Sport

Armstrong a mennyből a pokolba jutott

Csanálosi Beáta

Létrehozva: 2012.12.29.

Doppingügy, csalás, baleset, pechsorozat. A Bors összegyűjtötte, kik voltak idén a sportvilág legnagyobb vesztesei a pályán – és azon kívül is.

Csúfos véget ért idén egy legenda pályafutása. Miután volt csapattársai valamennyien az amerikai kerékpáros Lance Armstrong ellen vallottak, s egyéb bizonyítékok (levelek, számlák stb.) is nyilvánvalóvá tették, hogy tiltott teljesítményfokozókkal élt, az Amerikai Doppingellenes Ügynökség mind a hét Tour de France- győzelmétől (1999–2005) megfosztotta, és örökre eltiltotta a versenyzéstől. A kerékpársport fertőzöttségét mutatja, hogy a szabaddá váló címeket végül senki sem kapta meg…

Egy századra az aranytól

Egy századmásodperc – ennyin múlott az ausztrál James Magnussen győzelme a londoni olimpián. A 100 méteres gyorsúszás világbajnoka abszolút esélyesként ugrott a medencébe, s végül ha csak körömhegynyivel is, de alulmaradt az amerikai Nathan Adriannal szemben. Egyébként az egész ausztrál csapat alulteljesített az uszodában, 1976 óta nem volt ugyanis példa arra, hogy ne nyerjenek egyéni úszóaranyat.

Tisztességtelen bunyós

Miután a lengyel bokszoló, Mariusz Wach a WBO, WBA, IBF szervezetek nehézsúlyú vb-címmérkőzésén 12 menetben pontozásos vereséget szenvedett Vlagyimir Klicskótól, utólag még doppinggyanúba is keveredett: anabolikus szteroidokat találtak a szervezetében. S ha ez még nem lenne elég, a meccs előtt kiderült, hogy manipulált kesztyűvel akart szorítóba lépni. 

Nem véletlenül próbált meg mindent bevetni, a meccsen végül közel 400 ütést kapott, vagyis nagyjából 27 ezer kilónyi „pofon” zuhogott az arcába.

Végzetes emelés

Tragikus véget ért a 34 éves Igor Goluskin orosz erőemelő rosztovi versenye. A sportoló első komolyabb megméretésén még kinyomta a 180 kilós súlyt, de az kicsúszott a kezéből, és mielőtt a segítők közbeléphettek volna, a mellkasára zuhant. Goluskin ugyan a balul sikerült gyakorlat után felült, hamarosan rosszul lett, és a kórházba szállítás után meghalt. 

Tesztelésből baleset

Hetekig aggódtak a spanyol pilótanő, Maria de Villota életéért az autósport rajongói, amikor nyáron a Marussia Forma–1-es csapat tesztjén egy pálya szélén álló teherautó platójának csapódott, és súlyos fejsérüléseket szenvedett.

A sikeres műtétek végül az életét megmentették, de a jobb szemét elveszítette. De Villotának azonban ez sem vette el a kedvét az versenyzéstől, amennyiben megkapja a licencet, elképzelhetőnek tartja, hogy kisebb kategóriában indul majd, addig pedig az autósport biztonságosabbá tételéért fog dolgozni.

Röhejes hátas

Stephan Feck megtapasztalhatta, milyen az, amikor az egész uszoda, sőt, televíziónézők milliói nevetnek az esetlenségén. A német műugró a londoni olimpián három és fél szaltót akart ugrani, de forgás közben elvesztette a teste fölött a kontrollt, és háttal csapódott a vízbe. Szerencsére a leégésen kívül más baja nem esett.

Dicstelen búcsú

A hétszeres Forma–1-es világbajnok, Michael Schumacher 2010-ben úgy tért vissza, hogy a Mercedes csapattal újabb sikereket ér el. Nem így alakult. A három év alatt mindössze egyetlen dobogós helyezésig – idén, Valenciában az Európa Nagydíjon harmadik lett – jutott a gyengécske versenygéppel. Nem csoda, ha ezek után nem hosszabbított szerződést, és az idény végén végleg hátat fordított a száguldó cirkusznak.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek