
Az aprócska Szlovéniában éppen amelyik határ közelében járunk, olyan a táj: Ausztriánál alpesi, a magyar határ közelében olyan, mintha otthon lennénk, a tengerparton egyszerre juthat eszünkbe Horvátország és Olaszország. Az Udinétől csupán 30 kilométerre található rész pedig tiszta Toszkána.
Mini Toszkána? Komolyan? Komolyan.
Amikor először hallottam róla, hogy a helyiek "mini Toszkánának" becézik a Brda nevű községet, lesajnálóan mosolyogtam, mert azt hittem, csak egy nyomokban hasonlító dombért vannak úgy oda. Tévedtem: az életérzés középkori településekkel a dombtetőn, citromfákkal, szőlőtőkékkel és olajfákkal a domboldalban kísértetiesen hasonló.
Brda községe Szlovénia nyugati csücskében található. Olaszország, a türkizkék vizű Soča-folyó, a Sabotin és a Korada hegyek határolják. Mediterrán klímájának köszönhetően Szlovénia egyik legfontosabb bortermelő mikrorégiója, de a cseresznye, barack, körte, füge és olíva termesztése is jelentős. Nagy hotelek helyett családi panziókat, kiadó apartmanokat, falusi vendéglátó helyeket találunk itt. Az itt élők az apróságokra rácsodálkozó, ráérős tempójú turizmusban hisznek. A környék felfedezéséhez környezetbarát, elektromos autókat, robogókat és kerékpárokat lehet bérelni.
Brda legfontosabb látnivalója maga az elképesztő panoráma, melyet az ingyenesen látogatható, 23 méter magas Gonjače kilátóról lehet a legjobban megcsodálni. Tiszta időben az Alpok vonulatai éppúgy látszanak, mint a Trieszti-öböl kékje. Innen nem messze található Šmartno faluja, melybe az 1976-os földrengés pusztítása óta nemrég kezdett csak visszatérni az élet. Uniós támogatásból sorra újulnak meg a városka középkori épületei, a macskaköves utcákon egyre nyílnak a hangulatos kávézók és éttermek, valamint a kézműves termékeket árusító kis üzletek – olívás szappantól a jópofa ékszerekig van itt minden.
Ha erre járnak, a környék egyik legszebb reneszánsz kastélyát, a 17. században épült dobrovói kastélyt is kár lenne kihagyni. A kastélyban csodás dísztermeket láthatunk, emellett éttermet, szuvenírboltot és turistainformációs irodát találunk.
A konyha is olaszos
A Šmartnótól nem messze található Kmetija Štekar vendégházban hihetetlen panoráma, élénk színű, mediterrán stílusú épület, egy délutáni szundihoz stratégiailag tökéletesen elhelyezett függőágy, és egy mennyei ebéd fogadja a betérőt. A hangulatos étteremben ottjártunkkor a tulajdonos szolgálta fel a házias, gazdag ízű ételeket.
Előételnek az olasz frittata helyi megfelelőjét, és házi felvágottakat kaptunk, majd gnocchi érkezett pirított szalonnával. A főétel vadspárga, fehér polenta és sült kolbász volt, desszertnek citrommal megbolondított almás rétest ettünk. Különösen tetszett, hogy szezon lévén a mennyei vadspárgát érkezésünk előtt szedték a közeli erdőben, az ételek receptjei pedig a tulaj anyukájától származnak. És persze az ebédhez kóstolt különleges, 2008-as évjáratú, narancs színű bor is az itteni borospincében készült.
A helyiek elmondása szerint a narancs boroknak az elmúlt pár évben lett nagy keletje. Jelenleg nagyjából tíz pincészet van, ahol visszatértek ehhez a tradicionális technikához. "A narancs bor fehér szőlőből készül, nevét a fehérborokhoz képest sötétebb, sokszor narancsba hajló színéről kapta, amelyet a hosszan tartó héjon erjesztésnek (és tartásnak) és az alacsonyabb kénezésnek köszönhet ez a bortípus" – írja az eljárásról a Terra Hungarica blog. Nagyon különleges, mindenképp kóstolják meg, ha erre járnak!
Különleges borok és a legjobb fagyi nyomában
Szlovénia másik jellegzetes bortermelő vidéke, Vipava innen ötven kilométerre fekszik. Bár a táj nem olyan lenyűgöző, mint Brdában, a mediterrán életérzés errefelé is tagadhatatlanul jelen van. A városka színes házikós főterének teraszain pont olyan hangerővel és vidámsággal zajlik az élet a kávéscsészék felett, mintha Olaszországban járnánk. Egyedül a téren parkoló autók rondítanak bele az összképbe, de reméljük egyszer ide is elér Ljubljanából az autómentes belváros mozgalom.
Vipavának egyébként van magyar vonatkozása is, a város határában, a legmenőbb esküvői helyszínnek számító Zemona birtoktól nem messze áll Rostás Pál huszár szobra. "Egész alakos szobrát, amely egyben Rostás Pál síremléke is, 1845-ben avatták fel. A szobor költségeit azon bajtársai finanszírozták, akik megmenekülésüket önfeláldozó haditettének köszönhették" – írja róla a Köztérkép.
A főtéren találjuk a helyi turisztikai irodát, ahol egy pofás vinotékát is kialakítottak. Itt elvileg ugyanolyan árakon vásárolhatunk bort, mintha a termelőkhöz látogattunk volna el. Ha különlegességre vágynak, a két helyi szőlőfajtából készülő bort, a parfümös pinelát, és a citrusos, fűszeres, különleges aromájú zelent kóstolják meg. Szintén a főtéren van az ország állítólag egyik legjobb fagyizója, a Bar Pri Marjanci – van, aki Ljubljanából is elzarándokol ide, majd hosszasan várja a sorát érte.
Újságírónk a szlovén idegenforgalmi hivatal, a Spirit Slovenia sajtóútján járta be Vipavát és Brdát.
Várja a napfényes Szeged!
Szeged az ország egyik leghangulatosabb, legváltozatosabb városa. Mi teszi vonzóvá? A belváros szecessziós és eklektikus épületei, mediterrán teraszai, nyüzsgő forgataga. Továbbá a szabadtéri rendezvények, fesztiválok széles választéka, a szegedi halászlé, a Tisza nyújtotta kikapcsolódási lehetőségek, nemzetközi sportesemények és a napfény, a napsütéses órák száma itt eléri a 2200 óra/évet. Kipróbálná? Töltse ki a kérdőívet, szegedi hétvégét nyerhet! (X)Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.