Több száz éves az „ősmüzli” receptje

PUBLIKÁLÁS: 2008. október 19. 12:30
A harmincas éveiben járó generáció még csak elvétve fogyasztott gyerekkorában müzlit, zab-, illetve búzapelyhet, gyermekeiknek azonban már korántsem ismeretlen ez a főként reggelire fogyasztott élelmiszer. A magvakból, aszalt gyümölcsökből álló csemege azonban csak akkor válik egészségünkre, ha egyébként is kiegyensúlyozottan táplálkozunk, illetve ha olyan termékeket választunk, amely nem a hozzáadott cukornak és adalékanyagoknak köszönheti csábító ízét.
Kerülje a csokoládésat!
A rendszerint gyerekeknek kínált csokis, fahéjas, nugátos stb. ízesítésű pelyhek és müzlik egy fokkal jobbak a kolbászos tojásnál – mondta szakértőnk –, de korántsem olyan egészségesek, mint amilyennek hirdetik azokat. Az ízesítésnek ugyanis általában cukor az alapja, ami teljesen fölösleges szénhidráttal „ajándékozza” meg az embert.

Elnevezése a német kása szóból ered
Téved, aki azt gondolja, hogy a müzlit a modern technika korában találták ki. Európában – elsősorban Svájcban – évszázadok ismerik ezt az energiában, vitaminban, nyomelemben gazdag táplálékot. A földeken dolgozó emberek egészen a XIX. századig fogyasztották az „ősmüzlit”, amely kásából (azaz valamilyen gabona őrölt magjából), aszalt gyümölcsökből, magvakból (például dióból) és tejből állt. Neve a német Mus (kása) szóból ered, melyet svájci német nyelvjárás Müesliként épített szókincsébe.

Az energia ötös fogata
* Fehérje
* Zsír
* Szénhidrát
* Kalcium
* A-, C-, D- és E-vitamin






Mitől egészséges, ami finom?





Bors
Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.