Test és lélek

Halláskárosodást is okozhat a fájdalomcsillapítók hatóanyaga

Létrehozva: 2012.09.26.

Több millió ember fejfájása megelőzhető lenne pusztán azzal, ha nem szednének túl sok fájdalomcsillapítót. Erre a brit Nemzeti Egészségügyi Intézet felhívásban figyelmeztette az egészségügyi szakértőket.

A túlzott gyógyszerhasználatból fakadó fejfájás ugyanolyan érzetet kelt, mint a közönséges fejfájás vagy a migrén. Egyes tanulmányok szerint a gyógyszerek okozta fejfájás az emberek körülbelül 1-2 százalékát érinti, ám az Egészségügyi Világszervezet (WHO) felmérése szerint ez az arány elérheti akár az 5 százalékot is.

Ráadásul a fájdalomcsillapítók túlzott mennyiségben komolyan károsíthatják az egészséget, állítja Sharon G. Curhan, a bostoni női kórház munkatársa. Több kollégájával együtt mintegy 62 ezer nő adatait elemezték, és megdöbbentő következtetést vontak le. Azoknál az ötven év alatti nőknél, akik hetente legalább két alkalommal vettek be ibuprofen vagy acetaminofen hatóanyag-tartalmú fájdalomcsillapítót, nagyobb eséllyel alakult ki halláscsökkenés.

Curhan magyarázata szerint ezek a fájdalomcsillapítók csökkenthetik a belső fülben található csigába jutó véráramot. Tizennégy év alatt nagyjából tízezer nő számolt be hallásromlásról.

Az eredmények tanúsága szerint a bevett fájdalomcsillapítók mennyiségével egyenes arányban nőtt a hallásromlás kialakulásának esélye – számolt be az amerikai EurekAlert egészségügyi portál. Ezért az orvosok azt javasolják: senki ne szedjen a saját szakállára rendszeresen fájdalomcsillapítót, gyakori fejfájás esetén vizsgáltassa ki magát.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek