
Hétvégén Bécsben járva több magyar szót hallottam a belvárosban, mint németet (osztrákot). Természetesen főként a Városháza előtti teret lepték el hazánk fiai, de a múzeumokban, külvárosi éttermekben is sok magyarral találkozni. Ha már ilyen sokan látogatnak az ünnepek időszakában a szomszédok fővárosába, úgy gondoltuk, jól jöhet egy kis bécsi evés-ivás gyorstalpaló, hogy senki ne nézzen bután az ét- és itallapra, ha rendelésről van szó.
Egy kedves kávézóban indítva a napot, először a forró italok választékán kell úrrá lennünk. A két legnépszerűbb kávétípus, a presszókávé és a cappucino helyi változatait mutatjuk be.
Vagyis eszpresszó. Első bécsi látogatásomkor komoly fejtörést okoztak a kávék nevei, ugyanis itt a közkedvelt presszókávét kevés tejjel/tejhabbal például kicsi barnának (Kleiner Brauner) hívják. Önöknek már nem lesz ezzel gondja. Ha esetleg tej nélkül szeretné, akkor Kleiner Schwarzert kérjen.
Átlagár: 2 euró körül
Cappucinóhoz nagyon hasonlító, krémes kávé. Gőzölt tejből, tejhabból és kevésbé erős kávéból áll. A tetejére általában kakaóport szórnak.
Átlagár: 3 euró körül
Reggeli után irány a vásár, ahol a fogyasztható termékek gyakorlatilag a kicsit édestől a nagyon édesig váltakoznak, legyenek azok italok vagy ételek. Sebaj, advent van, kicsit felfüggesztjük a diétát. Mit igyunk és mit együnk a karácsonyi forgatagban?
A puncs a karácsonyi vásár sztárja a forralt bor (avagy Glühwein) és a Jagatee mellett. (Utóbbiról bővebben korábbi anyagunkban.) A puncs leggyakrabban narancsos, különböző bogyós gyümölcsös és tojáslikőrös változatokban kapható. Általában teából, fűszerekből (fahéj, csillagánizs, szegfűszeg, szegfűbors, narancshéj) és rumból áll. A narancsos puncsba narancslé, tálaláskor pedig narancslikőr is kerül. A meggyes alján bogyós gyümölcsökkel találkoztunk, a tojáslikőrös puncs tetején pedig fahéjjal szórt tejszínhab nézett velünk szembe.
Átlagár: 3 euró körül + 2 euró bögre betéti díj (a legszebb bögréket a Prater karácsonyi vásárán láttuk, hintalóval, fekete-fehér kockákkal, angyalkákkal)
Aki nem egy bögre forró valamit szorongat a kezében a városháza előtt, az nagy eséllyel majszol pálcikára húzott, csokoládéba mártott almát (ennek létezik még durvább, cukormázas változata is), szőlőt, banánt vagy epret. Lehet kérni vegyes gyümölcsökkel, de a legfinomabb a sima epres változat. Tejcsokis és keserű csokis is létezik.
Átlagár: 3.50 euró
Vagyis perec. Ha már csömörünk van az édességekből, válasszuk vásártáplálék-alternatívaként a bécsi perecet. Persze teljesen itt sem lehet megúszni az édesség-támadást, a klasszikus sós és sajtos perecek mellett nemcsak pizzás, de még csokis és fahéjas perecet is árulnak. Sőt, volt party-brezel is, de sajnos ez épp elfogyott, pedig kíváncsiak lettünk volna, mit takar a név.
Átlagár: 2 euró
Fene a gusztusát, aki közvetlenül ezek után még képes lenyomni egy-két fogás főételt, főleg, hogy az osztrák éttermekben finoman szólva sem sajnálják a vendégtől a falatot. No, de aki megéhezett, az itt biztos, hogy jól fog lakni.
Bécsi szelet, vagyis a jól ismert rántott hús. Eredetileg borjúból a legjobb, de a legtöbb helyen az olcsóbb disznó (schwein) vagy pulyka (puten) húsból készítik – többnyire nekünk kell eldönteni, hogy melyiket szeretnénk. Általában hagymás krumplisalátával vagy hasábburgonyával tálalják. Jobb helyeken húsból többnyire két óriási szeletet adnak, ami gyakorlatilag az egész tányért lefedi. A kisétkűek meg fognak lepődni, a nagy zabálók pedig boldogan konstatálják majd, hogy itt végre annyit adnak, amennyi pont elég még nekik is.
Átlagár: 8.50 eurótól a csillagos égig
Amerikából átszivárgott sült borda, általában különböző szószokkal, salátával és tepsis burgonyával, fatálon tálalva. Aki csak csipegetni akar, véletlenül se válassza ezt az étlapról – igazi nagy, kézzel evős zabáláshoz viszont remek döntés.
Átlagár: 11 eurótól a csillagos égig
Azt, hogy ez a gyanús külsejű fogás pontosan miből van, kevesen tudják, ennek ellenére nagy népszerűségnek örvend a zsíros, leginkább négyzet alakúra sült párizsira emlékeztető húskészítmény. Általában állóbüfékben, önkiszolgáló ebédelő helyeken akadhatunk rá, de a nagyobb élelmiszerboltok húsos pultjánál is vehetünk nyersen, otthoni elkészítésre. Én egyszer kóstoltam, az íze jobb, mint a kinézete, de csak egy fokkal. És hogy miből van? Darált és egybesütött marha- és disznóhúsból, szalonnából és hagymából.
Átlagár: két kenyér közé fogva és továbbszaladva 2 euró körül
Császármorzsa. Az itthon is jól ismert édesség tejből, tojásból, cukorból, lisztből, margarinból és mazsolából készül. Tetejét porcukorral hintik meg, gyümölcskompóttal, mártással kínálják.
Átlagár: 4-6 euró
A Mielőtt felkel a nap című film tette ismertté a Kleines Cafét, de a hírveréstől függetlenül is nagyon kis kedves, aprócska hely ez, pár lépésre a Stephansplatztól, a Franziskanerplatz 3 alatt. Fiatalok és idősek egyaránt látogatják, és bár tényleg árulnak kávét is, azért leginkább söröző-borozó illetőket találni benne az esti óráktól.
A Café Hawelka a Grabenről nyíló Dorotheergasse 6 alatt található, legjobban a bohém jelzővel leírható hely. Bár állandóan dugig van turistákkal, valamit megőrzött régi bájából elegáns (és irtó lassan kiszolgáló...) pincéreivel, festményeivel és plakátjaival a falakon.
A Zanoni&Zanoni olasz fagyizó óriási fagylaltkelyhekkel, profiterollal, paninivel, de árulnak bécsi szeletes szendvicset és Sacher tortát is. Szintén pár lépésnyire van a Stephansplatztól, a Lugeck 7 alatt. (De van egységük a Graben/Meinl és a Burgring 1-nél is.) Otthonos hangulatot itt ne várjunk, ez egy több szintes, turistákkal tömött nagyüzemi hely. Viszont a kiszolgálás gyors, és a műfajában kifejezetten jó.
Ebben a kategóriában egyértelmű győztesünk a Centimeter étteremhálózat, öt étteremmel Bécs-szerte. Két kedvencünk a Rathaus mögötti (karácsonyi vásárban megfáradtaknak telitalálat), illetve az egyetemtől pár villamosmegállónyira található wahringi kirendeltség. Magunknak csapolható sör (a helyi Ottakringer a nyerő!), hatalmas adagok, kellemes légkör és mindehhez nagyon baráti árak jellemzik, csak ajánlani tudjuk.
A bécsi karácsonyi vásárok alfája és omegája. A gyönyörű városháza, a fákon világító szívek, hóemberek és egyéb bájos díszek miatt érdemes ide ellátogatni. Nagyobb összegeket kiadni itt nem érdemes, de egy punccsal a kezünkben körbesétálni a komplett adventi kisvárosnak beillő vásárt annál inkább. (A legjobb puncsot a városházával szemben, állva a vásár bal szélén, egy mackó alatt ittuk, a tereptárgyat lásd a galériában.) Szombaton tömegnyomorra készüljünk, de a többi napon se sokkal jobb a helyzet.
A helyi vidámpark régi óriáskerekének tövében kedves karácsonyi vásárt rendeznek évről-évre, ahol főként az evés-ivásé a főszerep. A standok helyesek, egy óriáskerekezés után jó felhörpinteni itt valami forró italt – a bögrét pedig itt érdemes megtartani, ahogy már azt korábban is jeleztük.
Abszolút kedvencünk az Altwiener Christkindlmarkt névre hallgató vásár a Freyungon, pár lépésre a Hofburgtól. Méreteiben sokkal apróbb a többi vásárnál (csupán két utcából áll), de a kínálat messze itt a legkreatívabb és minőségibb. Itt még értelmes ajándékokra is bukkanhatunk, de a karácsonyfadíszek is a Freyungon voltak a legszebbek.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.