Az Atkins életmód

Diéta
PUBLIKÁLÁS: 2010. február 20. 00:00
Az alacsony szénhidráttartalmú étrend.

Az alacsony szénhidráttartalmú étrend.

Talán az Atkins-életmód-programot tanulmá­nyozták legtöbbet az alacsony szénhidráttartalmú étrendek közül, melyet dr. Robert Atkins az 1960­-as években fejlesztett ki. Első könyvét, a dr. Atkins forradalmian új étrendjét 1974-ben jelentette meg. Az Atkins-programot immáron több mint 40 éve al­kalmazzák a klinikai gyakorlatban.

Az Atkins-életmód nemcsak az ételek kiválasztá­sáról, hanem a testmozgásról is szól. Testsúlytól függetlenül mindenkinek aktív életmódra van szük­sége az egészsége megőrzéséhez.

Az Atkins-program négy fázisból áll:

Az első fázis a bevezetés, amikor a szénhidrát tartalmú ételek bevitele a leginkább korlátozott.

A második fázis a folyamatos súlycsökkenés, amikor már fogyasztható több szénhidráttartalmú étel, például több zöldség, sajt, csonthéjasok és gyümölcsök, emellett a fogyás tovább folytatódik.

Amikor eljut az egyén a harmadik fázishoz, a testsúlyfenntartást megelőző állapothoz, már igen közel jár testsúlyát kijelölő céljához.

Az utolsó fázis az egész életen át tartó testsúly­fenntartó program, mely lehetővé teszi az egyén számára az egészséges szénhidráttartalmú ételelv szintjének kialakítását, mellyel megfelelő szinten tarthatja a testsúlyát.4675Az Atkins-életmód előnyei

Az Atkins-program hosszú távú követését meg­könnyítő előnyök:

- könnyű: nem kell kalóriát számolgatni,

- csökken az éhségérzet és a sóvárgás a szénhid­ráttartalmú ételek iránt,

- elég fehérjét és természetes zsírokat ehetünk, a jóllakottságig,

- ehetünk étkezések között is, ha megéhezünk,

- az étrend fő alkotóelemét képezik a teljes, nem előre elkészített ételek,

- saját anyagcserénkhez igazítható,

- semmilyen különleges termékre nincs szükség, bármilyen élelmiszerüzletben vásárolhatunk.

Az Atkins-életmód-program elsősorban azért el­lentmondásos, mert nem a szokásos megközelítés­móddal él. Holott őseink is így, alacsonyabb szén­hidrátbevitellel táplálkoztak. Az ősemberek állatokat fogyasztottak (fehérje és zsír), csonthéjasokat, magokat, fűféléket és bogyósnövényeket. Nem volt fehér kenyér vagy más gabona, és biztosan nem fo­gyasztottak cukrozott italokat vagy édességeket.

Mintegy 100 ével azelőttig a finomított lisztből készített termékek és a transz-zsírsavak ismeretle­nek voltak. Az élelmiszeripar kitalálta, hogyan ké­szítsen finomított lisztet a termékek hosszabb árusíthatósága végett.

Ezzel növekedett a cégek eredményessége, de a termék maga alacsony rosttartalmúvá vált, és olyannyira hiányoztak belőle a vitaminok és ásványi anyagok, hogy ezek hiánybetegségeinek kialakulá­sát megelőzendő tápanyagokat adagoltak hozzá. Ez a ?dúsítás" nem pótolta mindazt, ami hiányzott. Amikor az Atkins-program keretein belül szabad gabonát fogyasztani, akkor az mindig a teljes kiőr­lésű változat, mely tartalmazza a természet biztosí­totta tápanyagokat.4676Az előállított transz-zsírsavak jelentősen megnö­velték számos élelmiszertermék forgalombahozata­li idejét, megváltoztatták ízét és szerkezetét. Tisztá­ban vagyunk azzal, hogy a legrosszabb fajta zsír, amit fogyaszthatunk az iparilag növényi olajokból előállított transz-zsírsavak. Szívproblémákat és számos egyéb betegséget okoznak, mivel a szervezet nem lépes a feldolgozásukra.

A mesterségesen előállított transz-zsírsavak sem­milyen mennyiségben nem egészségesek. Számos késztermékben megtalálhatók, melyeknek ráadásul még szénhidráttartalma is magas. Amikor valaki az Atkins-módszert követi, számos készétel kizárása miatt elkerüli a legrosszabb fajtájú zsírsavak fo­gyasztását is.

Az Atkins-étrend javasolt élelmiszerei fehérjét és természetes zsírokat tartalmaznak, melyek az éhségérzetet irányítják és teltségérzetet alakítanak ki. Az engedélyezett szénhidrátok a lehető legki­sebb hatással vannak a vércukor- és inzulinszintre. A magasabb szinteken az egyéni anyagcserétől füg­gően nem finomított, teljes őrlésű gabonát is lehet fogyasztani.

A szénhidrátbevitel ellenőrzése mellett az alábbi fizikai javulásra számíthatunk:

- megnövekedett és stabilabb energiaszint,

- hangulatingadozás csökkenése,

- teltség- és puffadásérzet csökkenése,

- gyomorégés csökkenése,

- figyelem- és koncentrációképesség megnövekedése,

- jobb memória,

- jobban alszunk, ritkábban ébredünk fel a haj­nali órákban, hamarabb tudunk elaludni, főleg a reggeli fejfájások csökkenése,

- kevésbé leszünk ingerlékenyek, ha éhesek va­gyunk, vagy később jutunk táplálékhoz,

- kevésbé leszünk álmosak étkezések után vagy napközben,

- jobb stresszkezelő képesség,

- csökken a feledékenység,

- ébredéskor energiadúsabbak leszünk.46771Önnél fennáll-e a szénhidrát intolerancia?

A testsúlycsökkenés és betegségmegelőzés egyik kulcsa az alacsony szénhidráttartalmú táplálkozásnál a szervezet anyagcseréjének normális állapotba történő visszaállítása. Ez az, ami miatt az egyéndié­ták nem alkalmazhatók mindenkinél.

Azok az emberek, akiknél örökletes hajlam mu­tatkozik a cukorbetegségre, sokkal jobban járnak, ha a szénhidrátbevitelt kontrollálják, hiszen a cu­korbetegség a szénhidrátokkal szembeni intoleran­cia betegsége.

A cukorbetegséghez vezető szénhidrát intoleran­cia jelei:

- deréktáji hízás,

- trigliceridek magas szintje (a szívpanaszokhoz vezető, a vérben lévő egyfajta zsír),

- a jó koleszterin (HDL) alacsony szintje,

- magas vérnyomás,

- a normálisnál magasabb vércukorszint, akkor is, ha valaki nem cukorbeteg.

Egyéb tényezők, melyekre figyelni kell:

- ha a fenti tünetek étkezés után csökkennek,

- sóvárgás szénhidráttartalmú ételek iránt,

- ha képtelen a szénhidrátbevitel ellenőrzésére,

- étkezéselv között jelentkező, nem megfelelő éhségérzet,

- álmosság étkezések után.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.