Sport

„Micsoda oszlop dőlt le!” - az egész sportvilág gyászolja Kulcsár Győzőt

szabó

Létrehozva: 2018.09.20.

Elhunyt a négyszeres olimpiai bajnok párbajtőrvívó Kulcsár Győző. Az egész sportvilág gyászolja.

Kamuti Jenő vigasztalhatatlan: a 81 éves olimpiai ezüstérmes tőrvívó Ba­kuban tárgyalt, amikor megtudta a borzalmas hírt. Elmondta: Győző érezte, hogy közel a vég, ételt már nem nagyon vett magához.

– Hat évtizeden keresztül versenyeztünk együtt, majd vezetőként tettünk meg mindent a magyar vívósportért – mondta Kamuti. – Élete utolsó pillanatáig harcolt, ilyennek ismertem és szerettem őt a páston is. Hétfői műtétjénél nem lehettem jelen, ő viszont utolsó napjaiban is biztosított arról, hogy bár az étel már nem marad meg benne, azért reménykedik.

Bár sokak számára a ma­gyar vívóhegemónia egyet jelent Kovács Pál és a többi kardozó pompás eredményei­vel, Kamuti felidézte: amikor Kulcsár az 1968-as olimpián Vass Imre mesterrel a gyakorlóteremben iskolázott, meg­állt az élet Mexikóvárosban, az ellenfelek tátott szájjal figyeltek.

– Miután a 2017-es műtétje sikerült, felszabadult, óriási energiával dolgozott tovább tanítványaival, olyan technikát oktatott, ami csakis az ő fejében, kezében létezett. Ha azt kérdezik, ki veheti át tőle az olimpiai bajnok Szász Emese edzéseinek irányítását, azt válaszolom: ilyen embert nem na­gyon lá­tok...

Szabó Bence kétszeres olimpiai bajnok kardvívó így emlékezett:

– Volt a szövetségi ka­pitányom, dolgoztam vele főnök-beosztotti vi­szonyban. Konok ember volt, ám saját tudásától sose vált önteltté. Néha súrlódtunk, mert Győző olyan volt, amilyen én: feketén-fehéren kimondta, hogyan látja a dolgokat. Egek! Micsoda oszlop dőlt le, vívóként és trénerként is 4-4 olimpiai aranyérmet szerzett!

– Szakíró újságíróként számos világversenyre kí­sértem el, finom humorával mindenkit lebilincselt. A páston könnyedén táncolt, olyan pengeművésztől búcsúzunk, aki fél évszázadonként egyszer születik  – mondja Kő András sport­újságíró.

Szász Emese, Rio hősnője egy fotót közölt közösségi megosztóján. Mindössze ennyit írt alá: Mindennél jobban…

Igen, nekünk ugyanígy hiányzik majd.

A cikkhez kapcsolódó véleményt itt olvashatja el.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek