Megszólalt Benke Laci bácsi: A szívemre veszem a kritikát

Vita alakult ki az interneten: van, aki a kezét vágatná le Benke Laci bácsinak. Védelmezői pedig azt írják, ő olcsón és laktatót főz.
Vita alakult ki az interneten: van, aki a kezét vágatná le Benke Laci bácsinak. Védelmezői pedig azt írják, ő olcsón és laktatót főz.

Ételeiért büntetést érdemelne, rossz értelemben véve magyarosan süt, egy csomó receptben kifejezetten drága alapanyagokat semmisít meg kiváló technikáival. Mindent teleszór Vegetával, ezért kézlevágás járna – ezekkel a nem túl hízelgő szavakkal írt hosszú cikket Benke Laci bácsi életművéről néhány napja az Index.hu. Az internetes portálon felsorolták a szakács legfőbb bűneit is, mint a rántott, sonkás banán, vagy a sodrófával porrá zúzott C-vitamin-kapszulával készülő túrókrém vagy a bundázott pacal.

Az ételek valóban bi­zarrnak tűnnek, a cikk alatt valóságos kommentháború alakult ki. A manapság divatos minimalista ételek kedvelői természetesen azonnal leszedték a ke­­resztvizet a régimódi, laktató és zsíros ételeket kínáló szakácsról. „Lehet mesterszakács, de eljárt felette az idő. A nagymamám hagyományos magyar konyhát vitt, de sosem így főzött. Szakácsként újszerűbben is el lehet készíteni ezeket az ételeket manapság, ami nem fine dining (tetszetősen kialakított, kis adagokból álló menüsor), de nem is ez a Vegeta-hintés” – írta egy hozzászóló, a többiek pedig nem csak az ételeit, megszokott stílusát is kritizálták, ahogy azt is, hogy az ételei leggyakrabban úgy néznek ki, mintha mindent, ami csak egy kamrában található, összehányt volna egy lábosba.

Mások védelmükbe vették a kevés pénzből gazdálkodó családokra is gondoló Laci bácsit. „1. Igenis mesterszakács. 2. Túlnyomórészt olyanok ekézik, akiknek fingjuk nincs a főzésről. 3. A magyar valósághoz és pénztárcákhoz jóval közelebb áll, mint Stahl és a többiek. Olyan, mintha a saját nagyanyátokat szidnátok, hogy miért nem gluténmentes főzeléket főz cibereleves helyett” – vette védelmébe egy ismeretlen a tévészakácsot.

A 68 éves, többszörös világbajnok mesterszakács, akinek jelenleg is fut az ATV-n műsora, nem lepődött meg a vádakon.

– Nekem az életem a szakmám, több mint ötven országban népszerűsítettem a magyar konyhát, sok díjat is nyertem. Egyébként ezek is azt mutatják, hogy tényleg nem tudok főzni. Viszont tanulok, bárkitől, az utolsó percig – mondta félig viccelődve Benke László, aki komolyan gondolja, tanulni mindig, bárkitől érdemes.

– Tény, hogy ma internetes bloggerek határozzák meg, mi a jó étel és mi nem. Kérdés, hogy ha az ilyen sznobokat odaállítanák a tűzhely mellé, mit tudnának főzni. Én tizennyolc évig voltam a Gundelben tanár, számos aranyérmet nyertem, és a tanítványaim közül is sokan lettek elsők. A népi hagyományokat őrzöm és gondolom újra. Ha ez valakinek nem tetszik, az az ő baja. A szívemre veszem a kritikát, de nem reagálok rá – folytatta a szakács, aki azt is elárulta, tíz évvel ezelőtt azért szólták meg, mert májjal töltött sós túrógombócot kínált előételként. Ma a várbeli Hilton éttermében ez a fogás az étlapon szerepel.

A szívére veszi a kritikát © Bors

Laci bácsi úgy véli, ha nem lenne igény a munkájára, tévéműsorai nem éltek volna már meg több mint ötezer adást.

– Én már szerettem volna visszavonulni, de mindig kérnek, hogy ne menjek, mert a műsoraim nézettsége is jó – folytatta Laci bácsi, aki a

C-vitaminos receptre azt mondta, reklámbevételt hozott, s mint ilyen, pénzügyi, nem pedig főzés-szakmai kérdés.

Kapcsolódó jegyzetünket itt találja.