Kerülje a csokoládésat!
A rendszerint gyerekeknek kínált csokis, fahéjas, nugátos stb. ízesítésű pelyhek és müzlik egy fokkal jobbak a kolbászos tojásnál – mondta szakértőnk –, de korántsem olyan egészségesek, mint amilyennek hirdetik azokat. Az ízesítésnek ugyanis általában cukor az alapja, ami teljesen fölösleges szénhidráttal „ajándékozza” meg az embert.
Elnevezése a német kása szóból ered
Téved, aki azt gondolja, hogy a müzlit a modern technika korában találták ki. Európában – elsősorban Svájcban – évszázadok ismerik ezt az energiában, vitaminban, nyomelemben gazdag táplálékot. A földeken dolgozó emberek egészen a XIX. századig fogyasztották az „ősmüzlit”, amely kásából (azaz valamilyen gabona őrölt magjából), aszalt gyümölcsökből, magvakból (például dióból) és tejből állt. Neve a német Mus (kása) szóból ered, melyet svájci német nyelvjárás Müesliként épített szókincsébe.
Az energia ötös fogata
* Fehérje
* Zsír
* Szénhidrát
* Kalcium
* A-, C-, D- és E-vitamin
Mitől egészséges, ami finom?Bors