Celeb

Színészek, akiket egyetlen film tett tönkre

Bors

Létrehozva: 2019.01.26.

Bizarr művészet - ezt a címet viseli sorozatunk, melyben világhírű alkotók (legyenek azok írók, festők vagy épp színészek, zenészek) megdöbbentő, megbotránkoztató, sokszor sötét titkairól rántjuk le a leplet. Bizony még a legnagyobb sztárok életében is vannak olyan pillanatok, olyan szerepek, amiket örökre elfelejtenének - vagy legalábbis elfelejtetnének a közönséggel. Sőt, akadnak olyan választások, amik egy az egyben hazavágták egy-egy tehetség akár teljes karrierjét.

Bárhonnan is nézzük, a színészek akkor hozzák meg a legfontosabb döntést, amikor igent vagy nemet mondanak egy szerepre - előre kell ugyanis látniuk, milyen hatással lehet az a karakter a karrierjükre. Van, akit egy életre ugyanazzal a figurával azonosítanak, míg mások egyetlen rossz szerepválasztásnak köszönhetően eltűnnek a süllyesztőben. Összeállításunkban ez utóbbiakkal foglalkoztunk. Összeszedtük azokat a filmeket, amik egy-egy színész karrierjét tönkretették.

Mike MyersLove Guru

Mike Myers kétségtelenül nem csak a kilencvenes, de a kétezres évek egyik kiemelkedő komédiása volt: elég csak a nagysikerű Wayne világára, vagy az Austin Powers-filmekre gondolni, sőt, nem véletlen, hogy az ő hangján szólalt meg eredeti nyelven Shrek is. Noha nem a Love Guru volt az első buktája, de ez a film volt az, ami végleg hazavágta a karrierjét.

A mozi még a forgatási költségek kétharmadát sem hozta be, és bizony a kritikusok tetszését sem nyerte el: nyolc Arany Málna-jelölésből hármat díjra is váltott: a legrosszabb film, a legrosszabb forgatókönyv és a legrosszabb főszereplő nem épp hízelgő díja is a Love gurunál landolt. Ráadásul Myers nem is nagyon tudott mást okolni a hatalmas buktáért: nem csak főszereplője, de írója és producere volt a filmnek.

Taylor LautnerElhurcolva

Szegény Lautner akkorát bukott, hogy sokaknak még a neve sem cseng ismerősen - pedig ő volt az Alkonyat-mozik harmadik főszereplője. Ám míg Robert Pattinsonnak és Kristen Stewartnak sikerült taplon maradnia, a farkasember Jacobot játszó Taylor Lautner egyetlen főszerepet kapott - amivel el is ásta magát. Pedig vámpírsorozatos színésztársai sem épp a legtehetségesebb színészek, egyszerűen nem nyúltak annyira mellé, mint ő.

Emlékeznek az Elhurcolva című 2011-es akció-thrillerre? Ugye, hogy nem! Jelenleg 4 százalékon áll a Rotten Tomatoes filmkritika-oldalon, ami meg is magyarázza, miért nem lett végül Lautner is olyan ismert név Hollywoodban, mint a Twilight-saga másik két főszereplője.

Warren BeattyFélrelépősdi

Beattyt aligha kell bemutatni bárkinek is: a színész-rendező  eddig 14 Oscar-jelöléssel büszkélkedhet, amiből egyet díjra is váltott, még az 1981-es Vörösök című moziért. Ennek ellenére bizony ő is képes mellényúlni.

A Félrelépősdi (lássuk be, már a cím sem ígér sok jót, bár ez csak a magyar fordításnak köszönhető, eredetileg ugyanis Town & Country) az amerikai filmtörténet egyik legnagyobb bukása volt: csak a forgatási költségek 90 millió dollárt vittek el, a mozi azonban csak 10 milliót hozott be, annak ellenére, hogy tényleg illusztris gárda gyűlt össze a 2001-es alkotásban: Beatty mellett Diane Keaton, Goldie Hawn, Andie MacDowell és Nastassja Kinski is játszott a Félrelépősdiben, ami után Beatty 15 évig nem hogy főszerepet nem kapott, semmilyen filmben nem tűnt fel!

Jennifer Love HewittJewtopia

Igaz-igaz, Jennifer Love Hewitt soha sem volt olyan színésznő, akinek félnie kellett attól, hogy milyen szöveget mondjon egy Oscar-díj átvételekor. Ennek ellenére kétségtelen, hogy noha filmjei sosem voltak a kritikusok kedvencei, nevét és arcát rengeteg mozilátogató ismerte a kilencvenes évek végén és a kétezres évek elején. Hogy mást ne említsünk: a Tudom, mit tettél tavaly nyáron, a Garfiled vagy a Szívtiprók jól bejáratott névvé tette. 

2012-ben azonban sikerült elvállalnia a színdarab alapján készült Jewtopia romantikus vígjátékot, ami akkora bukás volt, hogy azóta nem is láthattuk Hewittet mozifilmben feltűnni.

