Erdőjárók tavaszi rántott levese - videóval

természetesen
PUBLIKÁLÁS: 2016. április 15. 15:02
Rovatunkban nem hétköznapi hozzávalókkal, módszerekkel, trükkökkel, jó tanácsokkal ismerkedhettek meg, hanem rég elfeledett ételekkel, turistákra szabott elkészítési megoldásokkal. Íme egy tavaszi kirándulós ínyencség!

Rovatunkban nem hétköznapi hozzávalókkal, módszerekkel, trükkökkel, jó tanácsokkal ismerkedhettek meg, hanem rég elfeledett ételekkel, turistákra szabott elkészítési megoldásokkal. Íme egy tavaszi kirándulós ínyencség!

Ti is tudjátok, a szabadban készült ételek mennyivel jobb ízűek konyhában készült társaiknál. Persze ehhez sok türelem is szükséges, hiszen rendesen meggyújtani a tüzet, biztonságosan elhelyezni fölé az edényeket, ellenőrizni a főzési folyamatot még edzett szakácsoknak is kihívás.

Tavaszi frissesség afőzőedényben

Egy remek megoldás a veremkemence kürtője fölé rakott főzőedény elhelyezésére   Gyuricza László (Papica), a Magyar Bozótmíves Egyesület elnöke szakácsnak is tanult, de nem az lett belőle. Az ízek kinyerésének tudományát a vadonban újratanulta, a természetben élés mestereivel közösen fedezve fel őseink tudását, felelevenítve az évtizedekkel vagy évszázadokkal ezelőtt kiveszett hagyományokat. Elsőként egy finom rántott zöldséglevesre hívunk meg titeket a hazai bushcraft jeles képviselőinek szilasligeti táborába.

Papica a salátaboglárkásban

Hozzávalók
  • töviseslepényfa-magok (gledícsia)
  • tyúkhúr
  • salátaboglárka (csak fiatal levelek)
  • metélőhagyma (snidling)
  • szalonna
  • só, bors
  • liszt a rántáshoz
  • víz

Igazi levest ritkán készítünk erdőben, azt is maximum porból

 
SALÁTABOGLÁRKA
Sok helyen olvasni, hogy mérgező, a fiatal levelekben azonban olyan kevés ez a méreganyag, hogy a salátaboglárka rajongói kora tavasszal bátran fogyaszthatják. Virágzás után már ne szedjétek, nemcsak a méreg miatt, hanem mert akkor már kellemetlen, keserű íze lesz.
A tavaszi erdők „zöldségei” szinte mindenhol megtalálhatók a rügyfakadás beindulását követően. A tövises lepényfa hüvelyterméséből kibontott magokat főzés előtt célszerű beáztatni. A növények szedésénél használjunk kést, elkészítés előtt pedig alaposan mossuk meg őket. A bozótmívesek szeretnek a természetben élni, ősi, elfeledett megoldásokat elsajátítani, használni a gyakorlatban. A partoldalba vájt veremkemence is ilyen, amelyben alul sütöttünk, a kürtőből kiáramló hőben pedig a leves készült. Bár a tapasztalt bushcraftosok kiváló szerkezetet konstruáltak, amelynek segítségével a csajkában forralt leves könnyedén elemelhető, félrehúzható volt a legforróbb pontokból, így is nehéz a felforralást követően elérni, hogy a leves tökéletesen megfőjön. Elsőként előfőztük a gledícsia magjait, amíg megpuhultak. Túlfőzni nem igazán lehet, ha már kellemesen rágós, levehetjük a tűzről.  

Ennyi bőven elég salátaboglárkából négy személyre

 
METÉLŐHAGYMA
A snidling közkedvelt konyhakerti növény is. Nyersen adja ki igazi ízét, amely átmenetet képez a vörös- és a fokhagyma között. Gyomorerősítő, étvágygerjesztő hatása van.A csajka tetejében megpirítottuk a szalonnát, amit ugye nem a vadonban szedtünk, de minden erdőjárónak – a mondás szerint – van szalonnája. Miután megpirultak a szalonnadarabkák, belemetéltük a snidlinget, hogy együtt piruljanak tovább.

Hamisítatlan bozótmíves hangulat

GLEDÍCSIA
oA Mississippi völgyéből származó, hazánkban mindenhol elterjedt fa magja magas fehérjetartalmú, íze a tökmagéra emlékeztet. Csak forró vízben lehet megpuhítani. A magot körülvevő kocsonyás anyagot a fiatal termésekből sokan csemegeként fogyasztják, állítólag tüdőbaj ellen is jó. Amerikában még sört is készítenek belőle.
Mi találtunk egy kevés osztrák csészegombát is a tábor körül, ezeket is beledobáltuk "dísznek". A tyúkhúrral és a salátaboglárkával nem sokat vacakoltunk, felvágás nélkül kerültek párolásra a hagymás alapra. Ezt követően a gledícsiamagokról leöntöttük a barnás levet, de ha szeretjük az ízét, akár meg is tarthatjuk. Áttöltöttük a főzőedénybe a lepirított, párolt összetevőket, összerottyantottuk, végül pedig kevés rántást készítettünk, ezzel sűrítve be a levest.

A tyúkhúrról (középen) kevesen tudják, hogy nemcsak ehető, de finom és egészséges is

 
TYÚKHÚR
C- és E-vitaminban gazdag, antiszeptikus hatású, igazi csodaszer. Salátaként és szárítva teaként fogyasztják. Korábban szem- és fülgyulladásra is alkalmazták. Teája fogyókúrázóknak szintén remek, a megfelelő koleszterinszint beállítására is sokan alkalmazzák.
A mi levesünkben végül valóban dominált a tövises lepényfa magjainak íze, hiszen meghagytuk a levét a főzéshez, amely gyorsan lezajlott, mert a veremkemence irgalmatlan hőt termelt kifelé, komoly gondot okozva bozótmíves szakácsunknak a forrásban tartás fázisában. Bár tyúkhúrt eddig még csak díszállatoknak szedtem, emberi fogyasztásra is tökéletesen alkalmas, a salátaboglárka is finom, a snidling pedig kiváló alapot teremt a szalonnával a végül rizsliszttel behabart erdei finomsághoz, amely mindenkinek ízlett.

Főnek a lepényfamagok

A veremkemence alsó részében egy mátrai sütődiszkoszban készítettük el a második fogást, de hogy mit, azt csak a folytatásban áruljuk el nektek.  

Lent sül, fent fő

  Addig is nézzétek meg videónkat, amely a leves erdei főzésének praktikáit mutatja be részletesen.  
Erdei rántott zöldségleves from Turista Magazin on Vimeo.    
Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.