Test és lélek

Dundika kamerán figyelte gyerekét

H. N.

2012. november 10. szombat 21:00

Kevés kérdés osztja meg annyira a szülőket, de még a szakembereket is, mint a kicsik altatásának problémája. Az egyik tábor a külön szobára, de legalább a külön ágyra esküszik, a másik viszont együtt alszik gyermekével.

Alvássegítő robotot fejlesztettek ki japán tudósok: a Minnie egér formájú plüss mellkasa úgy mozog, mintha lélegezne. Az álmatlanságban szenvedőnek nem kell mást tennie, csak átölelni, és egy idő után légzése automatikusan átveszi a robot ritmusát, megnyugszik és elszenderedik. A közel tizenötezer forintba kerülő baba novemberben kerül piacra, és évente harmincezer darabot szeretnének eladni belőle. Az biztos, hogy a vevők közt nem lesz olyan szülő, aki együtt alszik a gyermekével, hiszen ők saját maguk látják el éjjelente a robot feladatát.

Szorong az egyedül hagyott kisbaba

A testközelség, az együtt alvás minden gyermek alapvető szükséglete – magyarázta a Borsnak Vida Ágnes babapszichológus.

– Piciként azért, mert a terhesség kilenc hónapja alatt megszokták, hogy szorosan körbeöleljük őket, és erre a kuckóérzésre szükségük van, hogy megnyugodjanak. Később pedig a szorongásaik leküzdéséhez van szükségük a szülő adta biztonságérzetre. A gyerek agya kétéves kora körül érik meg annyira, hogy estétől reggelig aludjon. Addig bizony többször felriad még akkor is, ha úgy tűnik, átalussza az éjszakát. Azok a gyerekek, akiket úgy szoktatnak külön szobába, hogy sírni hagyják, nem aludni tanulnak meg, hanem rájönnek: a hívásukra nem reagál senki. Ez azonban nem jelenti azt, hogy nem szoronganak, és nem önti el a szervezetüket ugyanaz a stresszhormon, ami a hatalmas sírások alatt.

A szakember azt javasolja: aki teheti, legalább az első időszakban aludjon együtt a gyermekével, és csak később költöztesse külön szobába.

– A gyerekszobák először az arisztokraták házában jelentek meg: ott aludtak a szülőktől elkülönítve, de a dadussal együtt a gyermekek. Abban a kultúrában a legfontosabb az volt, hogy a gyerek jóformán láthatatlan legyen, és mindennapi rutinjával ne zavarja meg a felnőtteket. Ez a trend folytatódott a negyvenes-ötvenes években, amikor az asszonyoknak hamar vissza kellett menniük dolgozni, és fontos volt, hogy mielőbb önállóságra szoktassák a gyermekeiket. Ma azonban már másképp gondolkodunk erről: egyre több anyukának fontos, hogy az ősi ösztönökre hallgatva minél közelebb engedje magához a gyermekét, és akár megossza vele az ágyát – vélekedett Sződy Judit pszichológus.

Kollégája, Almásy Kitti azonban épp ellentétesen vélekedik: – Az, hogy segítjük a gyerek elalvását, teljesen reális és jó dolog, ez azonban nem jelenti azt, hogy együtt is kell aludni vele. Nem kevés problémát okozhat egy párkapcsolatban, hogy a közös ágy megosztása miatt elvész belőle az intimitás – magyarázta a szakember.

Az orvos ellenzi

Altorjai Péter gyerekorvosnak is éppen ez a legfőbb érve:

– Az életvitelszerű együtt alvást ellenzem, legfőképp lelki okok miatt. Úgy látom, hogy az együtt alvó családoknál sokszor az apa teljesen háttérbe kerül, mellékszereplővé válik, és ez később a házasságmegromlásához vezet. Orvosilag pedig a fulladásveszélytől lehet tartani, főként az egészen pici babáknál: félő, hogy valamelyik szülő álmában a takarójával vagy a párnájával véletlenül megfojtja a gyermeket – fejtegette.

– Alkalomadtán azonban, amikor a gyerek beteg vagy jön a foga, avagy később lelki problémái vannak, kifejezetten jót tesz, ha a közös ágyban összebújik a család.

Dundikáé kettesben töltik az éjszakákat

A fulladásveszélytől fél Majka és párja, Dundika is.

– Nem tudnék együtt aludni Mariánnal, félnék, hogy ráfekszem, és agyonnyomom – jelentette ki Dundika. – A következetesség híve vagyok: a fiunk már a kezdetektől külön szobában alszik. Ugyanakkor sohasem hagytam sírni: egy kamerás bébiőrön keresztül figyeltem, és ahogy megmoccant, már ugrottam is, éjjel-nappal. Egy idő után azonban le kellett szerelnem a bébiőrt, ugyanis Marián nagyon hamar felállt, és minden reggel arra ébredtem, hogy kaparássza. Elaludni viszont ölben alszik el.

Ungi Györgyné védőnő praxisában mindenféle eset előfordult már.

– Veszélyesnek tartom az együtt alvást, van ugyanis olyan gyerek, aki szó szerint kitúrja az ágyból az apját, mert csak az anyjával szeretne aludni. Sajnos azt sem lehet előre tudni, hogy a gyerek mennyire szokik rá a közös alvásra – fejtegette. – Ismerek olyan családot is, ahol a kislány kétévesen is többször felkel éjszakánként, és az anyját hívja: ott valószínűleg nincs rendben valami.

Variációk együtt alvásra

A közös ágyban alvás nem mindenkinek megoldás: egyrészt óriási, legalább 180-200 centiméteres ágy kell hozzá. Ha nincs ilyenünk, vagy épp sok a gyerek, egymás mellé lehet tenni a földön pár matracot.

Aki attól tart, hogy ráfekszik a gyermekre, beszerezhet egy úgynevezett babaöblöt: ez egy olyan kiságy, aminek az egyik oldalán nincs rács, így ott a szülői ágyhoz lehet csatlakoztatni. Így együtt is alszik a család, meg külön is. A szülők intimitását féltők elaltathatják a gyermeket külön ágyban, és éjjel, amikor felébred, maguk közé vehetik, avagy egyikük átmehet mellé aludni.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15382669_auto_resized.jpg
origo.hu

Apáti Bence: Sz.r edző és még sz.rabb ember maradsz

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/10307_resized.jpg?avcount=1669503307
origo.hu

Magyar valóságshow-szereplők, akikről kiderült, hogy pornóztak - itt vannak a meztelen fotók

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15380182_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Újabb diáktragédia: egy elsős tanuló meghalt, osztálytársával mentő rohant kórházba

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15382895_auto_resized.jpg
vg.hu

Itt a lista a legjobb okostelefonokról, amelyekkel játszi könnyedséggel boldogulnak az idősebbek is

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15382863_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Így tárold a karácsonyi sütiket, hogy sokáig frissek maradjanak

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15383728_auto_resized.jpg
mandiner.hu

„Úgy döntött, hazamegy, tőle kell megkérdezni, miért tette” – a Tanárballagás főszervezője Molnár Áron noÁrról a Mandinernek

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/10309_resized.jpg?avcount=1669503307
origo.hu

Ismert magyar modellek meztelenül - 18+ fotók

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15381405_auto_resized.jpg
travelo.hu

Sárréti, alföldi és székelyföldi méhészek várnak Zalaegerszegen

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15382127_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Megnyílt a föld Csepelen, a hatalmas kráter több mindent elnyelt

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/10280_resized.jpg?avcount=1669503307
life.hu

Black Friday: Most érdemes beszerezni ezeket a hangulatjavító vitaminokat! (x)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15383307_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Megrázó részletek a 4-es főúton történt tragédiáról: az út szélén hozták világra a kisbabát, anyját és őt sem tudták megmenteni

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/10275_resized.jpg?avcount=1669503307
she.life.hu

Ha ennyit nem bír ki egy kapcsolat, akkor amúgy is csak az idődet rabolta volna...

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2022/11/Uw0dx9wJEKTf_VaLox_rhoLll2mZmf3G2C2vOtfLxek/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzQyNzZhMjMzZTk3OTRiNGNiOGQ5NDRjMjI0NzYzMDNi.jpg
Ezotéria

Mi a horoszkópod? Most kiderül a legbűnösebb szenvedélyed

https://cdn.borsonline.hu/2022/11/0LOsByNocrBRjnoP6n4oaosUPSxcArEVf8lYgT9Bt7c/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2NmN2NiNTA5NjUzNjQ4YWI4ODEyYmVlYjIxYzU1ZGEz.jpg
Videó

Szexológus fedte fel a titkot, ez a kirobbanó orgazmus titka