A fekete áfonya az Erikafélék családjába tartozó növény, mely akutatások szerint javítja a memóriát.
A tanulmányról szóló jelentés a Mezőgazdaság és Élelmiszer Kémia újságjában jelent meg és a Cincinnati Egyetem, az Amerikai Agrárkultúra Minisztérium, és a Kanadai Mezőgazdasági Minisztérium részvételével készült.
A tanulmány keretein belül Robert Krikorian és munkatársai átfogó, embereken végzett kísérleteikkel rámutattak arra, hogy az áfonya tényleg kiérdemelte növekvő népszerűségét. A laboratóriumi állatokkal kapcsolatos előző tanulmányok ugyanis felvetették, hogy az áfonya fogyasztásasegíthet fellendíteni a memóriát idősebb embereknél.
Mindazonáltal egészen mostanáig meglehetősen kevés tudományos anyag állt rendelkezésre a témában, ezért a kutatási terület kiszélesítéséhez egy 70 éves korúakból álló, korai memória zavaroktól szenvedő önkéntesek egy csoportja két hónapon keresztül mintegy két- két és fél csészényi áfonyalevet ivott, míg a kontrollcsoport csupán üdítőt fogyasztott. Az eredmény meglepő volt, mivel az áfonyalevet naponta ivó csoportban jelentős fejlődést tapasztaltak a memóriateszteknél.
Az eredmények biztatóak és felvetik, hogy az áfonya dús táplálkozás megelőzi vagy csillapítja az idegek elváltozásait-mondja a jelentés.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.