Imádták a nők Onedin pajeszát

Az 1960-as évek végén a BBC vezetői úgy döntöttek, a csatornának szüksége van egy XIX. századi kosztümös családregényre, amely bővelkedik szerelemben, háborúban, rabszolga-kereskedelemben, sikerben és kudarcban. A csavar kedvéért a történet fő szálát a szárazföldről a tengerre helyezték, így született meg a britek máig egyik legnépszerűbb sorozata, az Onedin család, amelyet a tévétársaság aztán nyolc évadon keresztül gyártott. Végül 91, egyenként 45 perces epizód készült belőle, 1971 októberétől 1980 októberéig bérelt helye volt a szigetország közszolgálati csatornáján.

Az események központjában James Onedin áll, aki bátyjával és húgával kereskedelmi hajózási vállalatot épít fel, küzdve a kor szegénységével, üzleti ármánykodásaival. James az előrejutás kedvéért még a nála idősebb, vénlányként elkönyvelt Anne-t is hajlandó feleségül venni. Később ugyan megszereti az asszonyt, de az szülés közben meghal. A nézők imádták a sorozatot, ami talán annak is köszönhető, hogy az alkotók nem sajnálták a pénzt a gyártására. Gyönyörű, valódi hajókon forgattak, sőt néhányat el is süllyesztettek a forgatások alatt, ügyeltek a korhű jelmezekre, szóhasználatra, de a sikert leginkább an­nak köszönhették, hogy izgalmas sztorikat gyártottak, jó színészekkel. Onedin kapitányt Peter Gilmore alakította, Anne-t Anne Stallybrass, de például Jane Seymour is a szereplők között volt.

A történet szerint a vagyonáért, kényszerből vette el Anne-t, a valóságban sírig tartó szerelem volt az övék

– Imádtam ezt a munkát, de azt kevésbé, amikor a rendező több napra a tengerre parancsolt minket. A végén már apróságok miatt is egymásnak estünk, így átéltük a tengerészélet nehézségeit. Nem is értem, ők hogyan vészelnek át hónapokat a tengeren – fejtegette egy interjújában Peter Gilmore.

Peter Gilmore a feleségével hajós fogadót nyitott

– A pajeszt sem szerettem, de a nőknek bejött. A színész élete legjobb döntésének tartja, hogy a kezdeti ellenállás után végül igent mondott a szerepre. A forgatások alatt ugyanis ráébredt, hogy nem tud kolléganője, filmbéli felesége, Anne Stallybrass nélkül élni, így miután a nőt kiírták a sorozatból, gyorsan magához költöztette, majd feleségül vette. A pár Gilmore 2013-ban, nyolcvanegy éves korában bekövetkezett haláláig nagy szeretetben élt együtt.

Érdekességek a BBC-n

A sorozat rendezője a forgatások előtt azt kérte a szereplőktől, hogy egy hétig korhű ruhákban járkáljanak, és éljenek úgy, ahogy a karaktereik.

Gilmore-t a nézők Onedin kapitánnyal azonosították, így a színész gondolt egy nagyot, és feleségével, Anne-nel az egyik forgatási helyszínen megnyitották az Onedin House névre keresztelt fogadójukat.

Hazánkban csak 1979-ben kezdték vetíteni a sorozatot, majd később Friderikusz Sándor vásárolta meg a jogait, így újra látható volt Onedinék története.

Emberi mulasztás miatt törölték a sorozat eredeti szinkronját, amelyben még a zörejeket is felvették. Az egész sorozatot újraszinkronizálták, de a nézők nem szerették az új hangokat. A régi szink­ronhangok közül csupán Mécs Károlyt hallhatták újra, aki így elmondhatja magáról, hogy kétszer szinkronizálta le ugyanazt a filmet.

Nincs karácsony töltött káposzta nélkül – klasszikus recept a Mindmegettétől

@borsonline

Elindult a Bors #dellatanc kihívása 💃 Töltsd fel a saját #dellatanc videódat a borsonline.hu-ra és nyerj Samsung fülhallgatót! #bors #reklam #nekedbe

♬ eredeti hang - Bors