Sport

Emberáldozatokat is szedhet az agydopping

Bors

Létrehozva: 2016.03.19.

A Nemzetközi Sportújságíró Szövetség (AIPS) közlése szerint az Egyesült Államok Sí- és Hódeszkaszövetsége (USSA) úgynevezett agydoppinggal kísérletezik a síugrókon.

Emberkísérlet folyik

Elvben működhet az agy elektromos stimulációja, amivel csökkenthető a fáradtságérzet, gyorsabb, nehezebb feladatok sajátíthatók el, kikapcsolható a test tartalékolófunkciója, ráadásul mindez kimutathatatlan.

– Ez emberkísérlet – mondja Tiszeker Ágnes, a Magyar Antidopping Csoport vezetője. – Egy gyógyszert, egy orvosi módszert évekig tesztelnek állatokon. Ez a protokoll, de most a doppingoló oldal azt gondolja, feltalált valami zseniálisat, amit kapkodva sportolókon tesztel. Ennek emberi áldozatai és beláthatatlan következményei lehetnek, hiszen nincsenek tudományos vizsgálatok.

Dopping ez egyáltalán?

Mivel pontosan nem hazározták meg az eljárást, nem jelenthető ki, hogy dopping.

– Bármilyen emberi képességet lehet befolyásolni megengedett, illetőleg meg nem engedett eszközökkel is – mondja Tiszeker. – Új módszer lévén az sem biztos, hogy az eljárás szerepel a tiltólistán, szóval illegálisnak számít-e.

Ennyit bír a test

Hogy hol a teljesítményünk felső határa, azt olyan megjósolni, mint a maximális életkort, amit egy ember megélhet – véli dr. Pavlik Gábor orvosprofesszor.

– Elképzelhető, hogy a módszer növeli az idegrendszer teljesítményét, de közben az izom vagy a szív keringési rendszere nem bírja azt. Sőt bizonyos sportágakban már nem tudunk hová fejlődni, 100 méteres síkfutásban vagy a rövidebb úszótávokon elértük az emberi teljesítôképességek felső határát – zárja véleményét a professzor.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek