Bableves nyáriasan

egészséges étkezés
PUBLIKÁLÁS: 2012. szeptember 11. 13:21
Hozzávalók

A bab sokféle lehet. Kicsi, közepes, nagy, erek, hosszúkás, vese alakú, fekete, fehér, tarka. Sokáig eláll, hiszen szárítva tároljuk, de egy kis áztatás csodákat tesz vele!

Hozzávalók

60 dkg fejtett bab

3 szál sárgarépa

2 szál fehérrépa

1 kisebb zellergumó

4 közepes paradicsom

1 fej vöröshagyma

2 fokhagymagerezd

1 + fél csokor petrezselyem

1 csokor kakukkfű

3-4 babérlevél

fél citrom leve

kis pohár tejföl

tengeri só

bableves640

Elkészítés 6 fő részére

Éjszakára a babot beáztatjuk. Másnap leöntjük a babról az áztatólevet, átmossuk, fazékba tesszük és bőven felengedjük vízzel.

Mehetnek bele a megtisztított és és darabolt zöldségek: a felkarikázott sárgarépa, fehérrépa, a negyedbe vágott zellergumó, az egészben hagyott hagyma, és a fokhagymagerezdek.

Az ízesítők köveztkeznek: beledobjuk a babérleveleket, a csokorba kötött kakukkfűágakat és a petrezselymet. Sózzuk.

Erős lángon forráspontig melegítjük, majd mérsékeljük a hőt és lasúbb tűzön lefedve főzzük. Mikor a bab majdnem megpuhult, hozzáadjuk a cikkekre vágott paradicsomot. Ha szükséges, igazítunk az ízesítésen.

A paradicsommal további negyed órát főzzük, majd a tejfölt is hozzáadjuk a leveshez (a tejfölt a forró lével kikeverjük és úgy öntjük bele, hogy ne legyen csomós). Összeforraljuk.

A fűszercsokrot, babérleveleket, hagymát, és fokhagymát kiszedjük a levesből. A tűzről lehúzva, a maradék petrezselymet finomra vágva hozzáadjuk a leveshez, belefacsarjuk a citrom levét és azonnal tálaljuk a nyáriasított bablevest.

További NoSalty.hu receptek

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.