A 24 döntős versenyt futott az idővel, hogy a legszebb és legjobb alapanyagokat válasszák ki a METRO Zöldség- és Gyümölcspiacon. Molnár Gábor a második napon versenyez, így a második etapban, pontban 18:30-kor kezdhette meg a bevásárlást, amire összesen 30 perc állt rendelkezésre. Miután a fél óra lejárt és a versenybiztosnál bemutatták kosaruk tartalmát a séfek, már nem térhettek vissza a piacra, ezért feszített tempóban igyekeztek minden szükséges hozzávalót beszerezni.
A halétel köretének legalább 50 %-ban zöldségből kell állnia, ehhez a piac kínálatából szabadon választhatott a versenyző. Molnár Gábor ezeket választotta a kosárba: burgonya, zöldalma, fehérhagyma, gyömbér, kapor, sütőtök, japán articsóka, vörös- és cirmoscékla, póréhagyma és tarlórépa. Egy további zöldséget is kötelező lesz használnia, amelyet egészen ma estig titkokban tartanak a Bocuse d’Or szervezői. A titkos összetevő négy zöldség között dől el, az első napon versenyző csapatoknak tegnap este árulták el, hogy a szerzellerrel kell dolgozniuk. Így szűkült a kör az édesköményre, a póréhagymára és a sütőtökre.
A húsételhez szükséges alapanyagokat magával hozhatta a csapat, a versenymunka receptjében többek között az alábbi hozzávalók kaptak helyet; póréhagyma, siitake és vargánya gomba, paraj, sárgarépa és sütőtök, torma és csicsóka, fűszerként a petrezselyem és koriender.
Sok múlik az alapanyagon
A METRO, amely nemzetközi szinten a Bocuse d’Or kiemelt partnere, a szakmai verseny színvonalához méltó prémium minőségben szállítja a hús és halétel két fő témáját; a gyöngytyúkot és pisztrángot. A döntőn a helyi áruházlánc biztosítja a fő hozzávalókat; a szabad tartású, 1,6-1,8 kg súlyú és ’Label Rouge’ minősítésű gyöngytyúkot, amelyet egészben, zúzával, begyével, májával, szívével és tüdejével, fejével és szárnyával együtt kell felhasználniuk, valamint a pisztrángot.
Szerdán versenyez a magyar csapat
Az első napon 12 nemzet versenyez, ők már elfoglalták a konyhát és megkezdték a munkát. Holnap a versenyboxban Pohner Ádám commisnak is rengeteg feladat jut majd Molnár Gábor mellett, Vomberg Frigyes edző azonban nem léphet be ennek területére, de a pult előtt tanácsaival, irányításával segíti majd munkájukat. A Bocuse d’Or második napján, január 28-án 9:30-kor kapják meg a startjelet, a halételt 14:30-kor, a húsételt 15:05-kör tálalják majd a zsűrinek. Hamvas Zoltán, a Bocuse d’Or Akadémia elnöke a húsétel zsűrijében pontoz a 24 nemzet képviselői között.
Az eredményhirdetésig a verseny legfrissebb híreit az Akadémia Facebook oldalán, az aréna hangulatát a bocusedor.com web TV közvetítésén lehet nyomon követni.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.