Sport

Havi egymilliót kereshetnek a bajnokokat felkészítő edzők

jk, Sz. S.

Létrehozva: 2013.09.14.

Végre komolyabb pénzt kapnak a bajnokokat nevelő edzők, mostantól itthon is érdemes dolgozniuk. A sportolók a dicséret mellett bírálják is a rendszer hiányosságait.

Huszonhat sportág százötvennégy szakembere került be az úgymond kiemelt edzői programba. A legmagasabb osztályban havi nettó 650 ezer és egymillió, a középső szinten 450–600 ezer, míg alapfokon 250–400, illetve 200–400 ezer forint között kereshetnek az állami trénerek. A rendszerből ki és be is lehet kerülni.

– A mi sportágunkban a tehetséges gyerekekkel öt-hat évet is foglalkozik egy-egy tréner, mégsem kap efféle díjazást, miközben a keze alól kikerülő U23-as korú versenyzővel már egy idény után jó eredmény érhető el, és azért havi 400 ezer forint jár az új edzőnek – mondta Pauman Dániel olimpiai ezüstérmes kajakos, aki szerint a mostaninál igazságosabb is lehetne az elosztás.

Az utánpótlás Eb-aranyérmes mezei futó, Bene Barnabás is helyesli a szakemberek anyagi elismerését, ám a nélkülöző sportolókra is gondolhatna az állam, mert ő például havi 100 ezer forintból él. Az is előfordulhat, hogy a MOB által jól megfizetett edzőnek nem lesz kit felkészítenie. A 27 éves Bene a tavalyi mezei futó Eb előtti hazai edzőtáborozását saját zsebből fizette, és ráment nyolcvanezer forintja. Így idén csaknem ötven nemzetközi viadalon indult, ugyanis égetően szüksége volt a pénzdíjakra.

– Ez a rendszer nagyobb teljesítményre ösztönözheti a fiatal szakembereket, és talán nem kell mellékállásokkal kiegészíteni a jövedelmüket – mondta a háromszoros olimpiai ezüstérmes úszó, Cseh László. – Az egymillió első hallásra sok, de a sportoló pénzdíjakat is kaphat, szponzori pénzeket szerezhet, míg az őt felkészítők aligha jutnak ilyen lehetőségekhez.

Több sportoló azonban úgy véli, lesznek még nézeteltérések az ügyben, hiszen egy-egy versenyző karrierjét több szakember is egyengetheti. Borítékolható a megnövekedett juttatások feletti vita… 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek