Test és lélek

6 városi legenda, amit milliók elhittek

Bors

Létrehozva: 2012.06.04.

Gyorséttermek és üdítőital gyártók voltak a célpontjai azoknak a történeteknek, amelyek tömeghisztériát okoztak - írja a Huffington Post. Mára már mindről kiderült, hogy csak részben, vagy egyáltalán nem igaz. A kedvencünk a gilisztából készült mekis húspogácsa.

Kóla vs. Mentos

Alapsztori: Két kisfiú meghalt Braziliában miután Coca-Cola lightot fogyasztottak, majd Mentost ettek rá.

Igaz vagy kamu: Állítólag mindez 2006-ban történt, de máig nem derült ki, hogy kik voltak és konkrétan hol történt. Ezzel a sosem bizonyítható sztorival szemben ott van az a tény, hogy valóban iszonyú nagy kólaszökőkút keletkezik, ha a light (Coca-Cola) kólába mentolos Mentost dobunk. Még a Wall Street Journal is foglalkozott a kérdéssel, az újság egy kémikust kérdezett meg, hogy minek köszönhető a kólagejzír. A szakember szerint a Coca-Cola light szénsavtartalma magasabb, mint a Pepsi diétás verziójáé, ezért van az, hogy a reakció jóval hevesebb, mint a többi szénsavas üdítőnél. Viszont az is kiderült, kizárólag a mentolos Mentos képes kiváltani ezt a reakciót a kólából, hiszen egyedül annak a felületén nincs máz.

Wendy’s vs. emberi ujj

Alapasztori: 2005-ben egy nő azért perelte be a Wendy’st, mert a chilis hústálban egy emberi ujjat talált.

Igaz vagy kamu: A nő, mint utóbb kiderült, maga csempészte bele a kajába a testrészt, amit férjén keresztül szerzett be. Az ujjat eredetileg egy üzemi baleset miatt kellett amputálni, és csupán 50 dollárt fizetett érte a férfi. Óriási visszhangja volt a sztorinak, rengeteg vendég elpártolt a gyorsétteremtől, és csomó alkalmazottat el kellett bocsátani. A Wendy’s 100 ezer dollárt ajánlott fel annak, aki segít kideríteni, miként került a testrész az ételbe. Hamar a hatóságok látókörébe került a pereskedő asszony, aki végül 9 év börtönbüntetést kapott a férjével együtt. Persze pénzbírságot is kiróttak rájuk, de végül az étteremlánc belátta, sose kapja meg a kért összeget, így csak annyit kellett megtéríteni a párnak, amennyi veszteség érte az alkalmazottakat.

Csirkefej vs. McNuggets

Alapsztori: Egy anyuka két gyermekének vásárolt McNuggetset, és az egyik dobozban egy csirkefejet talált kirántva.

Igaz vagy kamu: Van az igazság a történetben. Még 2000-ben egy virginiai anyuka vett két doboz csirkeszárnyat a Mekiben, és az egyik csirkeszárny valójában egy fej volt, még a csőre és a szeme is látszott. Egy kicsit kiborult a mami, állítólag nem is tudott aludni, annyira megviselte az eset. Ez a történet élt tovább úgy, hogy McNuggetses dobozban volt az állati fej.

Mountain Dew vs. herék

Alapsztori: A Mountain Dew fogyasztása hatással van a férfiak reprodukciós képességére, heresorvadás okoz, így nem kell óvszert húzni, ha eleget iszol belőle.

Igaz vagy kamu: A sztorit még 1999-ben találta ki valaki. Annyira elterjedt a híre, hogy születésszabályozó hatása van, hogy végül a Pepsi szakemberinek kellett cáfolniuk az extrém hülyeséget.

Vodkatampon vs. részegség

Alapsztori: Középsikolás lányok vodkába áztatott tampont használtak arra, hogy gyorsan és olcsón berúgjanak.

Igaz vagy kamu: A legenda szerint koleszosok igyekeztek gyorsan berúgni ennek a módszernek a segítségével, és nemcsak lányok, hanem fiúk is próbálkoztak vele. A bizarr történet szerint így sokkal tovább voltak fesztelenek, és olcsóbban is jöttek ki, bár sokuk alkoholmérgezést kapott. Valójában nem lehet berúgni az alkoholos tampontól, ugyanis a tömör vatta csak kis mennyiséget képes felszívni, de ne próbálja ki senki, mert a végbelet és a hüvelyt irritálja az alkohol, és gyulladást is okoz.

McDonald’s hús vs. giliszta

Alapsztori: 1978-ban kelt életre az a városi legenda, hogy a Meki földigilisztákból készíti a húspogácsáját.

Igaz vagy kamu: Az összeesküvési elmélet szerint a McDonald’s azért készíti földigilisztából a hamburgerbe való húsát, mert az jóval olcsóbb, mint a marhahús. A sztori azért sem lehet igaz, mert a Meki a világon mindenhol van, de érdekes módon a legenda szerint a húspogácsa csak Amerikában készül gilisztából. Számos ellenőrzés van, így hamar kiderülne, ha valóban férgekből lenne a húspogácsa. Egyébként a földigiliszta kitűnő kálciumforrás.
 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek