Test és lélek

Tökéletes fürdő agresszív vegyszerek nélkül

Bors

2012. november 19. hétfő 23:00

Kevés ragyogóbb érzés van, mint egy vadonatúj fürdőszobába belépni. Ám az ilyesmi egyszer, talán kétszer jön össze egy életben. Mi lenne, ha a régit fényeznénk újra?

Léteznek módszerek, melyeknek köszönhetôen úgy csillog a fürdőszobánk, mint azon a napon, amikor elkészült? Igen.

Képzeljük el a tökéletesen csillogó tükröt, a steril, vízkőmentes kádat, a ragyogó mosdókagylót, a tökéletesen működő lefolyót és a nett csempéket! A következő trükkökkel mindez működik.

VÍZKŐFOLTOK A KÁDBAN? Felettébb piszkos benyomást keltenek. Ha ezeket el akarjuk tüntetni, nem kell a vécékagylóhoz használt agresszív termékeket alkalmaznunk. Legjobb, ha vastagon beszórjuk nagy szemű sóval a problémás felületet, majd forrásban lévő alkoho-los ecettel öblítjük le azt. Makacs szennyeződés esetén ismételjük meg a műveletet.


LEVÁLT CSÚSZÁSGÁTLÓK Lehangoló látványt nyújtanak az olyan foltok is, amelyek a korábban a kádba vagy a zuhanytálca aljára ragasztott, majd időközben levált csúszásgátló hagy maga után. De semmi pánik! Előbb szellőztessük ki a fürdőszobát, majd vegyünk kesztyűt, esetleg védőszemüveget is. Ezután egy ecsettel vigyünk fel egy vastag réteget valamilyen metilén-klorid alapú oldószerből a problémás területre, és egy ideig hagyjuk állni. Ezután spakli segítségével távolítsuk el a szennyeződést, majd ronggyal töröljük át, végül bő vízzel öblítsük le.

BURKOLATILLESZTÉSEK Rémes látvány, amikor a csempék illesztéseiben – az úgynevezett fugákban – feketéllik a felgyülemlett szennyeződés. Ám erre is van megoldás. Húzzunk gumikesztyűt, majd vessük be a következő keverékek egyikét. Használhatunk egyszerűen hypós vizet, de remekül működik a hamuzsír is vagy a sósav. A tisztításhoz használjunk durva kefét, majd alaposan öblítsünk. Ha azt szeretnénk, hogy a munkánk eredménye tartós legyen, és jó ideig ne kelljen az akciót megismételni, a réseket kenjük ki áttetsző lakkréteggel.

RAGYOGÓ ÜVEGFELÜLETEK Az üvegek megpucolásához használhatunk mikroszálas mopot (ismertebb nevén dörzsi szivacsot), de a klasszikus, újságpapíros módszer is remekül működik, ahogyan a nedves ruha. A mosóvízbe önthetünk egy kevés felmelegített ecetet, de a tiszta szesz is hatékony. Hogyha igazán makacs, zsíros szennyeződéssel találjuk szembe magunkat, dörzsöljük be félbevágott hagymával, mielőtt lemossuk.

AKRIL MOSDÓKAGYLÓK Az akrilból készült mosdókat, medencéket finom ronggyal és karcolásmentes folyadékkel tisztítsuk. Soha ne használjunk súrolóport, terpentint vagy alkoholt. Ha az anyag sérült, a karcolást dörzsöljük át egészen finom csiszolópapírral, majd kenjük át folyékony polírozópasztával. A fém ütötte nyomokat pedig legkönnyebben hagyományos háztartási tisztítószerrel, no és egy nejlonkefével tüntethetjük el.

CSEMPEÁPOLÁS A csempék tisztításához legjobb, ha nedves rongyot és fekete szappant használunk, majd alapos öblítést végzünk. A burkolólapok további karbantartását megkönnyíthetjük, ha egy szilikonvaxot viszünk fel, így a felület bársonyos tapintású lesz, és sokkal kevésbé maradnak meg rajta a szennyeződések.

DUGULÁSOK Az eldugult lefolyók megtisztításához használjunk csaknem forrásban lévő szódabikarbónás vizet. Hatékony megoldás lehet az is, ha egy gumicsövet dugunk le, majd egy közönséges matrac- vagy biciklipumpával néhányszor lendületesen belefújunk.
 

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/16054546_auto_resized.jpg
origo.hu

SMS-ben üzent a hegymászó a feleségének, hogy nem fog tudni lejönni a hegyről

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15734_resized.jpg?avcount=1685733907
origo.hu

Ilyen orosz fenyegetésre senki sem számított

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/16055964_auto_resized.jpg
vg.hu

Saját aknáikon vergődnek át a támadó ukránok, aztán jön az orosz vérszivattyú

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/16056521_auto_resized.jpg
ripost.hu

Lezárult egy korszak: Harry herceg és Meghan Markle váratlan döntést hoztak

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/16057310_auto_resized.png
hirtv.hu

Egységes szakmai irányítás valósul meg a védőnői rendszerben

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15735_resized.jpg?avcount=1685733907
origo.hu

Két év börtönt is kaphat a drogos magyar énekesnő

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/16054203_auto_resized.jpg
astronet.hu

A hétvége horoszkópja június 3-4.: intenzív megéléseket, mély érzéseket jeleznek a bolygók

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/16057201_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Zokogva jelentette be lánya: elhunyt a legendás zeneszerző

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15723_resized.jpg?avcount=1685733907
life.hu

Elképesztő akciók a Lidl-ben: nem csak azt kapjuk, ami kötelező!(x)

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2023/06/gYSrCxr9qBQFtkE_KTnavjOpI4ZQ6jENVb9wqiXZdRE/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2NmMjc4YzI0NzYyNzQ1Yjg4MGU3NjA0ZWE2MjIyOTg0.jpg
Ezo

Mutatjuk, melyik négy csillagjegyre vár élete legjobb nyara – te vajon köztük vagy?

https://cdn.borsonline.hu/2023/05/CTNfD2oGSa_54RC6rYb3NJGTFkJMnOyBRZyvJnP3Ksg/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50Lzc3ODY0MWU0NGVlMjRjOGY4NDJhMTMzY2UxZjAwYTZm.jpg
Ezo

Kedden új időszak kezdődik: a Bikába lépő Jupiter stabilitást és jólétet ígér