Készítsünk színes kandiscukrot!

természetesen
PUBLIKÁLÁS: 2016. július 04. 15:01
Lehet, hogy az első alkalommal bonyolultnak tűnik a forró cukormasszából szalagformára húzni, alakítani az édességet, és először néhány furcsa forma sikeredik belőle, de ne adjuk fel, mert a „gyakorlat teszi a mestert”!
A kanyargó szalaghoz hasonlító csíkos cukorka egy réges-régi kedvenc. Ez a kandiscukor recept hasonlít a hagyományos receptekhez, csak ebben ki-ki ízlése és kedve szerint ízesíti, színezi, csíkosítja, formálja a nyalánkságot.

Készítsünk kandiscukrot!

Lehet, hogy az első alkalommal bonyolultnak tűnik a forró cukormasszából szalagformára húzni, alakítani az édességet, és először néhány furcsa forma sikeredik belőle, de ne adjuk fel, mert a „gyakorlat teszi a mestert”!

Az alábbiakban lépésről-lépésre megmutatjuk, hogyan készül ez a kandiscukor különlegesség:

Elkészítési idő: 1 óra és 15 perc

Kandiscukor-készítés

Hozzávalók:

  • 3 csésze kristálycukor
  • 1 csésze kukorica szirup
  • 1/4 csésze víz
  • ½ teáskanál borsmenta kivonat
  • Néhány csepp zöld és piros ételszínező
  • Műanyag konyhai kesztyű

A kandiscukor elkészítése

  1. Készítsünk elő négy tepsit, fújjuk be őket főző spray-jel vagy kenjünk rájuk egy vékony réteg olajat. Melegítsük elő a sütőt 200°C-ra.
  2. Keverjük össze a cukrot, a vizet és a kukorica szirupot egy nagyobb edényben. Forraljuk fel közepes lángon folyamatos kavarás mellett, míg a cukor teljesen el nem olvad. Főzzük tovább keverés nélkül addig, ameddig a masszába helyezett hőmérő 150°C-ot nem mutat. Ekkor már puha, képlékeny állagú a cukormassza.
  3. A megfelelő hőmérséklet elérése után távolítsuk el az édességet a tűzről és keverjük bele a menta kivonatot. A keverék egyharmadát öntsük az egyik tepsire, és helyezzük előmelegített sütőbe, hogy melegen tartsuk. Egy másik tepsire öntsünk megint egyharmad keveréket, és szórjuk a tetejére a zöld színezéket, majd kavarjuk óvatosan bele. Tegyük ezt a tepsit is a sütőbe.
  4. A maradék masszához adjuk hozzá a piros ételszínezőt, és öntsük rá egy hőtálló tepsire vagy egy márványlapra. Addig hagyjuk hűlni, ameddig a teteje „bőrösödni” nem kezd.
  5. Egy hőálló spatulát fújjunk be főző spray-jel és nyomjuk-toljuk össze vele a piros masszát, míg egy tömbszerű alakzatot nem kapunk.
  6. Amikor a kandiscukor-tömb már eléggé lehűlt ahhoz, hogy kezelni lehessen, de még mindig forró, hozzáfoghatunk a húzásához. A konyhai műanyag kesztyűt fújjuk be főző spray-jel, húzhatunk alá vastag kertészeti kesztyűt, hogy a hőtől még jobban megvédjük a kezünket. Tegyük mindkét kezünket a masszára és húzzuk szálára két ellenkező irányba, akárcsak egy zsinórt. Egyik végüknél fogjuk össze a szálakat és egyidejűleg csavarjuk és húzzuk is a most már kötélhez hasonlító darabot. Továbbra is csavarjuk és húzzuk az édességet mindaddig, ameddig 5 cm vastagságú, pirosas, kötélformájú darabot nem kapunk. Mivel ez a darab még képlékeny, de már alig meleg, helyezzük rá a megmaradt tepsire, és tegyük a sütőbe, ahonnan viszont ki kell venni a színezetlen masszát. A piros kandiscukrotmelegen tartja a sütő, hogy később is jól formázható legyen.
  7. Ismételjük meg a fenti eljárást, de most már a fehér adaggal, amíg fehér színű, 5 cm átmérőjű kötélformájú édességet nem alakítunk belőle.
  8. A következő lépésben ugyanúgy járunk el a zöldre színezett cukorkával. A végeredmény itt is zöld színű, 5 cm átmérőjű kötélforma kell legyen.
  9. Vegyük ki a sütőből a melegen tartott cukorkákat, és vágjunk le mindegyikből 12 cm-es darabokat. A negyedik üresen maradt tepsire helyezzük a darabokat, mind a három színt szorosan egymás mellé, úgy, hogy a fehér legyen középen. Kezdjük el húzni-nyújtani a háromszínű darabokat, és alakítsunk ki egészen vékony és 2,5 cm magasságú lapokat. Megolajozott konyhai ollóval vágjuk le a kívánt szalag alakú formákat, kb. a 12-15 cm a megfelelő hosszúság. Tegyük tepsibe a kandiscukor-szalagokat a teljes kihűlésig.
  10. Ismételjük meg ugyanezt a maradék masszával, majd a megfelelő nagyságú darabokat vágjuk le. Ha időközben megkeményedne a cukorka, helyezzük vissza a meleg sütőbe, mert akkor ismét meglágyul. Vigyázzunk arra, hogy a sütő ne legyen túl meleg, mert akkor elolvad a nyalánkságunk. A cukorszalagok hamar megkeményednek szobahőmérsékleten, de, ha túl sok ideig hagyjuk őket ezen a hőmérsékleten, akkor megpuhulnak és ragadóssá válnak. Ezért ajánlatos a kandiscukor-szalagokat celofánba csomagolni.
Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.