A fagylalt soha nem megy ki a divatból, gyerekek és felnőttek egyformán rajonganak érte. A hűsítő édességet otthon is elkészíthetjük, és még speciális gép sem kell hozzá. A jól kiválasztott alapanyagból készült nyári finomságokat pedig még a fogyókúrázók is fogyaszthatják.
Fagylaltot készíteni gép nélkül is lehet. Igaz, egy kicsit időigényesebb, de az ízek megérik a fáradtságot. A lényege, hogy a már elkészült és mélyhűtőbe rakott krémet legalább kétszer-háromszor újra keverjék össze, hogy amennyire csak lehet, megelőzzék a jégkristályok képződését.
Eper fagyi
Hozzávalók:
* 50 dkg eper
* 1,5 dl tejszín
* 0,5 dl citromlé
* kristálycukor, méz vagy édesítő ízlés szerint
* rum ízlés szerint
* 20 db jégkocka
* egy jeget is vágó turmixgép
Elkészítés:
Rakjuk a hozzávalókat egy turmixgépbe, majd keverjük össze. Aki édesen szereti, az ízesítheti cukorral, de mézzel vagy édesítővel is. A felnőttek adhatnak hozzá 1–2 evőkanál rumot is. Az elkészült krém azonnal fogyasztható, de egy-két óráig tovább is fagyasztható a mélyhűtőben. Kanállal adagoljuk poharakba, díszítsük eperrel, tejszínhabbal, csokireszelékkel.
Vaníliafagylalt
Hozzávalók:
* 20 dkg cukor
* 1 vaníliarúd belseje
* 6 dl tejszín
Elkészítés:
1. Vágjuk fel hosszában a vaníliarudat, majd a kaparjuk ki a belsejét és keverjük össze a cukorral és a tejszín felével. Folyamatos kevergetés mellett melegítsük addig, míg a cukor teljesen felolvad.
2. Vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a maradék tejszínt. Öntsük egy hőálló tálba, fedjük le és tegyük mélyhűtőbe, míg megszilárdul.
3. Ezután vegyük ki, vágjuk nagyobb darabokra, majd újra keverjük addig, míg krémes lesz. Ezután öntsük vissza újra a tálba, és hűtsük tovább. Akinek van türelme, ez fél óra múlva újra elvégezheti, de rövid hűtés után akár azonnal is fogyasztható. Ízesítsük gyümölccsel, csokoládédarabokkal vagy tejszínhabbal.
Csokifagyi házilag
Hozzávalók:
* 2 tojássárgája
* 10 dkg porcukor
* 7 dkg kristálycukor
* 3 dl tej
* 1,5 dl tejszín
* 7 dkg csokoládé (fehér vagy sima ízlés szerint)
Elkészítés:
1. Keverjük össze a tojássárgákat és a cukrot. A tejet és a tejszínt öntsük egy edénybe és forraljuk fel.
2. Ha felforrt, vegyük le a tűzről és keverjük el benne az apró darabokra vágott csokoládét. Ha már teljesen elolvadt, keverjük hozzá a cukros tojást.
3. Míg kihűl, többször keverjük meg, majd rakjuk egy hőálló edénybe és tegyük a mélyhűtőbe. Fél óra múlva újra dolgozzuk össze alaposan, majd rakjuk vissza tovább hűlni, míg a kívánt állagúra dermed.
Túrófagyi
Hozzávalók:
* 3 dl tej
* 1,5 dl tejszín
* 20 dkg kristálycukor
* 1 csomag vaníliás cukor
* 20 dkg tehéntúró
* ízlés szerint 5 dkg mazsola vagy 1 evőkanál reszelt citromhéj
Elkészítés:
1. Öntsük egy edénybe a tejet, keverjük el benne a kristálycukrot, a vaníliás cukrot, majd forraljuk fel. Vegyük le a tűzről és hagyjuk kihűlni.
2. Ha kihűlt, keverjük el benne az áttört túrót, adjuk hozzá a mazsolát vagy a citromhéjat és dolgozzuk össze. Rakjuk egy hőálló tálba és tegyük a mélyhűtőbe. 15–20 perc múlva újra keverjük át. Ezután akár rögtön lehet fogyasztani.
Tipp diétázóknak
* A fogyókúrázók az alapanyagok vásárlásakor a light termékek közül válasszanak, melyek sovány tejből készültek.
* Ízesítéskor lehetőleg a gyümölcsös gombócokat válasszák, mivel ezeknek kisebb az energiatartalmuk. Az igazi gyümölcsfagyik legalább 20 százalék igazi gyümölcsöt tartalmaznak.