
Nem tudom, önök hogy vannak vele, én álló nap tudnék reggelizni. Szerintem egyszerűen csodálatos minden, amit reggelire lehet enni, a gyümölcsök, a joghurt, a zabpehely, a zabkása, a croissant, a lekvár, narancslé, a pirítóson olvadó vaj... Nem igazán értem, hogy ezeket hogy nem lehet kívánni a nap folyamán bármikor. De különösen reggel.
Vannak viszont olyan embertársaink, akik először is másféle dolgokat kívánnak, úgyhogy pontosítani kell, hogy én maximum kontinentális reggeli-fixált vagyok, a bab vagy a véres hurka – ebben az időpontban biztosan – nem az én „asztalom". Másodszor pedig nemrég szólt valaki, hogy a reggeli egy tál forró leves is lehet. Thaiföldön nincs péksüti – mondta az illető, és bevallom, hogy addig ez az eshetőség föl se merült bennem.
A gyerekek többsége ezen a helyes videón, amely nemrég bejárta a közösségi oldalakat, a kávét találta a legborzasztóbb ízű reggeli tápláléknak (egyikük szerint épp olyan, mint a „tehénkaki"), ezzel szemben a százéves tojást jóízűen bepuszilták.
A vicces pofákon felbuzdulva, amiket a koreai vagy a holland reggeliket kóstolva vágnak, és mivel nemsokára itt a böjt vége, amikor rászabadulhatunk a húsvéti sonkára, úgy döntöttem, futok én is egy kört a fura reggelik világában. Hátha tudok újat mutatni!
Jöjjenek, és csodálkozzunk együtt azon, hogy még a jóléti Európában is előfordul, hogy rettentő egészségtelen tízórait kapnak az iskolások. Vagy hogy van, ahol merő véletlenül mérgezőre sikerülhet egy reggeli, de olyan is, ahol egy fél birkafej nézhet ránk a tányérunkból egy relatíve korai órán.
A gyerekeknek a videón nem nagyon jött be a koreai reggeli, amely főleg csípős dolgokból (pl. levesből is) és a hagyományos koreai superfood-ból, az ún. kimcsiből állt. Ez nem más, mint egyfajta savanyított káposzta, amiben kalória szinte nincs, cserébe teli van vitaminnal és rostokkal, vagyis a mindenkori táplálkozástani trendek szerint is szuperegészséges. A szaga viszont állítólag elég brutális, emiatt gyakran tartják külön hűtőben. Nemcsak reggelire eszik, hanem bármihez.
A legismertebb kínai furiétel szagban biztosan felveszi a versenyt a szomszédok káposztájával. Kénes, ammóniás aromája van, a látvány pedig a fekete héjjal, a sárga fehérjével és a sötétzöld sárgájával elég elbizonytalanító. Ízre azonban állítólag semmi igazán extrém – a srácok is imádták a felszolgált levessel – a hangsúly a tartósításon van, amit általában kacsatojás felhasználásával faszénből, mészből, sóból és vízből álló keverék segítségével kiviteleznek.
A mexikóiaknak ez az sok helyütt kedvencek beállított, de valójában nagyonis megosztó csemegéje nem más, mint a kukoricán tenyésző üszöggomba. A kellő méretűre hizlalt, szürke csomókat lefejtik a kukoricaszemekről, és tortillába tekerve sajttal, vagy levesbetétként, ízesítőként fogyasztják. A huitlacoche (ejtsd: 'uitlakoccse') ízét a magyarok számára a gombához hasonlóként lehet körülírni, illetve, ha valaki ismeri a cukkinivirágot, ahhoz közelít leginkább. Konzervben is kapható: a szottyos szürke galacsinok elég undik így kontinentális szemmel, ám szintén nemcsak reggeli lehet belőlük.
A Karibi-szigetvilágban jellemző akiszilvában nem a mellé elfogyasztott fehércukor vagy zsír lehet halálos, hanem ha rosszul készítik elő. Az akiszilva vagy ackee csak teljesen érett állapotában, csak a piros részektől teljesen megtisztítva fogyasztható, ellenkező esetben hánytat, súlyos esetben halálos méreg. Őszintén szólva akar a franc ezzel szórakozni reggel, de finom lehet, ha a jamaikaiak mégis vállalják a kockázatot. Vajban sütik, minden napszakban.
A pacha (más néven khash, kale pache vagy pača) egy korán reggel fogyasztott ünnepi leves, ami valamilyen állat fejéből és például csicseriborsóból készül (a Közel-Kelet számos országának végtelen sok receptjétől függően). Állítólag csodálatosan finom, miután megbékéltünk a letagadhatatlan ténnyel, hogy egy koponya úszik előttünk a tálban. A legfinibb falat benne a szem.
Ha valami nyúlósat és feketét szeretnének a vajas kenyerünkre kenni reggel, akkor én becsületes, autentikus szatmári szilvalekvárt javaslok; namost ugyanez, vagy bármi hasonló sósban némileg értelmezhetetlen a számomra. Az angolok viszont éppenséggel egy agyonsózott, keserű és egyben savanyú ipari mellékterméket, a Marmite-ot fogyasztják előszeretettel, nem beszélve az ausztrálokról, akik ugyanezt a ragacsot tolják, csak más néven (Vegemite). Állítólag mindkét fura pasztában rengeteg az egészséges B12 vitamin. Nos, rendben.
A magyaroknak a disznósajt és a véres hurka után természetesen tök unalmas a skótok próbálkozása valamiféle brutálisabb étel előállítására, de nem rossz, nem rossz az irány. A specialitást birka- vagy borjúbelsőségekből hagyma, marhafaggyú és zabdara hozzáadásával készítik, juhgyomorban főzik, és reggelire felszeletelve tálalják további zsíros dolgok (tükörtojás, sült szalonna, sült szalámi) társaságában.
A hollandok évente több ezer tonna csokireszeléket fogyasztanak el vajaskenyéren és pirítóson, vagy csak úgy a zacskóból. Fönt a videón látható szendvicsekre táblás csokit reszeltek, és nem a készen kapható hagelslaggal (ejtsd: 'hahlslahh') készültek, de a lényeg ugyanaz. Egy szelet kenyér vajjal vagy margarinnal, rajta a változatos ízekben és akár színekben pompázó csokidarabkák, hozzá egy pohár tej, és a vércukorszint hergelése meg is van. A gyerekek ugyanezt viszik magukkal az iskolába, csak két kenyér között – mintha arrafelé még nem is hallottak volna tudatos táplálkozásról.
Az olajban sült édességek közül ez a latin holmi tűnik a legkomolyabbnak, tényleg, fényevő legyen a talpán, aki kibírja kóstolás nélkül. Hogy néha fahéjas cukorba forgatják, és forró olvasztott csokiba, esetleg tejeskávéba lehet mártogatni, mindez a tökéletes hedonista reggeli kellékévé avatja, melynek során ráérősen bámulhatunk ki egy kávézó ablakán, és elgondolkozhatunk mindenfélén, például, hogy aki a churrót feltalálta, rossz ember nem lehetett.
Amint a bemutatott ételek többségéből látszik, a kontinentális reggelikultúra tűnik inkább furcsának annak ismeretében, hogy a világ sok pontján nincs akkora eltérés a reggelire, ebédre és vacsorára feltálalt fogások között. Mindenesetre nem árt képben lenni ahelyett, hogy az ember pékséget keresne Malajziában.
Persze nem valószínű, hogy ezek után elszakadok a kontinentális reggelitől. Mint ahogy most, amíg önök végigkattintják a galériát, megyek is, hogy megreggelizzek, ma eddig másodszor.
Wellness, ami formába hoz
A tavaszi fáradtság leküzdésére számtalan lehetőség adódik a wellness szállodák háza táján. Lazító termálfürdőzés, frissítő csobbanás, forró szaunák, kényeztető masszázsok nyújtják a megújulás élményét. Az egészségtudatosakat léböjtkúrák, az aktív kikapcsolódás híveit mozgásprogramok, bakancsos túrák várják. Válasszon wellness pihenést a Danubius szállodák kínálatából! További információért kattintson ide! (X)Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.