10 igazság a kókuszolajról - 2.rész

természetesen
PUBLIKÁLÁS: 2015. december 20. 12:00
A kókuszolaj azon kevés eledelek egyike, melyeket szuperélelmiszerként tartanak számon – zsírsavak egyedi kombinációja, s mint ilyen, mélyreható pozitív változásokat eredményez az egészségünkben.

A kókuszolaj azon kevés eledelek egyike, melyeket szuperélelmiszerként tartanak számon – zsírsavak egyedi kombinációja, s mint ilyen, mélyreható pozitív változásokat eredményez az egészségünkben.

A kókuszolaj a világ egyik legjobb étele. Olyan zsírsavak keverednek benne, melyeknek köszönhetően nemcsak a súlyvesztést támogatja, hanem az agyműködést is. Sőt, számos egyéb előnyös hatása van.

Lássuk azt a 10 előnyét, amik mellett nehéz elmenni, s amelyeket embereken végzett tanulmányok keretében már korábban megerősítettek a kutatók.

Az első 5-ről előző cikkünkben olvashattak, most következzék a második 5 jó tulajdonság.

6.A kókuszolajban levő zsírsavak ketonokká alakulnak, melyek csökkentik a görcsrohamokat

A ketogénikus (alacsony kalória- és magas zsírtartalmú) étrendet jelenleg is tanulmányozzák számos rendellenesség kezelése céljából. A leginkább ismert terápiás alkalmazása gyermekeknél a gyógyszer-rezisztens epilepszia kezelése. Az étrend lényege, hogy igen kis mennyiségű szénhidrátot és nagy mennyiségű zsírt esznek, mellyel elérik a ketontestek nagy koncetrációját a vérben. Valami okból ez az étrend drámaian csökkenti a görcsrohamokat az epilepsziás gyerekeknél, azoknál is, akiknél számos gyógyszertípus sem segített.

Mivel a kókuszolajban levő közepes láncú trigliceridek a májba jutnak és ketontestekké alakulnak, gyakran alkalmazzák őket epilepsziás pácienseknél a ketózis kiváltására, miközben egy kicsit több szénhidrátot is engedélyeznek az étrendben.

7.A kókuszolaj javítja a vér koleszterinszintjét és csökkenti a szívbetegség esélyét

A kókuszolajban sok telített zsír található, mely valójában nem károsítja a vér lipid profilját úgy, ahogyan azt korábban hitték. A telített zsírok emelik a HDL (jó) koleszterin szintjét, az LDL (rossz) koleszterint pedig egy jótékony altípussá változtatják. Egy, 40 nő részvételével végzett vizsgálat szerint a kókuszolaj csökkenti a teljes- és az LDL koleszterinszintet, miközben növeli a HDL-t, összehasonlítva azt a szója olajjal.

Patkányokon végzett kísérletek is azt mutatták, hogy a kókuszolaj csökkenti a trigliceridek-, a teljes- és LDL koleszterin szintjét, illetve növeli a HDL koleszterinét, javítja a vér ún. koagulációs faktorját és antioxidáns státuszát. Ezzel csökken a szív- és érrendszeri kockázat, vagyis kevésbé számíthatunk hosszútávon szívbetegségre.

8.A kókuszolaj védi a hajat a károsodás ellen, hidratálja a bőrt és fényvédőként működik

Többféle jótékony célt is szolgál a kókuszolaj, s ehhez semmi mást nem kell tennünk, mint megenni. Sokan alkalmazzák kozmetikai célokra, az egészség javítása, a haj és a bőr szépsége érdekében.

Száraz bőrrel rendelkező embereken végzett tanulmányok azt mutatták, hogy a kókuszolaj javítja a bőr nedvességét és lipidösszetételét. Védi a hajat a károsodás ellen, sőt, egy tanulmány arra is rámutatott, hogy fényvédőként működik – blokkolja az ultraibolya sugarak 20 százalékát.

kokuszviz-820x300

Szájöblítőként szintén használható, az olajozásnak nevezett folyamatban – elpusztítja a szájban levő, káros baktériumokat, javítja a száj általános egészségét és a kellemetlen leheletet is megszünteti.

9.A kókuszolaj serkenti az agyműködést az Alzheimeres pácienseknél

Az Alzheimer-kór a demencia leggyakoribb oka világszerte, s elsősorban az idős embereknél jelentkezik. Esetükben csökken az a képesség, hogy a glükózt energiává alakítsák az agy egyes területein. A ketontestek azonban támogatják az agy energiához jutását – a kutatók elgondolkodtak azon, hogy a ketonok alternatív energiaforrásként működhetnek a zavart szenvedett sejtek számára, mérsékelve ezzel az Alzheimer-kór tüneteit.

Egy 2006-os tanulmányban a közepes láncú trigliceridek fogyasztása közepes mértékű javulást mutatott az agyműködés terén a kór enyhébb formáival küzdő pácienseknél. Egyéb tanulmányok is alátámasztják a felfedezéseket, a közepes szénláncú triglicerideket potenciális terápiás megoldásként tanulmányozzák az Alzheimer-kórra.

10.A kókuszolaj elősegíti a fogyást, különösen a veszélyes hasi zsír eltüntetésében remekel

Mivel a kókuszolaj fogyasztása csökkenti az étvágyat és növeli a zsírégetést, hozzájárul a súlyvesztéshez. Különösen hatékonynak bizonyul a hasi zsír eltüntetésében, amely a hasi részben és a szervek körül gyűlik meg. Ez a legveszélyesebb zsír, számos nyugati betegséggel hozható összefüggésbe. A derékbőség könnyen mérhető, egyszerűen megmutatja azt is, mekkora mennyiségű zsír gyűlik meg a hasi részen.

Egy, 40 hölgy részvételével készült, hasi hízásról szóló tanulmány keretein belül a nők napi 30 ml kókuszolajat kaptak. Jelentős csökkenés következett be a BMI (testtömeg-index) és a derékbőség tekintetében is, csupán 12 hét alatt. Egy másik tanulmány, melyben 20 elhízott férfi vett részt, szintén mérséklődött a derékbőség, 2, 86 centiméterrel, 4 héttel azután, hogy napi 30 ml kókuszolajat kezdtek inni az alanyok.

A számok kevésbé lehetnek meggyőzőek a felszínen, ám adjuk hozzá, hogy a tanulmányok résztvevői még csak testmozgást sem végeztek. Sőt, nem csökkentették kalóriabevitelüket sem. Mégis, jelentős mennyiséget veszítettek a hasi zsírból azzal, hogy beiktatták étrendükbe a kókuszolajat.

Fontos tudni…

A kókuszolaj akkor a legjobb, ha bio és szűz. Leghatékonyabbak úgy tapasztaljuk meg a hatásait, ha ilyen formában alkalmazzuk.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.