Sport

Elűzi a kajakosokat a kőkemény mezőny

Tamás Rita

Létrehozva: 2012.09.27.

Ezen az őszön négy magyar női kajak-kenus is országot vált, a legtöbbjük azért, mert túl erős a magyar mezőny. Ám egy kicsit mindenki története más és más, megnéztük, miért.

Janics Natasa: Szerbia

A háromszoros olimpiai bajnok versenyzőnek tökéletes élete van Magyarországon, Szegeden, de országszerte is megbecsülik, anyagilag biztos lábakon áll, boldog férjével, Andrian Dusevvel, és büszke egyéves kislányára, Milanára. Nála a váltás arra vezethető vissza, hogy Szerbia – ahonnan valójában ­szár­mazik – óriási fantáziát lát benne, hazacsábításával fellendíthető lenne a sportág ott is. Ezt a 30 éves Natasa szerelmén keresztül érték el a legkönnyebben, Dusev munkát kapott odakint, Natasa pedig hű feleségként minden bizonnyal követi.
Eredményei: 3x olimpiai bajnok, 18x vb-1., 17x Eb-1.

Paksy Tímea: Ausztria

A 29 éves világbajnok kajakos már az elmúlt évet is Ausztriában töltötte, sejteni lehetett, hogy előbb-utóbb ő is országot vált. Három olimpián lett volna esélye indulni, mégis egy hajszállal mindháromról lemaradt, ezért is döntött úgy, hogy máshol próbál szerencsét. A többdiplomás, több nyelven beszélő kajakos vélhetően ­edző­sködni is fog új hazájában, hiszen edzői képesítéssel rendelkezik. Napokon belül az ő külföldi versenyzési igénye is befuthat a magyar szövetségbe.
Eredményei: 9x vb-1., 10x Eb-1.

Benedek Dalma: Szerbia

A 30 éves kajakos története megint egy kicsit más, mint a többieké. Hiszen Paksyhoz hasonlóan ő is három olimpiáról maradt le, miközben a világ egyik legjobb kajakosa, de nála – Janicshoz hasonlóan – családi vonatkozása is van a váltásnak, hiszen férje Dusan Ruzisics szerb kenus. Benedek, miután kiderült, hogy az idei ­olim­piára sem jut ki, kis híján abbahagyta, de aztán a szerb lehetőség új lendületet adott neki, nem kizárt, hogy a jövőben Janiccsal alkot majd egy párost a világversenyeken – immár szerbként.
Eredményei: 5x vb-1., 7x Eb-1.

Sarudi Alíz: Ciprus

Ő a legfiatalabb a négy távozó kajakos közül, de az ő döntésében is szerepet játszott a magyar mezőny túlzott erőssége. Tökéletesen egyetért Kozák Danutával, aki azt mondta, nehezebb volt hazai válogatóversenyt nyerni, mint olimpiát. Az erős mezőny miatt a válogatási szisztéma azt követeli a versenyzőktől, hogy egy időben többször is csúcsformába kerüljenek, Alíz úgy érzi, ennek hiányában talán jobban ki tudja majd hegyezni magát a világversenyeken. Egy nyaralás során került kapcsolatba egy ciprusi klubbal, és párja is munkát kap az országban. A jövendőbeli vb- és Eb-érmek reményében vált országot, amint lehet, állampolgárságot is szerezne.
Eredményei: 1x vb-3. 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek