Termessze otthon fűszereit!

fűszer
PUBLIKÁLÁS: 2012. június 04. 22:00
Egyre többen használnak ételeikbe friss fűszernövényeket, melyeket igyekeznek a saját kiskertjükben vagy cserepekben, az ablakpárkányon termeszteni. Ezekből szemezgetünk az alábbiakban.
Bors

 

Árvacsalán

* Magasra növő, vadon termő fűszernövény. Neve kissé megtévesztő, mivel nem rokona a csalánnak. Csipkés, csalánszerű levelei nem csípősek, és nincs erős aromája, így sok mindenhez illik. Áprilistól szeptemberig virágzik.

* Fiatal leveleit használhatjuk vegyes leveles salátákba, főzeléket és leveseket főzhetünk belőle.

* Szárítva tea készítéséhez is alkalmas, ami jótékonyan hat köhögés vagy egyéb légút fertőzések esetén.

Borágó

* Magasra növő kerti növény. Szárát és leveleit szőr borítja. Íze az uborkáéhoz hasonlít. Évenként kell elvetni, de ahol megtelepedett, ott elszórja magjait a kertben. Júniusban- júliusban virágzik.

* Fiatal leveleit használjuk fel, pasztát lehet belőle készíteni, ami nagyon jól illik a salátákhoz, túróhoz, levesekhez, halhoz és a pástétomokhoz.

* Vérnyomás-csökkentő, anyagcsere-fokozó, és idegrendszer- erősítő hatása van, nagy mennyiségen azonban nem ajánlott fogyasztani.

Csombor

* A borsikafűnek és borsfűnek is nevezett fűszer bokros növekedésű, robusztus, de legfeljebb csak 25 cm magasra megnövő, kerti vagy cserepes növény.

* Leveleit frissen és szárítottan is fel lehet használni. Egy egész ágat együtt főznek az ételekkel, hogy ízesítsen. Salátákhoz, hüvelyesekhez, burgonyához és babételekhez javasolt.

* Emésztést segítő és puffadást csökkentő hatása van.

Csabaíre vérfű

* Bokros növekedésű, kicsi, vadon is termő kerti növény. Májustól augusztusig nyílik. Az uborkára emlékeztető aromája van. Leveleit folyamatosan lehet szedni, ha lecsipkedjük, az segíti az utánvirágzást.

* Jól illik a levesekhez, salátákhoz, túróhoz, a tojásos ételekhez és a zöld mártásokhoz.

* Ásványi sókat és vitaminokat tartalmaz. Emésztést serkentő hatása van.

Görögszéna

* Ötven centire megnövő, lándzsás levelű, hüvelytermésű növény. Sok napsütést igényel, a fagyot nem tűri. Júniustól augusztusig virágzik.

* A friss csírákból saláta készíthető. A szárított zöld részeit – a szár kivételével – tsatsikihez, túró-, sajt és joghurtkészítményekhez adják, és húsokat is ízesítenek vele.

* Étvágyfokozó, vércukorcsökkentő, idegrendszererősítő hatása van. Segíti a máj és az emésztőszervek működését.

Gyermekláncfű

* A pongyola pitypangnak is nevezett növényt ízesítésre kevesen használják. Gyűjteni csak tiszta, szennyeződésektől mentes helyen ajánlott.

* Fiatal, friss leveleiből főzelék, mártás és saláta készíthető. Tartósításra nem alkalmas.

* A növényből készült teának vértisztító és emésztést segítő hatása van.  

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.