Varnus Xavért zavarba hozta a közönség

Valószínűleg nem kifizetődő az orgonaművész vállalkozása, hiszen nem lesz közönségfilm a Silbermann-varázsból, de Xavér nem is ezért készíttetett mozifilmet arról, ahogy játszik.
Valószínűleg nem kifizetődő az orgonaművész vállalkozása, hiszen nem lesz közönségfilm a Silbermann-varázsból, de Xavér nem is ezért készíttetett mozifilmet arról, ahogy játszik.

Különös társaság gyűlt össze az ország legpatinásabb mozijában, az Urániában. A nézők Varnus Xavér meghívására érkeztek, a teremben a zenész – élete első – Bach-felvételekből készíttetett mozifilmjét mutatták be. Voltak idősek, fiatalok, ott ült a volt miniszterelnök, Medgyessy Péter és a felesége, Katalin, Vágó István felesége, Judit egy barátnőjével, Sváby András a nagyfiával, Kepes András és Keresztes Ildikó énekesnő is a karzaton.

Illusztris vendégsereg ünnepelte Xavért a premieren: Medgyessy Péter a feleségével, valamint Kepes András, Keresztes Ildikó és Sváby András is

A másfél órás mozi egy különleges utazás volt Bach mu­zsikája és az orgona körül, elképesztő kameraállásokból még oda is beleshettünk, ahova eddig nagyon kevesen: belülről, működés közben láttuk az orgonát.

– Sokan kérdezték, miért készítek én mozifilmet – mondja Varnus Xavér, aki meglepetésünkre nagyon zavarban volt, amikor a film után vastapssal ünnepelte a közönség. – Ez életem első mozifilmje, Bach zenéjén keresztül mutatom be a Silbermann-varázst, vagyis a né­met késő barokk legkiválóbb orgonakészítő mesterének életét, akinek – szerintem – Bachot köszönheti a XX. század.

Élete első mozifilmjét az orgonamuzsikának szentelte © DFP

A muzsikus persze tisztában van vele, hogy az alkotás nem lesz közönségfilm, hiszen nincsenek benne autós üldözések, szerelem vagy különleges effektek, csak zene van.

– Örökös törekvésem, hogy a szívszenvedélyemet, az orgonamuzsikát megmutathassam mindenkinek. Ez a film szerintem könnyen fogyasztható, befogadható mennyiségű komolyzene azoknak a füleknek is, akik nincsenek ehhez szokva.

@borsonline

Elindult a Bors #dellatanc kihívása 💃 Töltsd fel a saját #dellatanc videódat a borsonline.hu-ra és nyerj Samsung fülhallgatót! #bors #reklam #nekedbe

♬ eredeti hang - Bors