Eltemették Berek Katit - fotók

Maroknyi rajongó és a színészszakma legnagyobbjai kísérték utolsó útjára Berek Katit, a Nemzet Színészét, kétszeres Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művészt, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját. A szí­nésznőtől Székhelyi József, Bodrogi Gyula, Molnár Piroska, Mácsai Pál, Bánsági Ildikó, Galkó Balázs, Tordy Géza, Papadimitriu Athina és Jordán Tamás búcsúzott.

Molnár Piroska és Bodrogi Gyula. A nemzet színészei újabb tagot vesztettek el © Végh István

Egykori alkotótársa, Jordán Tamás így emlékezett rá:

– Ha nincs az a feladat, amit a 25. Színházban kaptam tőled, Kati, visszamentem volna mérnöknek. De önmagában ez a szerep sem lett volna elég. Kellett a hited, a töretlen bizalmad, mely hasonlatos volt Don Quijotéjéhoz, kellett az a szeretetteljes, aggódó figyelem, mely a próbákon minden mozdulatomat kísérte, kellettek az időben és jól megfogalmazott, erőt adó mondatok, melyek kirángattak a gödörből, és hihetetlen önbizalmat, erőt adott a könnycsepp a szemedben, ha valami úgy sikerült, ahogy elképzelted. Kati! Teltek múltak az évek, és nem kerítettem sort arra, hogy egy szál virággal a kezemben – megtiltva neked a közbeszólást – mindezt elmondjam neked. Most, hogy már nem vagy, dideregve kívánom, hogy örök nyugalmad zavartalan legyen! Isten veled, szakmai szülőanyám!

Mácsai Pál Galkó Balázzsal. Az egyik legnagyobb versmondótól búcsúztak © Végh István

Már gyerekként játszott

Az 1930. október 7-én született Berek Kati már nyolcévesen a Szegedi Nemzeti Színházban szerepelt. A Színház- és Filmművészeti Főiskola elvégzése után, 1952-ben azonnal a Nemzeti Színházhoz szerződtették, amelynek tizennyolc éven keresztül volt tagja. Versmondóként is a legnagyobbak között volt, József Attila, Nagy László és Weöres Sándor műveinek egyik legkiválóbb tolmácsolójaként tartják számon.

Életének 87. évében, hosszan tartó betegség után, február 26-án hunyt el.

Hosszabbítják Jordán mandátumát

Napirendre tűzi a szombathelyi közgyűlés Jordán Tamás színházigazgatói kinevezésének meghosszabítását 2018. szeptember 30-ig, de új pályázatot is kiír. Jordán bejelentette, hogy indul a pályázaton.

– Örülök a hírnek, ugyanakkor természetesnek is tartom, hiszen jogilag nincs más választásuk, mint hogy meghosszabbítják a mandátumomat – mondta a Borsnak Jordán Tamás.

A színész-igazgató ma valószínűleg nem lenne színházi ember, ha Berek Kati nem fedezi fel © Végh István

A tökéletes habcsókot keresed? Íme a legjobb recept!

@borsonline

Elindult a Bors #dellatanc kihívása 💃 Töltsd fel a saját #dellatanc videódat a borsonline.hu-ra és nyerj Samsung fülhallgatót! #bors #reklam #nekedbe

♬ eredeti hang - Bors