Products containing magnesium. Healthy food. View from above

Honnan tudhatom, hogy alacsony a magnézium-szintem? (x)

vitamin
PUBLIKÁLÁS: 2022. július 19. 08:15
A magnéziumhiány korai tünetei közé tartozik az émelygés és hányás, az étvágytalanság, a fáradtság és a gyengeség. Bár sok ember nem jut elegendő magnéziumhoz, a hiány ritka, és a tünetek általában egy mögöttes egészségi állapotra utalnak.

Ebben a cikkben megvizsgáljuk, miért van szükségünk a magnézium ásványi anyagra, mit jelent a magnéziumhiány, és melyek a hiány főbb tünetei. Kitérünk a diagnózisra, az ajánlott étrendi bevitelre (NRV), az elfogyasztott élelmiszerekre, a felszívódás javítására vonatkozó tippekre és a magnézium-kiegészítőkre.

Miért van szükségünk magnéziumra?

A magnézium esszenciális ásványi anyag és elektrolit, amely számos testi folyamatban szerepet játszik, többek között az energiatermelésben, a csont és fogak szerkezetének megőrzésében, az izom- és idegműködésben, a DNS replikációban, valamint az RNS és fehérje szintézisben.

Éppen ezért létfontosságú, hogy az emberek minden nap elegendő magnéziumot vigyenek be az étrendjükbe, hogy egészségesek maradjanak.

Mit jelent a magnéziumhiány?

Egy 2005–2006-os vizsgálat kimutatta, hogy az Egyesült Államokban élők többsége nem jut elegendő magnéziumhoz.

A szervezet azonban jó ideig képes fenntartani a magnézium jó szintjét, így elég ritka, hogy valaki hiánytüneteket tapasztal.

Bizonyos tényezők azonban növelhetik a magnéziumhiányos tünetek kialakulásának kockázatát. Ezek a következők:

  • folyamatos alacsony magnézium-tartalmú étrend
  • gyomor-bélrendszeri rendellenességek, például Crohn-betegség, cöliákia vagy regionális bélgyulladás
  • túlzott mennyiségű magnézium elvesztése a vizelettel és a verejtékezéssel genetikai rendellenességek vagy túl sok alkoholfogyasztás következtében
  • várandósság, szoptatás
  • mellékpajzsmirigy-rendellenességek
  • 2-es típusú cukorbetegség
  • idősebb kor
  • bizonyos gyógyszerek rendszeres szedése

A hosszú távú magnéziumhiány káros hatással lehet a csontsűrűségre, az agyműködésre, az ideg- és izomműködésre, valamint az emésztőrendszerre egyaránt.

A csontsűrűség csökkenése különösen aggasztó lehet. Fiataloknál a magnéziumhiány megakadályozhatja a csontok növekedését, éppen ezért létfontosságú, hogy elegendő magnéziumot fogyasszunk gyermekkorban, amikor a csontok még fejlődnek.

Időseknél a magnéziumhiány növelheti a csontritkulás és a csonttörések kockázatát.

Mik a magnéziumhiány tünetei?

A magnéziumhiány korai jelei lehetnek:

  • hányinger
  • hányás
  • étvágytalanság
  • fáradtság
  • gyengeség

A hiány előrehaladtával az emberek a következőket tapasztalhatják:

  • alacsonyabb kalciumszint a vérben
  • alacsonyabb káliumszint a vérben
  • zsibbadás és bizsergés a végtagokban
  • görcsök és izom-összehúzódások
  • rohamok
  • személyiségváltozások
  • kóros szívritmus
  • koszorúér-görcsök

A hosszan tartó magnéziumhiány káros hatással lehet az egyén hosszú távú egészségére, és növelheti a krónikus betegségek kockázatát, beleértve:

  • szívbetegség
  • magas vérnyomás
  • 2-es típusú diabétesz
  • csontritkulás

Ha a fenti tünetek valamelyikét tapasztalod, akkor érdemes orvoshoz fordulnod, hogy kivizsgálja az okot.

Diagnózis és napi ajánlott mennyiség

A magnéziumhiány diagnózisa országonként eltérő. Ennek az az oka, hogy nehéz pontosan mérni a magnézium mennyiségét az ember szervezetében. Az Egyesült Államokban például az orvosok megbecsülik egy személy étrendi bevitelét, hogy megállapítsák magnézium-státuszát.

A hivatalos ajánlások szerint a 19 és 30 év közötti emberek napi ajánlott mennyisége a következő:

  • 310 mg nők számára
  • 400 mg férfiaknak

A 31 éves vagy annál idősebb emberek esetében az RDA a következő:

  • 320 mg nők számára
  • 420 mg férfiaknak

Magasabbak a követelmények a 14 és 18 év közötti tinédzsereknél, valamint a terheseknél. A fiatalabb gyermekek kevesebb magnéziumot igényelnek, mint a tizenévesek és a felnőttek.

Magnézium-tartalmú ételek

Food Rich In Magnesium, Healthy Eating And Dieting
Fotó: BigStock

A magnézium napi minimum beviteli szintjét magas magnézium-tartalmú élelmiszerek, például zöld zöldségek, gyümölcsök, teljes kiőrlésű gabonák, gabonafélék és hüvelyesek fogyasztásával lehet elérni.

Néhány magas magnézium-tartalmú élelmiszer a legmagasabb értéktől a legalacsonyabbig felsorolva:

  • tökmag
  • chia mag
  • diófélék, különösen mandula, kesudió, földimogyoró
  • spenót
  • fekete bab
  • mogyoróvaj
  • teljes kiőrlésű kenyér
  • avokádó
  • burgonya
  • rizs
  • joghurt
  • dúsított gabonafélék és egyéb élelmiszerek

Ha alacsony a magnéziumszint, a szervezet extra magnéziumot vesz fel a vékonybélből, miközben csökkenti a vesék által kiválasztott mennyiséget.

Tippek a magnézium felszívódásának javítására

Bizonyos tápanyagok és körülmények befolyásolhatják, hogy a szervezetünk mennyi magnéziumot szív fel. Azoknak, akik a felszívódás javításával szeretnék növelni magnéziumszintjüket, érdemes kipróbálni a következőket:

  • az esetleges D-vitamin-hiány kezelése
  • nyers zöldségek fogyasztása a főzött helyett
  • a dohányzásról való leszokás

Magnézium kiegészítők

A magnézium-kiegészítők különféle formákban állnak rendelkezésre, mint például:

Az ember szervezete hatékonyabban dolgozza fel a magnéziumot a citrát és klorid készítményekből, mint az oxid formát.

A javasolt magnézium adag túllépése hasmenést, görcsöket és hányingert okozhat. A csecsemők, az idősebb felnőttek és a csökkent vesefunkciójú emberek fokozottan ki vannak téve a magnézium-toxicitás kockázatának, ezért kerülniük kell a nagy dózisú kiegészítőket.

Forrás: medicalnewstoday.com

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.