A malátaőrleményt ezután cefréző tartályban vízzel keverik, majd a keverék harmadát főzőüstbe csapolják, s ezt forrásig melegítik, forralják, visszaszivattyúzzák a cefrézőbe, majd ezt kétszer megismétlik.
Az így kapott anyag az erjesztőbe kerül, ahol a készülő italt – fajtájától függően – 5-9, illetve 10-25 Celsius-fok közt erjesztik, miközben élesztőt adnak hozzá. E folyamat 14-20 napig tart, ekkor fejtik le a sört az üledékről.
Ezt követi a sör utóerjesztése, az úgynevezett ászokolás, amit 0 fokos hőmérsékleten végeznek, fémtartályokban. E folyamat 2-5 hónapig tart, ez alatt az ital kitisztul, szén-dioxiddal dúsul, s elnyeri jellegzetes zamatát.
A kész sört hordókba, palackokba fejtik. Alkoholtartalma attól függ, milyen sűrű cefréből készítették, s meddig erjesztették. A sörök egyébként a leggyengébb italok, átlagos szesztartalmuk 2,5-5% közötti.
Koktélok sörből
Mexikói csapás: egyszerű a receptúra, egy pohár mexikói sörhöz (pl.: Coronita, Tecate) óvatosan – hogy az ital megőrizze szénsavtartalmát – keverjen 3-4 cl tequilát. Citrommal díszítendő, hidegen és mértékkel fogyasztandó.
Ír mélyütés: egy korsó Guinnesshez adjon 2-3 cl whiskey-t, ugyanennyi Bai-leyst, majd keverje el a fekete sörben.
Angol diszkréció: 2 dl hideg világos sört – a lényeg, hogy ne pilseni típusú legyen – mérjen egy korsóba, majd töltse fel hűtött szénsavas gyömbérrel vagy citromos üdítővel. Jellegzetes brit ital.
Francia bohémság: 3 dl hűs világos sörhöz adjon 2 dl jeges limonádét. Ez a franciák Panachéja, melynek jelentése keverék. Másnaposság ellen is remek.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.