Így kell helyesen lefagyasztani a húst

természetesen
PUBLIKÁLÁS: 2016. július 20. 15:01
Hányást, hasmenést és különböző megbetegedéseket is kaphatunk, ha például egy hús penészes, romlott vagy nem volt jól lefagyasztva.

Hányást, hasmenést és különböző megbetegedéseket is kaphatunk, ha például egy hús penészes, romlott vagy nem volt jól lefagyasztva.

Így tegye jégre otthon a húst

A ma divatos, ún. gyorsfagyasztás lényege, hogy az élelmiszert minél gyorsabban lehűtsük – például – mínusz 18 fokos hőmérsékletre, mert ez kíméli az élelmiszert – magyarázta Mohácsiné dr. Farkas Csilla egyetemi tanár, a Szent István Egyetem Élelmiszertudományi Karának munkatársa.

Ez azért előnyös, mert felengedtetés után nem ereszt levet, nem lesz „löttyedt”, és az élelmiszer sejtjei nem károsodnak – emelte ki.

Ha már fagyasztott terméket vásárolunk, akkor minél előbb rakjuk otthon jégre, hogy a mikróbák ne tudjanak elszaporodni.

voroshus2

Ha nyers élelmiszert vásárolunk, akkor azzal is siessünk haza, hogy a meleg hatására ne kezdjenek el szaporodni a baktériumok.

Egy-két napig tároljuk csak a hűtőben és azután vagy fogyasszuk el, vagy fagyasszuk le. A húsokat legfeljebb egy évig tartsuk a jégen, a halakat egy-két hónapnál tovább semmiképp.

Az olvasztásnál is sok mindenre kell figyelni.

„A háziasszony gyakorlata az, hogy előző este kiveszi a hűtőből, kiteszi az asztalra és másnap délben megpróbál valamit főzni belőle. Itt máris mi történik? A szobahőmérséklet 20-22 fok, a hús felülete nagyon hamar megolvad. A nyers húson található mikrobák azonnal elkezdenek szaporodni, mire hozzákezdenek az étel elkészítéséhez” – mondta Mohácsiné dr. Farkas Csilla.

A szakemberek azt javasolják, hogy akinek van rá ideje, inkább hűtőszekrényben olvassza fel a húsárut.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.