A történethez hozzátartozik, hogy azért nem tűnt el a színésznő teljesen a süllyesztőben: 2014-ben főszerepet kapott a Gyilkos elmék című sorozat 10. évadában, 2018-tól pedig a 9-1-1 című bűnügyi sorozatban láthatjuk: ide a második évadban csatlakozott. 

Elizabeth BerkleyShowgirls

Elizabeth Berkleyt a Saved by the Bell című komédiasorozat tette ismerté: az 1989 és 1993 közt futó sorozat igazi sztárja volt, amivel könnyedén megalapozhatta volna filmes karrierjét. Persze a feltételes mód nem véletlen: első komolyabb szerepével ugyanis hatalmasat hibázott. A Showgirls című 1995-ös erotikus dráma (aminek főszerepét Charlize Theron elől happolta el) brutális bukás lett nem csak anyagilag (még a forgatási költségeket sem hozta be, a marketingköltségekről nem is beszélve), de a kritikusok is darabokra szedték. 

Elég annyit mondanunk: 13 Arany Málna-jelölésből hetet meg is kapott (többek közt az évtized legrosszabb filmjéért járót is) - ezzel máig rekorder. Hollywood egyik pillanatról a másikra hátat fordított ezek után Berkley-nek, aki innentől már egyetlen komoly moziban sem kapott lehetőséget. Mondhatjuk nyugodtan: filmes karrierjét még azelőtt lenullázta, hogy igazán elkezdődhetett volna.

Demi MooreSztriptíz

Demi Moore a kilencvenes évek közepére Hollywood egyik legjobban fizetett színésznője lett - ám szupersztár státuszát pillanatok alatt sikerült romba döntenie. Több melléfogása is volt gyors egymásutánban (többek közt az igencsak szabadon értelmezett Skarlát betű), de az igazi bukást az 1996-os Sztriptíz jelentette. Az erotikus komédiáért rekordösszegű fizetést kapott: 12,5 millió dollárt tehetett zsebre - amiért persze meztelen jeleneteket is kellett vállalnia.

Azonban úgy tűnik, hogy az erotika nem csak Berkley-nek, de neki sem jött be. Noha a mozi anyagilag nem teljesített olyan rosszul, a kritikusok darabokra szedték. Hét Arany Málna-jelölést kapott, amiből végül hat szobrocskát be is gyűjtött, kezdve a legrosszabb filmtől a legrosszabb színésznőn át egészen a legborzasztóbb betétdalig.

Moore következő filmjét, az 1997-es G.I.Jane-t ekkor már nem lehetett lemondani. Nem is lett siker, ezzel pedig megpecsételődött a színésznő sorsa, akit azóta többet emlegetnek a bulvárlapok, mint a filmes magazinok.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27439_resized.jpg?avcount=1714054515
origo.hu

Újabb, borzasztó dolog derült ki a gyorsételekről

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27430_resized.jpg?avcount=1714054515
origo.hu

Elképesztő fotók kerültek elő Szandi múltjából

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17161223_auto_resized.png
metropol.hu

Szoboszlai a rossz példa, a pénz nem minden

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17159382_auto_resized.jpg
mandiner.hu

Baljós árnyak: Finnország kihúzta a gyufát az oroszoknál

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17159540_auto_resized.png
metropol.hu

Megrendülten jelentették be a hírt, elhunyt a kiváló magyar sportoló

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17158568_auto_resized.jpg
mandiner.hu

Váratlan üzenet Németországból: „Hálásak lehetünk Magyarországnak!"

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27432_resized.jpg?avcount=1714054515
origo.hu

Az aljas zenediktátor évekig kínozta, az élete tönkrement, borzalmas kínok közt halt meg

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17159369_auto_resized.jpg
astronet.hu

Napi horoszkóp 2024. április 25.: az Ikreknek kivételes találkozást, a Baknak megoldást hoz a csütörtök

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27438_resized.jpg?avcount=1714054515
origo.hu

Elárasztanak minket a poloskák, ilyen veszélyesek még sosem voltak

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17162376_auto_resized.jpg
borsonline.hu

„Nekem központban kell lennem” – a Next Top Model Hungary sztárja a terveiről vallott

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17162189_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Nagy a baj: két kisbusz és egy kamion ütközött az M5-ös autópályán

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/1l2YeCy2zLGxk9ZjV1iHiEDq1JC44MZP6OJUyYdsA_k/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzU0MzM1NmQ2NzE0NDQwMGJhZTFiNjRlNTAyYjg5MmVj.jpg
Testalkat

Aggódnak a rajongók Zoltán Erika új külsejét látva, megszólalt az énekesnő

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/RrFoiRwdy8ml50lA6R_0vYdpNLwF4BhGZNX3yW4agoY/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzkzZjVlNDVlYWQzNDQxMjlhMzI2Yzg1N2NiZjI2MmEz.jpg
NÁSZFRÁSZ

„Ezt lelkileg nem bírom…” - drámaira fordult a helyzet, meghozta végső döntését a Házasság első látásra párja