyánszínű itóka, jellegzetes üde, gyümölcsös és mézes illattal. A kifejezetten karácsonyi Delirium Christmas – mely tízszázalékos alkoholtartalommal bír – illatában mintha karamell és trappista sajt aromája kergetőzne, ízében pedig a karamellás, mézes, datolyás, kakaós árnyalatok tűnnek elő.

KWAK
Szintén kelet-flandriai, nevezetesen a Boostels-ház (alapítva 1791-ben) nedűje. Erős, 8,4 százalékos erős barna ale típusú sör. Sötét rézszínű, habja rövid ideig marad meg, jellegzetes illata mögött muskotályos mustaroma is megbújik. Visszafogottan édeskés ízvilága a libamájas fogások mellett remekül érvényesül. A márka különleges pohara talán még a sörnél is sokkal ismertebb. Annak idején a postakocsisok tették a bak mellé e fa tartóban a nedűt, amely amikor a sör a pohár legvékonyabb részén átcsusszant, jellegzetes „kvak” hangot adott ki.

CHIMAY

A Chimay sörök főzése és a sajtkészítés 1862-ben kezdődött a Notre Dame de Scourmont cisztercita trappista apátságban. A számos ízváltozatban, illetve receptúrával előállított sörök receptje és fűszerezése ma is titok. Különlegességük, hogy az érlelés kezdetétől a palackozásig hosszú hónapok telnek el, és sok vásárló még ezt követően is évekig tárolja az italt pincében, hogy az ízek még jobban összeérjenek.

KASTEEL

Az 1811-ben alapított sörgyártót azóta az ötödik generáció irányítja. Kastélysörnek is nevezik (ezt jelenti a Kasteel is), hiszen az ingelmunsteri kastélyban kezdték előállítását. A Kasteel számos ízváltozatba kapható. Mindegyikőjükre jellemző a magas, 8-11 százalékos alkoholtartalom, illetve az erőteljes, olykor fűszeres ízek. Tónusok – a receptúrától függően –a mézsárgától, a mélyrubinon át a sötétbarnáig terjed.

GAULOISE

A Du Bocq Sörfőzde – mely 1858-től főzi pompás nedűit – Galuloise Christmasnak keresztelt itala a sörbarátok karácsonyi kedvence lehet. Fátyolos kávészín, rövid életű hab jellemzi, illatából pedig kibontakozik a kávé, majd a dohány, végül a szegfűbors. A rajongók szerint a „harapós”, 8,1 százalékos alkoholtartalmú itóka olyan, akár a nagymama karácsonyi süteménye, de folyékony formában…

TRIPEL

Komplex ízvilágú, aranyos-bronzos színű sör, gyönyörű habbal, s nem mellékesen mintegy 8,4 százalékos alkoholtartalommal. Karakterét a három gabonafajta (árpa, búza, zab) mellett a sörfőzde élesztőinek banános-vaníliás aromája adja. Illata finom, citrusos, vaníliás, ugyanakkor komlós. A Tripel, amit 2008-ban egy internetes voksoláson a világ legjobb sörének szavaztak meg, az egykori dendermonde-i apátság receptje alapján készül, s az igencsak patinás, 1679-es alapítású Boostels sörfőzde gyártja.

FLORIS

Az 1654-es alapítású kelet-flandriai Huyghe Sörfőzde készíti a Floris gyümölcsös, illetve mézes söröket, mely ízvariációkkal néhány éve a honi sörgyárak is előrukkoltak. A patinás cég forgalmaz – többi közt – trópusi gyümölcsös, epres, meggyes, almás ízesítésű nedűt. Az italok alkoholtartalma (a belga sörökhöz képest) viszonylag alacsony, 3,6-4,5 fok között mozog.
 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek