Aligha kell bárkinek is bemutatni a klasszikus értelemben vett iskolai étkeztetést, azaz a menzát. Ahogy valószínűleg abban is egyetért mindenki, aki valaha is étkezett iskolai menzán, hogy nem ezekhez az evésekhez kötődnek a legemlékezetesebb kulináris élményei. A többi között ezen is változtat egyre több iskolában a szupermenza.
Magyarországon a közétkeztetés elindulása óta alapvetően az volt a koncepció, hogy a lehető legkedvezőbb áron lakassák jól az embereket. Mindezt szigorú szabályozás övezte, ami kevés mozgásteret biztosított az étkeztetőnek, komoly kihívások elé állítva a szektort. A szupermenza lelke a szabadszedéses rendszer, azaz: a gyerekek többféle ételből választhatják ki maguknak a legszimpatikusabbat és annyit szednek belőle, amennyit gondolnak.
Ez azonban sokkal fontosabb tényező, mint azt elsőre hinnénk!
Amikor a gyerekek megkapják az előre kiadagolt ételt, amiről azt gondolták, hogy nem szeretik, vagy egyáltalán nem is ismerték, akkor a legtöbb esetben meg sem kóstolták, hanem érintetlenül visszaadták a tálcát. A szupermenza nem veszi el a gyerekek elől a kóstolás élményét, hanem hagyja, hogy rájöjjenek maguktól mit szeretnek és mit nem, amit pedig szeretnek, abból akár többször is repetázhatnak. Pedig a receptúra változatlan
– árulta el Enyedi Csaba, az étkeztetést végző GVC Group kommunikációs igazgatója.
Az eddigi tapasztalatok egyértelműen azt mutatják, hogy a szupermenza több fronton is forradalmasítja az iskolai étkeztetést. Azáltal, hogy a gyerekek maguknak szedhetnek a különböző ételekből
nem csak az élelmiszerhulladék csökkent jelentős mértékben az érintett iskolákban, hanem az ott étkezők elégedettsége is.
A hosszú távú előnyök között pedig nem elhanyagolható az sem, hogy ez a fajta étkeztetés sokkal inkább hozzájárul a gyerekek étkezési kultúrájának kialakulásához. Éppen emiatt nem habozott a népszerű műsorvezető, a Street Kitchen alapítója, Fördős Zé sem, amikor felkérték, hogy legyen a szupermenza nagykövete.
Nekem nagyon fontos volt korábban is, hogy amellett, hogy szórakoztatjuk az embereket a receptjeinkkel segítsük őket abban is, hogy változatosan és egészségtudatosabban tudjanak étkezni. Ugyanakkor ezt a korosztályt, a gyerekeket a Street Kitchen – érthető okokból – nem tudja elérni: nem fognak általános iskolás gyerekek felmenni az oldalunkra receptekért. A szupermenza ötletére ezért is mondtam azonnal igent, mert azt láttam, hogy a gyerekeket a legfogékonyabb korszakukban tudjuk réávezetni arra, hogy foglalkozzanak azzal, hogy mit esznek. Ez hosszú távon egy nagyon jó dolog, mert így sokkal nagyobb az esélye, hogy ezek a gyerkőcök felnőttként is odafigyeljenek arra, hogy mit esznek
– véli Fördős Zé.
Azt, hogy a szupermenza valóban képes mindenki örömére megreformálni az iskolai étkeztetést mi sem mutatja jobban, mint hogy a főváros második kerületében található Csik Ferenc Általános Iskola és Gimnáziummal együtt már több, mint száz oktatási intézmény állt át eddig is a szupermenzára, a következő fél évben pedig ez meg is duplázódik majd.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.