Mit együnk, ha betegek vagyunk?

influenza
PUBLIKÁLÁS: 2012. november 15. 09:36
A hideg téli időjárással nem csak a borongó idő, vagy a gyönyörű havas táj, de sajnos az influenzaszezon is együtt jár. A gyakori családi és baráti összejövetelek, az óvodai, iskolai közösségek, pedig különösen megnehezíthetik a fertőzések elkerülését.

Dusa Fanni dietetikus arról beszélt a Csak csajok műsorában, hogy a betegség, nátha, influenza alatt mit lehet, és mit nem enni

A hideg téli időjárással nem csak a borongó idő, vagy a gyönyörű havas táj, de sajnos az influenzaszezon is együtt jár. A gyakori családi és baráti összejövetelek, az óvodai, iskolai közösségek, pedig különösen megnehezíthetik a fertőzések elkerülését.

A betegség alatt jobb esetben csak az orrunk folyik, rosszabban mindenünk fáj. Amikor betegek vagyunk, sokszor étvágyunk sincs. Mit érdemes mégis enni, ha nem érezzük jól magunkat a bőrünkben?

Inni és inn

Dusa Fanni dietetikus azt tanácsolja, hogy elsődlegesen a folyadékfogyasztásra figyeljünk, nagyon fontos megfelelően hidratálni a szervezetet. A megfelelő folyadékfogyasztás segít a betegség könnyebb, gyorsabb lefolyásában is. A tea, a víz, a leves segítenek, a tejtől viszont óvakodjunk.

Fehérjék minden mennyiségben

Betegség esetén a protein a kulcs, a fehérje ugyanis létfontosságú a sejtek építéséhez és javításához, valamint megelőzi az izomtömeg-vesztést. Segít fenntartani a folyadék-egyensúlyt a szervezetben, és javítja a test öngyógyításának képességét.

A fehérjeforrások legtöbbje egyértelmű: a húsok többsége, így a csirke, a sertés, a sovány marhahús, a hal, a bárány mind jó, a tojás, sajt pedig könnyen emészthető formája az állati fehérjének.

Elegendő kalória

Bizony, ez nem a kalóriaszámolgatás ideje! Ha betegek vagyunk éppenséggel növelni, és nem csökkenteni kell a kalóriabevitelt, fontos azonban, hogy értékes kalória legyen a tányérunkon!

A fertőtlenítő hatások

A jól bevált népi gyógymódok is segítenek, főleg a betegségek kezdetén. Ilyen lehet a hagymatea, a mézes fokhagyma. Ezeknek fertőtlenítő hatásuk van, tehát segítenek a betegség leküzdésében.

Csak kíméletesen

Egyébként mindenféle kímélő étrendet kell alkalmazni, főként a gyermekeknél. Például piritós, krumplipüré, sütőtök, aszalt gyümölcsök, savanyú káposzta, mézes teák, brokkoli.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.