Hozzávalók
60 dkg fejtett bab
3 szál sárgarépa
2 szál fehérrépa
1 kisebb zellergumó
4 közepes paradicsom
1 fej vöröshagyma
2 fokhagymagerezd
1 + fél csokor petrezselyem
1 csokor kakukkfű
3-4 babérlevél
fél citrom leve
kis pohár tejföl
tengeri só
Elkészítés 6 fő részére
Éjszakára a babot beáztatjuk. Másnap leöntjük a babról az áztatólevet, átmossuk, fazékba tesszük és bőven felengedjük vízzel.
Mehetnek bele a megtisztított és és darabolt zöldségek: a felkarikázott sárgarépa, fehérrépa, a negyedbe vágott zellergumó, az egészben hagyott hagyma, és a fokhagymagerezdek.
Az ízesítők köveztkeznek: beledobjuk a babérleveleket, a csokorba kötött kakukkfűágakat és a petrezselymet. Sózzuk.
Erős lángon forráspontig melegítjük, majd mérsékeljük a hőt és lasúbb tűzön lefedve főzzük. Mikor a bab majdnem megpuhult, hozzáadjuk a cikkekre vágott paradicsomot. Ha szükséges, igazítunk az ízesítésen.
A paradicsommal további negyed órát főzzük, majd a tejfölt is hozzáadjuk a leveshez (a tejfölt a forró lével kikeverjük és úgy öntjük bele, hogy ne legyen csomós). Összeforraljuk.
A fűszercsokrot, babérleveleket, hagymát, és fokhagymát kiszedjük a levesből. A tűzről lehúzva, a maradék petrezselymet finomra vágva hozzáadjuk a leveshez, belefacsarjuk a citrom levét és azonnal tálaljuk a nyáriasított bablevest.
További NoSalty.hu receptek
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.