PR Cikkek

TOP 7 tápanyag a haj egészségéért (x)

Címkék
hajápolás

Létrehozva: 2022.01.19.

Módosítva: 2022.01.19.

ABCDE-vitaminokkal és ásványi anyagokkal a szépséges hajkoronáért.

Forrás: Shutterstock

A mondás, miszerint a szépség belülről fakad, nem csupán szimbolikusan értelemben véve igaz. A haj, a bőr és a köröm épségének, szépségének megőrzéséhez elengedhetetlen fontossággal bír a megfelelő tápanyagok (vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek) bevitele. 

Az alábbiakban összeszedtük, melyik az az 5 vitamin és 2 ásványi anyag, melyek a legfontosabb szereppel bírnak a haj szépségének elérésében és megőrzésében! 

A-vitamin

Az A-vitamin (retinol) a testünkben található mindegyik sejt növekedésében fontos szerepet játszik. Retinolra van szükség a haj megfelelő növekedéséhez, az értékes vitamin ezen felül hozzájárul a fejbőr hidratáltságának megőrzéséhez is.

Élelmi források: Kiváló A-vitamin források az édesburgonya, a spenót, a kelkáposzta, a répa, a sütőtök, a sütőtök, vagy a piros paprika.

Haj ápolására ajánlott termékek

B-vitaminok

A B-vitamin család (összegző nevén B-komplex) tagjait számos szépségápoló multivitamin összetevői között megtalálhatjuk. A haj épségének-szépségének megőrzése szempontjából különösen fontos közülük megemlítenünk a B7-vitamint (másnéven biotin vagy H-vitamin), mely elősegíti a kreatintermelést.

Élelmi források: A B-vitaminok számos élelmiszerben megtalálhatók, ilyenek többek között a teljes kiőrlésű gabonák, a sötét leveles zöldségek, a hal és a tenger gyümölcsei, a húsok és a mandula. 

Még több infó a B-vitaminok szépségápolásban való szerepéről

C-vitamin

Az egyik legismertebb immunerősítő vitaminként ismert C-vitamin jelentős antioxidáns hatóanyaggal bír. Felveszi a harcot a káros hatású szabadgyökökkel, segíti a kollagénszintézist, továbbá a hajnövekedéshez szükséges vas felhasználódását a szervezetben.

Élelmi források: A citrusféléken kívül kiváló C-vitamin források a csipkebogyó, a fekete ribizli, a paprika, a petrezselyem, a brokkoli és a kelbimbó.

Fotó: Shutterstock

D-vitamin

A napfény vitaminjaként is ismeretes D-vitamin jelenléte az ABCDE-vitaminok többi tagjához hasonlóan szintén hozzájárul a haj növekedéséhez. Jelentős hiányállapota esetén megnő a hajhullás, hajritkulás, kopaszodás esélye.

Élelmi források: A legmagasabb D-vitamin tartalommal a tej és tejtermékek, a zsíros halak (lazac, tonhal, hering, szardínia) és a halmáj, a tojássárgája és a gombák bírnak.

Hogyan pótoljuk télen a D-vitamint?

E-vitamin

A szépségápoló és öregedésgátló (anti-aging) multivitaminok és étrend-kiegészítők egyik leggyakoribb összetevője, az E-vitamin szintén jelentős antioxidáns hatással bír. Hozzájárul a hajnövekedéshez, segítséget nyújt a fejbőr kiszáradásának és pikkelyesedésének megelőzésében, továbbá a szép és fiatal bőr megőrzésének egyik kulcsa.

Élelmi források: A megfelelő E-vitamin bevitelért érdemes beépíteni az étrendünkbe a különféle magvakat (napraforgómag, mandula, mogyoró), a leveles zöldségeket, a búzacsírát (1 csésze főzetlen búzacsíra a napi E-vitamin bevitel 100%-át is biztosíthatja!), a petrezselymet, a diót és a májat.

Cink

A hajszövetek növekedésében és helyreállításában az ABCDE-vitaminok mellett fontos szereppel bír a cink is. A nyomelemek csoportjába tartozó cink segíti a hajhagymák erősségének megőrzését, a hajtüszők körül található olajmirigyek normál működését, hiánya hajhullást eredményezhet.

Élelmi források: A cink legjobb forrásai közé sorolhatjuk a teljes kiőrlésű gabonákat, a csirke-, a marha- és a bárányhúst, az osztrigát és egyéb tengeri herkentyűket, továbbá a magokat és dióféléket.

Cink étrend-kiegészítők

Vas

A szintén nyomelemként ismeretes vas egyik legfontosabb feladata az oxigéntranszport biztosítása a vörösvérsejtek és a szervezet egyéb sejtjei között. Ennek köszönhetően számos élettani funkcióban tölt be nélkülözhetetlen szerepet, többek között hozzájárul a megfelelő hajnövekedéshez is.

Élelmi források: Ha vast tartalmazó ételeket szeretnél fogyasztani, igyekezz beépíteni az étrendedbe a tojást és a vörös húsokat és a belsőségeket, a tejet (a legjobb vastartalommal a juh- és kecsketej bír), a spenótot, a lencsét, valamint az amarántot (gluténmentes álgabonaféle). 

Amennyiben érdekelnek a különböző vitamin étrend-kiegészítő kapszulák, tabletták, multivitamin készítmények, keresd fel weboldalunkat, ahol akciós áron, akár másnapi házhozszállítással juthatsz hozzá termékeinkhez! 

Jó egészséget kíván a Multi-vitamin.hu csapata!

 

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17083755_auto_resized.png
origo.hu

Opitz Barbi megvált a hatalmas, göndör hajától

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/26455_resized.jpg?avcount=1711671611
origo.hu

Stana Alexandra elmondta, ki most az egyetlen férfi az életében

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17090779_auto_resized.jpg
borsonline.hu

A dokik azt mondták, csak megfázott: napokkal később elhunyt a tündéri négyéves kislány

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17082861_auto_resized.jpg
mandiner.hu

„Egy hete még tudtad, de segítek!” – Hont András rövid időn belül másodszor is keményen odaszúrt Magyar Péternek

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17083766_auto_resized.jpg
vg.hu

Különösen pusztító vírust terjesztő kullancsfaj jelent meg hazánkban

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/26454_resized.jpg?avcount=1711671611
origo.hu

Zelenszkij őrült bejelentést tett, minden megváltozik

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17088894_auto_resized.jpg
travelo.hu

Videó: Debrecenből elindult az első olyan járat, mellyel a világ számos pontja válik elérhetővé

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/26355_resized.jpg?avcount=1711671611
vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17084502_auto_resized.jpg
borsonline.hu

"Szerintem kritikán aluli" - óriási balhé robbant ki Balázsék műsora miatt

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17091060_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Szívszorító üzenettel hagyta hátra Magyarországot Rubint Réka és Schobert Norbi

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/03/8eK_vTOhfWhlKUbvsCsePUVCX9HBa8EEijXqk__FAyg/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzMyOTlkYjBjZjdiODRjM2E5MzQ1NTI4ZDc5MGU2OTMz.jpg
PR Cikkek

Lelki utazás Mező Misivel a Jézus és... 2. évadában (x)

https://cdn.borsonline.hu/2024/03/FrlBlEnP7IcifqfDdz8LBC7uwPOWtVxIw3RVSUPguWM/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzE4NDMyZjVlMzdjMDQxNWI4YWMxYWE2ZGU4ZDkwM2Nh.jpg
PR Cikkek

Hogyan készüljünk fel az első horgászútra? (x)