Immunerősítés az ételek színe szerint

Immunerősítés az ételek színe szerint

immunrendszer
PUBLIKÁLÁS: 2021. február 08. 14:16
Noha napjainkra már Magyarországon is kezd kialakulni egy önmagára odafigyelő, igényes, a megelőzést is fontosnak tartó, egészségtudatos réteg, az emberek nagy többsége a megelőzés helyett még mindig inkább a struccpolitikát választja: „ez velem úgysem történhet meg!”.

Noha napjainkra már Magyarországon is kezd kialakulni egy önmagára odafigyelő, igényes, a megelőzést is fontosnak tartó, egészségtudatos réteg, az emberek nagy többsége a megelőzés helyett még mindig inkább a struccpolitikát választja: „ez velem úgysem történhet meg!”.

Az úgynevezett, civilizációs ártalmak majdnem mindegyike nap mint nap a sejteket károsítószabadgyökökkeletkezése révén fejti ki romboló hatását a szervezetünkre. Ilyen ártalmas faktorok például az UV-sugárzás, a városi szmog, a savas esők, a talaj szennyezettsége, a különféle ízfokozókat, állományjavítókat, tartósítószereket, mesterséges színezékeket, E-betűs komponenseket tartalmazó bolti élelmiszerek jó része, a szintetikus étrendkiegészítők, a gyógyszerek, a dohányzás során keletkező égéstermékek és nikotin, a mértéktelen kávéfogyasztás, a krónikus stressz hatásai, stb.

Fotó: 123rf.com

Az emésztés során végbemenő természetes lebontási folyamatok során normál esetben is naponta milliárd számra keletkeznek ezek az agresszív szabadgyök-molekulák, amelyek − a külső ártalmakkal együtt − az egészséges testi sejteket megtámadva felgyorsítják a sejtöregedési- és elhalási folyamatokat, növelik a sejtek daganatos átalakulásának esélyeit, és sokféle betegség kialakulásához is hozzájárulnak.

Az egészséges immunrendszer ugyan képes megkötni a szabadgyökök 99%-át, azonban az előbbiekben felsorolt okok miatt hatékonysága gyakran lecsökken, így a betegségek kialakulásának esélye is megnő.

Ez az oka annak, hogy a civilizált társadalmakban a XX. század eleje óta jóval gyakoribbak az allergiás-, a daganatos-, a szív-érrendszeri- és hormonális betegségek, mint az általunk „nomádnak” tartott természeti népeknél, hiszen ők nincsenek kitéve a nyugati típusú életforma hatásainak.

Az evolúció során ugyanis az immunrendszerünk nem lett „felkészítve” ezekre a többlet-terhelést jelentő ártalmakra.

Fotó: 123rf.com

Mindehhez hozzájárulnak a táplálkozás során elfogyasztott jelentős mennyiségű előre gyártott és félkész ételek és italok, amelyeknek köszönhetően igen gyakorivá vált az elsavasodás jelensége is. Tekintettel arra, hogy a szervezetünk optimális működéséhez semleges kémhatású környezet szükséges, az elsavasodás tovább csökkenti az immunműködések hatékonyságát, ezzel is növelve a degeneratív és fertőző betegségek kialakulásának esélyét.

Megoldás persze volna, hiszen ma már sokféle természetes készítmény áll rendelkezésünkre az immunrendszer támogatására. Ilyenek például azantioxidánsok, amelyek megkötik és ezáltal közömbösítik a szabadgyököket, jelentősen tehermentesítve az immunrendszer sejtjeit, amelyeknek így jóval nagyobb kapacitásuk marad a fertőzések elleni védelemre. Ezért aki gyakran fogyaszt – lehetőleg nyers vagy párolt formában – zöldségféléket és gyümölcsöket, és emellett rendszeresen szed antioxidánsokat, az jóval ritkábban betegszik meg, illetve sokszor hamarabb meg is gyógyul.

mikor-mondhatunk-le-az-immunvedelemrol

A növények színanyagai komoly antioxidáns tulajdonságokkal bírnak.

Ilyen például a rózsaszín grape-fruitban, a paradicsomban és gránátalmában található vöröses-narancssárga likopin, számos zöldségféle (káposzta, fejes saláta, kelbimbó, avokádó, zöldpaprika, spenót, stb.) színanyagai: a klorofill, a lutein és zeaxantin, a sárgarépában, sütőtökben, sárgadinnyében található béta-karotin, a vörös szőlő, áfonya, málna, cékla, vöröskáposzta antocián-, valamint a citrom kriptoxantin-tartalma.

Csakhogy az életmódunk következtében megnövekedett szabadgyök-terhelés miatt jóval nagyobb mennyiségű antioxidánsra van szükségünk, amelyet a legtöbb, tudatosan táplálkozó ember sem képes a napi étkezései során bejuttatni a szervezetébe. Napi 1,5-2 kg zöldséget és gyümölcsöt kellene ehhez elfogyasztanunk, amelyet – lássuk be – nem egyszerű megoldani. Ezért ezen relatív hiány pótlása érdekében van szükség a táplálék-kiegészítőkre.

Sokan mégis így gondolkodnak: „Egészségesnek érzem magam, nincs szükségem immunerősítésre! Akkor szedek majd valamit, ha megbetegszem.” Ez egy meglehetősen „sajátos” hozzáállás, kicsit olyan, mintha valaki azt mondaná: „akkor kenem majd be magam naptejjel, ha már leégtem” Hm. Eső után köpönyeg…

Mindannyian ismerünk olyan embereket, akik napi 14-15 órát dolgoznak, másod-harmad állásuk van, egyszóval: keményen hajtanak. Ahhoz, hogy ezt a tempót tartósan bírják, az immunrendszerüknek a maximumon kell pörögnie. Azonban a szervezetet nem lehet sokáig büntetlenül kizsákmányolni: egy kicsit is komolyabb fertőzés ezeket a (látszólag) egészséges embereket is könnyen beteggé teheti. És ehhez még COVID-járvány sem kell.

Íme néhány praktikus tipp azzal kapcsolatban, hogy a táplálkozás révén miként erősíthetjük az immunrendszerünket, és milyen hétköznapi szokások segíthetnek még az egészségünk megőrzésében.

https://napidoktor.hu/otthon/igy-erositsuk-az-immunrendszerunket-otthon/

Fontos látnunk azt is, hogy a szabadgyökök „támadása” folyamatos: hatásukat kikerülni nem tudjuk, csak valamelyest mérsékelni. Az egyensúly eléréséhez éppen ezért a védelemnek is folyamatosnak kell(ene) lennie! Erre álljon itt egy igen egyszerű példa: ha 3 hónapig tart a tél, akkor vajon csak decemberben hordunk télikabátot, vagy inkább végig, amíg tart a hideg idő…?

Az eddigiek alapján tehát annyit tanácsolhatok Önöknek, ha tudatosan törődnek az egészségükkel: pihenjék ki magukat minden nap, hogy alvás közben immunrendszerüknek legyen ideje regenerálódni. Törekedjenek az elegendő folyadék-bevitelre (legalább 1,5-2,0 liter/nap), fogyasszanak ízlésüknek megfelelő színes zöldség- és gyümölcsféléket, támogassák meg az immunsejtjeik működését megfontoltan kiválasztott étrend kiegészítőkkel.

A hozzám forduló pácienseimnek tudok ebben tanácsot adni, és valamilyen formában segíteni, sok esetben gyógyszeres terápia alkalmazása nélkül.

A címben feltett kérdésre tehát a válasz: SOHA!

Dr. Lakos Gábor
Orvos, Egészséges életmód szakértő
[email protected]
Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.