Megbundázták a tehetségkutatót! - Somló sorozat, 2. rész

Énekes, szaxofonos, basszusgitáros, dalszöveg­író, zeneszerző, artista és jogász. Hogyan lett Somló Tamásból az ország egyik legkülönlegesebb előadója?

Énekes, szaxofonos, basszusgitáros, dalszöveg­író, zeneszerző, artista és jogász. Hogyan lett Somló Tamásból az ország egyik legkülönlegesebb előadója?

Somló Tamás artistaként a Luxorral bejárhatta a fél világot, és az akkori rendszerben ez mérhetetlen szabadságérzéssel töltötte fel. Ugyanakkor megtanult több hangszeren is játszani. 1964-ben aztán csatlakozott is az Omegához, amely akkor kezdett el a lelkes amatőr bandából profi csapattá válni.

Voltak olyan időszakok is, amikor Somló fél éven át artistaként járta a világot, majd fél éven át az Omegában szaxofonozott. Sőt 1967-ben már énekesként is megmutathatta magát – azt ugyanis csak kevesen tudják, hogy ő volt az, aki először énekelhette az Azt mondta az anyukám és az Azért, mert a faterod a góré című dalokat.

Nagyon kevés fotó maradt fenn Somló Tamás fiatal éveiről. Itt az egyik azon képek közül, ahol rövid volt a haja

Ugyanebben az évben csapatot is váltott, és az Atlas után 1969-ben a Kexbe, majd 1971-ben a Non Stopba került. A Kex egyébként a korszak egyetlen underground bandája volt. A Non Stoppal pedig Somló átélhette azt, amelyet a Voice zsűritagjaként néhány évvel ezelőtt a túloldalról tehette meg: tehetségkutatóban indultak 1972-ben.

A sors azonban nem volt kegyes hozzájuk, a zsűri kiejtette őket, így nem lettek döntősök. Somló azonban nem akármilyen ötlettel állt elő: az akkori szabályok szerint a közönség még bejuttathatta őket a legjobbak közé, így az erre a célra létrehozott levelezőlapokból a csapat azonnal felvásárolt tízezer darabot, s postára adta mindet.

A siker azonban elmaradt, egy másik banda, jóval kevesebb szavazattal masírozott be a döntőbe, azaz a „hatalom” nyomására egyszerűen elcsalták a versenyt. Somló Tamás karrierjében azonban ismét hatalmas fordulat következett.

Az addigra a szakmájában már ismert és elismert muzsikus 1973-ban a Locomotiv GT tagja lett.

Mézeskalács alapreceptet keresel? Próbáld ki a kedvencünket!

@borsonline

Elindult a Bors #dellatanc kihívása 💃 Töltsd fel a saját #dellatanc videódat a borsonline.hu-ra és nyerj Samsung fülhallgatót! #bors #reklam #nekedbe

♬ eredeti hang - Bors