Test és lélek

Netes káosz: hivatalosan kell igazolni a halált

Bors

2012. december 6. csütörtök 21:00

Rohamosan digitalizálódó világunkban tucatnyi virtuális nyomot hagyunk magunk után. A Bors annak járt utána, hogyan szüntethetők meg a közösségi oldalak adatlapjai szélsőséges esetekben, amilyen az elhalálozás, avagy a hamis profil.

Bosszú, rosszízű tréfa, de tévedés is lehet egy-egy közösségi oldalon terjengő pletyka, acsarkodás, de még a hamis profilok mögött is. Mint azt Haraszti István rendszergazdától megtudtuk, a világháló ma már hemzseg az álprofiloktól.

– Amennyiben hamis, rosszindulatú, megalázó, megrázó, gyűlöletkeltő, avagy bármilyen oknál fogva gyanús tartalommal találkozunk, tanácsos haladéktalanul jelentést írni, amely mindegyik közösségi oldalon „Jelentem” gomb felirattal része a menüsornak – javasolta a szakember. – A tapasztalat az, hogy ezek a felületek napjainkra telis-tele lettek álprofilokkal, éppen ezért időről időre érdemes körülnézni a felületen, hogy nem kering-e éppen rólunk bárminemű hamis információ, kép vagy fotómontázs.

– Hogyan lehet megszüntetni a közösségi oldalon az elhunytak profilját? Melyik családtag kérheti ezt, s milyen igazolásokra, igazolványokra, adatokra van ehhez szükség? – érdeklődött a Bors az iWiW-et üzemeltető OrigoMédia és Kommunikációs Szolgáltató Zrt.-nél.

– Elhunyt személy adatlapját egy közeli hozzátartozó töröltetheti, a törléshez szükséges dokumentumok bemutatásával vagy megküldésével. Ezek: az eljáró személy személyi igazolványa és az elhunyt halotti anyakönyvi kivonata. A dokumentumok bemutatása történhet személyesen – előre egyeztetett időpontban –, illetve postai úton. Mindként esetben nagyon fontos a töröltetni kívánt adatlap pontos megjelölése – tájékoztatta a Borsot Kovács Gergely, a cég termék és üzletfejlesztési igazgatója.

– Amennyiben valaki más nevére hoz létre profilt, hogyan lehet azt töröltetni, illetve miként igazolható, hogy azt nem az kreálta, akinek a nevén van?

– Más nevében létrehozott adatlapot az érintett kérésére személyazonossága igazolása után töröljük. A személyes adatokkal történő visszaélés esetén az érintett tehet feljelentést a rendőrségen, a hatósági eljárás során pedig kiderülhet, ki hozta létre az adatlapot.

– Mit tehet az, akiről valótlanul híresztelnek valamit? Hogyan tisztázhatja magát az akár bűncselekményt súroló rágalmak alól?

– Rágalmazás vagy bűncselekmény gyanúja esetén a rendőrségen tehet feljelentést a felhasználó. A hatóság állapítja meg, hogy történt-e bűncselekmény, s az érintett milyen jogorvoslattal élhet az elkövetővel szemben.

A hálón is tartunk a szülők kritikájától

Háromszáz Facebook-felhasználó bevonásával készült a skóciai Edinburghi Egyetem üzleti tanszékén az a tanulmány, amely megállapította, hogy az ismerősök számának növekedésével, nő a felhasználók stresszérzete. A szorongást főként az ismerősként megjelölt szülőknek, idősebb családtagoknak, illetve munkahelyi vezetőknek való megfelelési kényszer váltja ki.  

Angolul gyorsabb a facebookos ügyintézés

Természetesen az amerikai üzemeltetésű Facebookon is van mód korrigálásra, törlésre, javításra. A legcélravezetőbb angol nyelvű levelet írni – erre akár már 24 órán belül válaszolhatnak –, de feldolgozzák a más nyelven érkező üzeneteket is, ám az ezekre adott válaszokra többet kell várni.

* Általános címük: info@facebook.com

* Bárminemű visszaélés, adatlopás esetén a www.facebook.com/help/?page=420 oldalon tehet jelentést

* Rokon vagy barát felhasználó elhalálozását, illetve azt, hogy a profil attól fogva emlékoldalként működjön: www.facebook.com/help/contact.php?show_form=deceased

* Amennyiben a saját fiókunkat állították emlékstátuszba, azt a http://www.facebook.com/help/contact.php?show_form= special_memorialized_state oldalon módosíttathatjuk

* Végleges törlés: www.facebook.com/help/contact.php?show_form=delete_account 

További cikkek

Intim

Öt mondat, amit senki sem akar hallani szex után

Ezotéria

Izgalmas napok elé néz a szerelemben ez a három csillagjegy

Ez is érdekelhet

astronet.hu

Napi horoszkóp 2022. január 27.: a Rák angyalként segít mindenkin, a Vízöntő megmutatja érzéseit

ripost.hu

3 hónapos áldozata is van a német pedofilhálózatnak

travelo.hu

Üvegablaknak csapódott, különleges madarakat mentettek a Balaton-parton

magyarnemzet.hu

Rákay Philip: A liberálisoknak is jobb vigyázni az ilyennel!

kisalfold.hu

Negatív rekord - mutatjuk az új fertőzöttek számát egyetlen nap alatt megyénkben

origo.hu

Kísértetiesen villogó tárgyat észleltek az űrben

mindmegette.hu

5 meglepő dolog, amire a rizst használhatod - a főzésen kívül!

vg.hu

Modern fegyvereket kérnek Moszkvától az ukrán szakadárok

origo.hu

Filmbe illő autós üldözés volt Debrecenben, azt is felvették, ahogy leteperik a rablókat - videó

ripost.hu

Tombol az omikron Magyarországon: ezt fotózták a Margit hídnál

mandiner.hu

Sára Botond: Elvittem a ferencvárosiak üzenetét Karácsony Gergelynek

origo.hu

Kevésbé halálos iramban - Toyota GR Supra 2.0T teszt