Test és lélek

Több száz éves az „ősmüzli” receptje

Létrehozva: 2008.10.19.

A harmincas éveiben járó generáció még csak elvétve fogyasztott gyerekkorában müzlit, zab-, illetve búzapelyhet, gyermekeiknek azonban már korántsem ismeretlen ez a főként reggelire fogyasztott élelmiszer. A magvakból, aszalt gyümölcsökből álló csemege azonban csak akkor válik egészségünkre, ha egyébként is kiegyensúlyozottan táplálkozunk, illetve ha olyan termékeket választunk, amely nem a hozzáadott cukornak és adalékanyagoknak köszönheti csábító ízét.

Kerülje a csokoládésat!
A rendszerint gyerekeknek kínált csokis, fahéjas, nugátos stb. ízesítésű pelyhek és müzlik egy fokkal jobbak a kolbászos tojásnál – mondta szakértőnk –, de korántsem olyan egészségesek, mint amilyennek hirdetik azokat. Az ízesítésnek ugyanis általában cukor az alapja, ami teljesen fölösleges szénhidráttal „ajándékozza” meg az embert.

Elnevezése a német kása szóból ered
Téved, aki azt gondolja, hogy a müzlit a modern technika korában találták ki. Európában – elsősorban Svájcban – évszázadok ismerik ezt az energiában, vitaminban, nyomelemben gazdag táplálékot. A földeken dolgozó emberek egészen a XIX. századig fogyasztották az „ősmüzlit”, amely kásából (azaz valamilyen gabona őrölt magjából), aszalt gyümölcsökből, magvakból (például dióból) és tejből állt. Neve a német Mus (kása) szóból ered, melyet svájci német nyelvjárás Müesliként épített szókincsébe.

Az energia ötös fogata
* Fehérje
* Zsír
* Szénhidrát
* Kalcium
* A-, C-, D- és E-vitamin






Mitől egészséges, ami finom?





Bors
Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek