Sport

Életéért küzd Adams, a Ferencváros focistája

Sz. S., tn

Létrehozva: 2013.09.26.

A sors kegyetlen játéka, hogy a Fradi trinidadi futballistája, Akeem Adams ugyanott küzd az életéért, ahol a zöld-fehérek aranylabdás ikonját, Albert Flóriánt 2011. október 31-én sírba vitte a szíve.

Szerda este az FTC 22 éves Trinidad és Tobago-i védője, Adams a népligeti tréning után mellső fali szívizom-infarktust szenvedett. A foglalkozást követően egy hölgyismerősével találkozott, a rosszullétéről Mark Ottent, a Fradi holland játékosát értesítette, aki mentőt hívott.

Amint dr. Szelid Zsolt, a Nemzeti Sportközpontok vezető kardiológusa, a zöld-fehér orvosi stáb tagja elmondta, az újabb infarktus veszélyét elhárították. Ám a labdarúgó állapota súlyos, életveszélyes. A következő néhány nap sorsdöntő, hiszen elválik, hogy a fiatalember keringési rendszere helyre áll-e.

Adams a Semmelweis Egyetem Városmajori Kardiológiai Központja intenzív osztályán fekszik, ez az intézmény az, amely szerződésben áll a Nemzetközi Labdarúgó Szövetséggel (FIFA), s éppen itt kutatják a sportolók hirtelen szívhalálának okait.

– Adams a szerdai edzés után kicsit fáradtabbnak tűnt, mint máskor, de senki sem gyanakodott súlyos problémára – árulta el Orosz Pál, az FTC vezérigazgatója.

– Az esti órákban lett rosszul, azóta kétszer is megműtötték, jelenleg is életveszélyben van. A leigazolása előtt az európai és a nemzetközi szövetség előírásainak megfelelő kardiológiai felmérésen vett részt, és minden eredménye negatív lett, semmi jel nem utalt tehát arra, hogy bármilyen egészségügyi gondja lehet. Az egész csapatot megviselte, ami Adamsszel történt, mindenki nagyon aggódik érte, és drukkol, hogy felépüljön.

Fotó: MTI

Heti három kontroll

Gyarmati Jenő főorvos tőlünk értesült az infarktusról. A Sportkórházban dolgozó ismert belgyógyász-sportorvos a zöld-fehérek csapatorvosaként fáradozott 1970 és 2012 között.

– A fradistákat mindig a Sportkórházban vetettük alá ultrahangos szívvizsgálatnak, s persze a belgyógyászati felmérések sem hiányoztak, e létesítménynél kiválóbb helyet el sem tudok képzelni – mondta a főorvos. – Fradi-időszakomban szívpanasz sose fordult elő, igaz, arra ügyeltem, hogy hetente minimum három edzésen személyesen figyeljem a játékosokat.

Tréning csak vizsgálat után

Király Gábortól, az 1860 München magyar válogatott kapusától tudjuk, Angliában és Németországban hajszálra megegyeznek a szívvizsgálati módszerek. Nyáron, idénykezdetkor vagy brutális hőhullám esetén edzésre sem engedik a labdarúgókat, előbb irány a kardiológia!

Ez 12 perces terheléses kerékpáros-kontrollból áll, hárompercenként emelik a bringa fordulatszámát. Ezután a játékos az oldalára fekszik, fizikai értelemben alaposan leterhelik a szívét, és úgy gyűjtenek az orvosok adatokat.

– Havonta vért vesznek tőlünk, ez alól nincs apelláta. Annyira ügyelnek ránk az orvosok, hogy sose fordult meg a fejemben a hirtelen szívhalál réme – magyarázta a kapus.

Két világbajnokságon járt

A Fradiban a védősor alapemberének tartott, életvidám, fővárosunkat kedvelő Adams szülőhazája klubjaiban 16 évesen mutatkozott be a felnőtt bajnokságban. A W Connection, a United Petrotrin és a Central FC után 2013. augusztus hetedikén írt alá a zöldekhez.

A 16-szoros felnőtt válogatott korábban szerepelt a 17 és 20 évesek világbajnokságán, eddig hat NB I-es meccsen 539 percet játszott. Legutóbb, az Újpest elleni bajnokin 94 percig volt gyepen a 187 centi magas bekk, akinek piaci értéke 150 ezer euró, azaz 45 millió forint.

A focit abba kellett hagyniuk, de Pál és Muamba új életet kezdhetett

Számos tragédiának lehettek már szemtanúi a szurkolók, amikor fiatal sportembereket a szívük vitt a halálba. Elég csak Zsiborás Gáborra, Marc-Vivien Foéra, Fehér Miklósra, vagy Zavadszky Gáborra gondolni. Ám szerencsére akadnak csodálatos felépülések is, amikor az élsportolói karriernek ugyan vége szakad, de a futballista új életet kezdhet.

Pál Zoltán, a Vasas játékosa 1999 tavaszán meccs közben érezte, nincs jól, s a Sportkórházban kiderült, aorta-rendellenessége van. Megműtötték és sertésszív-billentyűt ültettek be neki. Felépülése után megpróbált visszatérni, de a kontrollvizsgálatok szerint nem jött rendbe, ezért 2000 őszén, 24 évesen felhagyott a futballal.

Fotó: MTI

A Bolton focistája, Fabrice Muamba tavaly márciusban, egy FA-kupa meccsen esett össze, s 78 percre leállt a szíve. A játékost sikerült visszahozni az életbe, s miután felépült, orvosai tanácsára bejelentette a visszavonulását. 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek