PR Cikkek

Köhögés, fejfájás? Tényleg azonnal rohanni kell covid tesztre? (x)

Bors

Létrehozva: 2021.06.08.

Napi szinten nyomon követheted a koronavírus fertőzöttek számát és a járvány aktuális állapotát. Emiatt nem kell csodálkozni azon, ha már egy fejfájás, köhögés vagy torokfájás miatt aggodalom ébred benned. A covidra is utalhatnak ugyan a felsorolt tünetek, de nem kell megijedned! A koronavírus fertőzést általában kíséri még egyéb tünet, például láz is. Természetesen, ha megnyugtat, akkor végeztess el egy koronavírus tesztet magadon. Vedd azt is figyelembe, hogy lehet csak egy megfázással vagy szénanáthával van dolgod!

Forrás: Freepik

Koronavírus vagy egyszerű megfázás?

A megfázás, az influenza és a koronavírus tünetei között vannak átfedések, hasonlóságok is. A köhögés, a láz, gyengeség mindhárom megbetegedés esetén előfordulhat. Vannak azonban olyan specifikus tünetek, amelyek alapján el tudod dönteni, milyen kórokozó lehet a megbetegedésed hátterében. Természetesen súlyosabb tünetek esetén, vagy ha kockázati csoportba tartozol, akkor mindenképpen vedd fel a kapcsolatot háziorvosoddal!

A megfázás tünetei

A nátha jellemzően (de nem kizárólag) hideg időben alakul ki, amikor az orr- és a torok nyálkahártyája a hideg hatására sérülékenyebbé válik. A kórokozók így könnyebben alakíthatnak ki megbetegedést. A megfázást általában nem egy hanem többféle vírus, esetenként baktériumok okozzák. A rhinovírusok és parainfluenza vírusok felelősek az esetek túlnyomó többségében a megbetegedésért, amely kellemetlen ugyan de enyhe lefolyású.

Láz csak ritkább esetben jelentkezik, tüsszögés, orrfolyás, enyhe köhögés a legjellemzőbb tünetek. Nehézlégzés, vagy magas láz nem fordul elő, az ízeket viszont elveszthetjük.

Tavaszi és nyári időszakban jelentkező tüsszögés, orrfolyás, viszkető szem érzése pedig szénanáthára, allergiára utal. Ezt nem kórokozók váltják ki, hanem különböző növények pollenjei, virágporai. 

Influenzavírusok is lehetnek veszélyesek

Az élete során mindek átesett már egy vagy több influenzás megbetegedésen. Az influenzavírusoknak három fajtája van, amelyből a C típus okozza a legmakacsabb tüneteket. A fertőződés után magas láz alakul ki, amit levertség, izomfájdalom kísérhet. Ritkábban fordul elő köhögés, tüsszögés. A tünetek általában 2-3 napon belül csillapodnak és egy héten belül az immunrendszer elegendő antigént termel ahhoz, hogy legyűrje a kórt. Mivel az influenzavírusok könnyen mutálódnak ezért évről évre új variánsaik okoznak járványokat.

Az influenza súlyos szövődménye lehet a tüdőgyulladás. A meggyengült immunrendszer kevésbé lesz ellenálló más kórokozókkal szemben, így a baktériumok is képesek elszaporodni a tüdőben, ez a felülfertőzés. Az influenzajárvány súlyosabb lefolyása idősebb korban jellemző.

Korunk rettegett betegsége a koronavírus

Bár az influenzavírusok is okozhatnak súlyos szövődményeket mégis a covid-19 az, amely leginkább veszélyes. Az előbbiekkel ellentétben sokkal tovább tart a megbetegedés lefolyása, akár egy hónapig is elhúzódhatnak a kellemetlen tünetek. Az izomgyengeség, levertség gyakori tünet, akárcsak a magas láz és a kínzó fejfájás. Ami viszont csak a koronavírus megbetegedésre jellemző az a nehézlégzés illetve a szag- és ízérzékelés azonnali, időleges elvesztése.

Súlyosabb lefolyás esetén intenzív osztályos ellátásra szorul a beteg, amely leginkább szintén a 65 év feletti lakosságot fenyegeti elsősorban. 

Kezelések és a megelőzés

A nátha megelőzése a legegyszerűbb, hiszen ha hideg időben megfelelően öltözködsz, akkor nem kapod el. Az influenzajárványok előtt lehetőség van védőoltás kapni, amely nagy eséllyel megakadályozza a betegség kialakulását illetve a lefolyását is megkönnyítheti.

Körülbelül fél éve már a koronavírus ellen is számos vakcina érhető el, amelyek segítségével újabb lehetőség nyílik a pandémia leküzdésére. A megelőzés ebben az esetben is nagyon fontos. A védőtávolság, a gyakori kézmosás és a maszkhasználat nemcsak az influenzavírusokat, hanem a koronavírust is korlátozza a terjedésben.

A leghatékonyabb gyógymód mindhárom esetben a pihenés. Lehetőleg ágynyugalom, megfelelő folyadékpótlással és fokozott vitaminbevitellel kiegészítve. 

Ha napokig nem csökkenek a tüneteid vagy ha koronavírus-fertőzésre gyanakszol, akkor mindenképpen vedd fel a kapcsolatot a háziorvosoddal! Ha szükséges, elrendelheti a koronavírus tesztelést vagy a gyógyszeres kezelést, de te magad is vásárolhatsz tesztet. 

Az immunerősítés kiemelt szerepe

Jó hír, hogy az immunrendszered támogatásával mindhárom betegséget sikeresebben küzdheted le. Ha nem is kerül el a baj, a tüneteid enyhébbek lesznek és gyorsabban regenerálódsz a betegség után.

A vitaminkészítmények fogyasztása közül kiemelkedik a C-vitamin és a D-vitamin jelentősége, amelyek leginkább segítik az immunrendszered működését. Nyári időszakban a friss zöldségek és gyümölcsök fogyasztása nem csak a C-vitamin pótlásához járulnak hozzá, hanem az ásványi anyag bevitelhez is.

Elősegítik a gyógyulási folyamatot a természetes immunerősítők. Megfázás esetén nagyon hatékonyak a gyógyteák, mit a bodza, a kakukkfű, jasvirág vagy a hárs. Várd meg amíg a tea langyos lesz és utána keverj hozzá frissen csavart citromlevet, gyömbért és mézet.

A fokhagymáról szintén úgy tartják, hogy természetes antibiotikum, a grapefruit cseppeknek pedig baktérium és vírusölő hatást is tulajdonítanak.

A nyár beköszöntével búcsút mondhatunk az influenzajárványnak és a koronavírus-fertőzések száma is csökkenő tendenciát mutat. Egy hirtelen lehűlés azonban még nyáron is okozhat kellemetlen megfázásos tüneteket. Ha azonban az orrfolyás és tüsszögés mellett súlyosabb köhögés, magas láz vagy légzési nehézségek is jelentkeznek, akkor mindenképpen vedd fel a kapcsolatot orvossal!

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek