Ahhoz, hogy valakiben megszülessen a fogyás iránti igazi elszántság, kell egy olyan élmény, ami sejtszinten felrázza. Levi életében ez az a pillanat volt, amikor hosszú idő után ráállt a mérlegre és szembesült a súlyával - írja a Fanny magazin.
Azt mondja, soha nem volt sovány srác, de egy rossz periódus alatt szaladt el vele igazán a ló.
– Körülbelül hároméves időszak alatt híztam meg ennyire – árulja el Levi. – Munkahelyi és magánéleti gondok miatt eléggé magam alatt voltam. Nem mozogtam, nem figyeltem arra, hogy mikor, mennyit eszem. Sokszor akár éjszakába nyúlóan falatoztunk a haverokkal. Tudtam, hogy nem vagyok kisdarab. Észrevettem, hogy nehezebb volt lehajolni vagy, hogy csak szuszogva tudtam felmenni a harmadik emeletre, de nem volt olyan feltűnő, hogy egyre nagyobb rajtam a súlyfelesleg. Októberben lesz három éve, amikor egy barátomnál voltam, akik éppen családi méricskélést tartottak. Mondták, hogy álljak már rá a mérlegre én is. Szíven ütött, amikor megláttam, hogy 145 kg vagyok, a 184 centim mellé. Leszálltam a mérlegről, kimentem a házból, és azonnal felhívtam egy ismerősömet, akiről tudtam, hogy életmódtanácsadással foglalkozik. Elmondtam neki, hogy nagy a baj, és megígértem: bármit megteszek, csak mondja el, hogy fogyjak le.
Levi edzőterembe kezdett járni, kizárta étrendjéből a cukrot, péksüteményeket, napraforgó olajat, valamint áttért az alkoholmentes diétára és száz százalékosan követte a szakember ismerősének az előírásait.
– Fél éven keresztül egyéni étrendet írt nekem – meséli. – Ez idő alatt harminc kilót dobtam le. Hétköznapi ételeket ehettem, hurkát, kolbászt, rizses húst, viszont meg volt határozva a mennyiség és az időpont. Kezdetben szinte ugyanannyit ettem, mint korábban. Hétről hétre csökkentettük az adagokat, így könnyen és természetesen szoktam hozzá az egyre kisebb mennyiséghez. Akkoriban reggel és este sofőrködtem, a kettő között szó szerint vályogot pakoltam és edzettem. Este hétre értem haza, és utána főztem meg a másnapi kajámat. Annyira erős volt az elhatározásom, hogy könnyen be tudtam tartani mindent. Az volt csak a nehéz, amikor barátoknak, ismerősöknek nemet kellett mondani. Ha például elmentem egy születésnapra, azt kellett felelni, hogy „köszönöm nem kérek tortát”, „köszönöm nem kérek sört”. Gyakran mondták, hogy ennyitől nem dől össze a világ, de én úgy voltam vele, hogy ha kizökkenek a napirendemből, akkor igenis megtörténik.
Levi tavaly ősszel találkozott a ketogén diétával, aminek alapjait a mai napig tartja, és ez nagyban hozzájárult a fogyásához.
– Nagyon hálás vagyok Eriknek, mert sokat tanultam tőle, nagyon hitelesnek tartom, mert önmagát adja – árulja el. – Az ő kihívásának köszönhetően nyolc hét alatt tizenöt kilót fogytam: 88.5 kg lettem a verseny végére, amit meg is nyertem. Azóta nem démonizálom a zsírt, sokkal kevesebb szénhidrátot fogyasztok és alap lett az időszakos böjt, havi egyszer böjt-napot tartok és évente egyszer pedig 4-5-6 napig böjtölök. Ezeknek rengeteg pozitív hatásuk van, nekem a mentális utazás tetszett a legjobban. Saját magával harcol ilyenkor az ember. Úgy voltam a több napos böjttel, hogy ha más megcsinálta, akkor én miért ne tudnám, mi szab neki gátat?! A keto sok lemondással jár, de jelenleg úgy vagyok vele, hogy néha egy pizza vagy sör beleférhet, de a lényeg, hogy az ember, még ha ki is zökken, visszatérjen a rendszeres mozgás és a tudatos étkezés ösvényére. Az a célom, hogy megtaláljam az arany középutat, hiszen az igaz, hogy a tudatos táplálkozással tehetünk a legtöbbet az egészségünkért, de közben fontos az is, hogy élvezzük az életet és jól érezzük magunkat.
Levi nem szívesen gondol vissza azokra az évekre, amikor mélyponton volt. Ahhoz képest gyökeres fordulatot vett az élete, miután áttért az egészséges életmódra.
– Az életmódváltás azt is hozta, hogy fitnesz instruktor lettem és elkezdtem futó versenyekre, akadályversenyekre járni – meséli. – Most is épp az Ultra Tiszta-tóra készülök, úgyhogy tegnap este kilenckor, munka után, még lefutottam 12 km-t. Nem az élmezőnyben zárom ezeket az alkalmakat, de minden versenyen legyőzöm saját magamat és jobb vagyok, mint egy nappal korábban. Az a tervem, hogy még jobb legyen az erőnlétem, a fizikumom és a szakmai tudásom, mert azt gondolom, hogy ez kell ahhoz, hogy az ember hitelesen tudjon segíteni másokon, utat mutatni, példa lenni. Egyébként nincs titka a fogyásnak. Csak annyi kell hozzá, hogy tedd bele a saját részed. Nem egyszerű, nem könnyű, sőt, sokszor nagyon nehéz és nagyon rossz, de máshogy nem lehet. Cselekedni kell, azonnal, ahogy én is tettem. Remélem, hogy minél több mindenkit ösztönözni tudok arra, hogy kelljen fel a mélypontról és kezdje el a változást.
Korsch Erik, ketogén életmód program tanácsadó
A szakértő szerint a fogyás sokkal egyszerűbb, mint sokan gondolják.
– Az étrend a kulcs. Hiába csinál valaki ötezer fekvőtámaszt vagy ugyanannyi felülést, ha az étrendjén nem változtat, akkor elég kicsi az esélye annak, hogy feszes lesz a karja vagy lapos a hasa. A zsír védőpáncélként beborítja az egész testünket, még a belső szerveket is. A cél az, hogy a zsírból veszítsünk, és ne a tömegből. Hiába léböjtöl valaki vagy hiába végez el egy 90 napos szuper turmix kúrát, hogy ha utána ugyanúgy visszaáll minden a régi kerékvágásba. Természetesen fogyni fog a kúra során, de a kérdés, hogy miből, mennyit és mennyi ideig fog tartani?! Én inkább azt javaslom, hogy állíts be magadnak egy napi kalória szükségletet, tartsd két hétig, majd nézd meg, hogy mi változott, és ha szükségesnek érzed, változtass a kalória mennyiségen. Egyél természetes alapanyagokat, olyan termékeket vásárolj, amik legfeljebb három összetevőből állnak, sétálj napi fél órát és igyál két-három liter vizet.
Hozzávalók: 100 g vöröskáposzta, 200 g káposzta, 2 sárgarépa. Öntethez: 250 g tejföl, 60 g majonéz, 1 ek almaecet, 1 ek mustár, só, bors.
Elkészítés: Minden zöldséget lereszelünk és jól összekeverjük. Ugyanezt tesszük az öntet alapanyagokkal is, majd hozzákeverjük a salátához. Hűtőben egy órát pihentetjük.
680 kalória
Zsír: 46 g
Fehérje: 49 g
Szénhidrát: 14 g
Hozzávalók: 2 tojás, 30 g kókuszliszt, 30 g mandulaliszt, 100 g túró, 30-50 g eritrit, 2 cl citromlé, 3 g sütőpor, 1 kk vanília aroma.
Elkészítés: A tészta alapanyagokat jól összekeverjük, szilikon formába öntjük, 2-2.5 percig sütjük.
650 kalória
Zsír: 30 g
Fehérje: 73 g
Szénhidrát: 9 g
Hozzávalók: 250 g lazac, 25 g vaj, 1 ek olívaolaj, 2 gerezd fokhagyma, 4-6 spárga.
Elkészítés: A lazacot olajon megsütjük mindkét oldalán, de ne túl sokáig, mert különben száraz lesz. Tegyük mellé a spárgát, fűszerezzük, és többször forgatva süssük meg. Az olívaolajat és fokhagymát keverjük össze és csak a legvégén tegyük bele a serpenyőbe. Jól forgassuk bele a halat és a spárgát.
750 kalória
Zsír: 61 g
Fehérje: 50 g
Szénhidrát: 6 g
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.