Test és lélek

Megbetegít a tartós álmatlanság

2010. június 15. kedd 19:00

Nemcsak a nappalokat rontja el az álmatlanság, de az egészséget is károsítja. Szív- és érrendszeri elváltozásokat, sőt agykárosodást is okozhat. Azok, aki nem az altatókat tömik magukba, hanem orvoshoz fordulnak, megelőzhetik e betegségeket.
A hízásért is felel a fáradtság
Kanadai kutatók – egy montreali alvászavarközpont és a Laval Egyetem munkatársai – nemrég közzétett vizsgálatukban arra jutottak, hogy a kóros álmatlanságban szenvedő embereknek magasabb az éjszakai vérnyomásuk, ami hosszú távon szív- és érrendszeri kockázattal járhat és károsítja a szívet. Egy francia tanulmány szerzői pedig azt valószínűsítik, hogy az alváshiány lehet a járványos méreteket öltő elhízás egyik háttéroka. Ebben a vizsgálatban tizenkét átlagos testsúlyú, egészséges fiatalember „normál i s”, illetve négy órára korlátozott alvását, étkezését és energiafelhasználását követték nyomon. A kutatók azt tapasztalták, hogy a rövidre szabott alvás utáni napon a férfiak átlagosan 22 százalékkal, azaz 560 kalóriával több energiát vettek magukhoz, mint akkor, amikor hagyták őket nyolc órán át aludni.

Megsínyli az agy az alvás hiányát
Az alvás fontos szerepet játszik a regenerálódás mellett például az energiatárolás és az emlékezés folyamatában is. A washingtoni St. Louis Egyetem munkatársai állatkísérletes vizsgálataik során azt találták, hogy a krónikus alváshiány és a folyamatosan megzavart alvás-ébrenlét ritmus olyan változásokhoz vezet az egér agyában, mint amelyek az Alzheimer-kórban szenvedő emberek agyában is megfigyelhetőek. Eredményeik alapján hangsúlyozzák, hogy az alvási zavarokat a lehetséges későbbi agyi károsodás elkerülése érdekében is kezelni kell. Mindezt érdemes végiggondolnia annak, akinek az alvása már legalább egy hónapja nem eléggé pihentető.

Orvosi vizsgálat állapítja meg az okot
Az álmatlanságnak nemcsak a szövődményei lehetnek ilyen ijesztőek, de gyakran már magát az alvászavart is valamilyen meglévő, hasonlóan súlyos testi és/vagy lelki betegség okozza. Erre csak orvosi vizsgálat deríthet fényt. Ehhez elsőként elég elmenni a háziorvoshoz, aki az eredmények alapján további vizsgálatokat vagy kezeléseket javasol, illetve további szakorvosi kivizsgálásra is küldheti a pácienst. A pontos ok kiderítése azért fontos, hogy a kezelőorvos a nyugodt éjszakai pihenést leginkább elősegítő gyógymódot személyre szabottan alkalmazhassa. Sajnos a betegek nagy száma miatt a szakvizsgálatok gyakran elhúzódhatnak. A kezelés azonban már ezek lezárultáig is megkezdődhet, hiszen hazánkban is rendelkezésre állnak a legmodernebb gyógyszeres és nem gyógyszeres terápiák, és a háziorvos fel is írhatja ezeket a készítményeket. A szakvizsgálatok alapján javasolt oki terápia ezt egészítheti ki. Ezek együttes eredményeként, továbbá a kezelőorvos( ok)tól kapott életmódbeli tanácsok betartásával lehet az alvás ismét olyan pihentető, mint korábban volt, és előzhető meg egyben, hogy az alvászavar szövődményeként további betegségek alakuljanak ki.

Bors

További cikkek

Intim

Öt mondat, amit senki sem akar hallani szex után

Ezotéria

Izgalmas napok elé néz a szerelemben ez a három csillagjegy

Ez is érdekelhet

ripost.hu

Lesújtó hír érkezett: egy az eddigieknél is fertőzőbb koronavírus-variánst azonosítottak

ripost.hu

Egy egész óvodát be kellett zárni a vírus miatt – kitört a kommentháború a szülők között   

mandiner.hu

Parlamenti önéletrajzával szemben a jelek szerint nincs közgazdász diplomája az MSZP-s Bangónénak

zaol.hu

Farkas Imre, az egykori Zalahús tulajdonosa: „Nem tudok elég nagy köszönetet mondani…”

origo.hu

Megtalálták az okát, hogy miért nem nőnek az égig a fák

vg.hu

Új roncsprogrammal szabadulnak az autómatuzsálemektől

astronet.hu

Napi horoszkóp 2022. január 23.: Aki hozzád tartozik, úgyis visszajön…

mandiner.hu

Evakuálásukat kérték Ukrajnában tartózkodó amerikai diplomaták

boon.hu

Miskolci Tündérkert: bizonytalan, hogyan tovább

origo.hu

Ez az a tanulmány, ami szerint a gazdasági teljesítmény összefügg a férfiasság méretével