A nő az ikonikus fűszermárka mögött: ismerd meg Horváth Rozi életét

élet
PUBLIKÁLÁS: 2025. március 19. 16:11 / FRISSÍTÉS: 2025. március 19. 16:18
Az összes magyar konyhában ismerik Horváth Rozi nevét, az emberek naponta használják a különleges fűszerkeverékeket.

A Mindmegette is írja, hogy a legtöbb konyhában ott vannak a nemrég elhunyt Horváth Rozi fűszerkeverékei, de csak kevesen tudják, ki is volt az ember, aki az ikonikus fűszermárka mögött állt.

Horváth Rozi / Fotó: Facebook (via Mindmegette)

A kezdetek

Az 1939-ben, Tolmácson, Drozgyik Ilona néven született Horváth Rozi szorosan és odaadással tevékenykedett, de meglepő módon fiatalkorában nem volt éppenséggel konyhatündér, még a nokedlivel is meggyűlt a baja. Főleg a divat világa vonzotta, tervező szeretett volna lenni, de ez sajnos nem jött össze neki, így porcelánfestő, majd a MÁV-nál műszaki rajzoló lett.

Horváth Rozi életébe akkor hullottak bele a fűszerek, mikor Algériában élt a férjével. Ott megtanult franciául és rengeteg szakácskönyvet olvasott. 1974-es hazatérésekor magával hozta az Észak-Afrikában megismert fűszereket, és a saját konyhájában kísérletezgetett azokkal.

Szerencse, hogy találkoztam a férjemmel. Ő kint dolgozott Algériában, szerintem ez egy óriási dolog volt, mert ott megismerkedtem azzal a világgal. Ez a hatvanas években volt, amikor még nem lehetett több évre külföldre menni. A fűszer mint hobbi, ott kezdődött. Ha akkor én nem vagyok ott, és nem tanulok meg franciául, akkor nem lett volna belőlem fűszerész

– mondta egy interjúban.

A hobbiból hivatás lett egy szerencsés véletlennek köszönhetően, ugyanis éppen a férje egyik barátja látogatta meg őket, mikor hirtelen leszakadt a fűszerespolc és kiborult a curry, aminek a jellegzetes illata az egész lakást átjárta. A vendég pont egy fűszerek forgalmazásával foglalkozó cégnél dolgozott, Horváth Rozi pedig leszerződött ehhez a céghez, és fél év alatt hétféle fűszerkeveréket állított össze nekik – ez volt 1985-ben.

Létrejön a fűszermárka

1993-ban jött létre az ikonikus fűszermárka, a Horváth Rozi név pedig Ilona férjének vezetéknevéből, illetve az édesanyja keresztnevéből állt össze, a csomagoláson az ő arcképe szerepelt, ezáltal a család többi ragja is hozzáadott valamit a fűszerekhez.

Hosszú idő, rengeteg munka és kitartás kellett a sikerhez, de végül összejött, mindenhova eljutottak a Horváth Rozi fűszerkeverékek, ebben pedig nagy szerepet játszottak a Horváth Rozi szakácskönyvek is. A nagy áttörést egy kétezres évek elején debütáló főzős műsor hozta, amiben Kaszás Géza mellett ő volt a műsorvezető – a Horváth Roziként emlegetett Drozgyik Ilona végül 2002-ben vonult nyugdíjba, de továbbra is kísérletezett, illetve könyvírással töltötte az idejét.

Hinni kell! Nem a csodában, hanem az embernek saját magában. Úgy éreztem, hogy valami több fog kijönni belőlem, csak azt nem tudtam, hogy mi. Attól kezdve, hogy elindult a Horváth Rozi márkanév, egy éven belül 98%-os ismertségre tettem szert. Volt, hogy azzal szekáltak, ismertebb vagy, mint Göncz Árpád. A párom, akivel a férjem halála után éltem együtt azt mondta, tanuld már meg, Puskás Öcsi csak egy volt, Horváth Rozi is csak egy van

– mondta egy interjúban.

Íme pár recept Horváth Rozitól:

Bakonyi betyárgulyás
Hozzávalók:

  • 60 dkg sertéslapocka 
  • 15 dkg füstölt kolozsvári szalonna 
  • 10 dkg füstölt kolbász 
  • 30 dkg vegyes erdei gomba 
  • 1 fej hagyma 
  • 1 l húsleves 
  • 2 evőkanál liszt 
  • 2 dl tejföl 
  • 2 darab Horváth Rozi Babérlevél egész 
  • 1 kiskanál Horváth Rozi Feketebors őrölt 
  • 1 ág friss kakukkfű 
  • 2 darab zsályalevél 
  • 1 evőkanál pirospaprika 
  • 1 evőkanál zsír 
  • 1 késhegynyi só

Elkészítése:

  1. A húst megtisztítjuk és felkockázzuk, a hagymát felaprítjuk, a kolbászt felkarikázzuk, a gombát felszeleteljük. A szalonnát csíkozzuk fel, és a zsíron süssük ropogósra. Egy kanállal szedjük ki, és tegyük félre. A megmaradt zsíron fonnyasszuk meg az apróra vágott hagymát. 
  2. Dobjuk rá a felkockázott húst, és időnként megkeverve süssük kifehéredésig. Annyi vizet öntsünk rá, mintha pörköltet főznénk. A tetején összegyűlő zsírra szórjuk rá a pirospaprikát, sózzuk meg, adjuk hozzá a borsot, a zsályaleveleket és a kakukkfüvet. Forgassuk át, fedjük le és gyenge tűzön 45-50 perc alatt főzzük félpuhára. 
  3. Ha a víz elfő, pótoljuk nyugodtan. Ezután adjuk hozzá a húslevest, dobjuk bele a babérlevelet, és nagy lángon forraljuk fel. Vegyük vissza a lángot, adjuk hozzá a gombát és a kolbászt, és főzzük addig, amíg a hús meg nem puhul. A tejfölben kevés levessel a lisztet elkeverjük, és behabarjuk vele a levest. Ellenőrizzük, hogy elég sós-e, majd pár percig forraljuk. Tálaláskor szórjuk meg a pirított szalonnával.

 

Csirkemell őzgerincformában sütve
Hozzávalók:

  • 70 dkg csirkemellfilé 
  • 25 dkg tetszőleges füstölt sajt 
  • 10 dkg ementáli sajt 
  • 1 csipet só 
  • 1 csipet Horváth Rozi Feketebors őrölt 
  • 1 teáskanál Horváth Rozi Majoranna morzsolt 
  • 2 darab tojás 
  • 3 evőkanál tejföl 
  • 3 evőkanál liszt 
  • 4 dkg vaj 
  • 200 g bacon

Elkészítése:

  1. A csirkemellet megtisztítjuk, felkockázzuk, megsózzuk. A füstölt sajtot hasonló méretűre vágjuk. Az ementáli sajtot lereszeljük. A tojást verjük habosra, adjuk hozzá a tejfölt, a lisztet, sózzuk, borsozzuk, kevés majoránnával ízesítjük. Keverjük bele a reszelt sajtot. A végén forgassuk bele a felkockázott húst és sajtot. 
  2. Fogjuk az őzgerincformát, és alaposan vajazzuk ki. Egymás mellé keresztben fektessük bele a bacon szeleteket úgy, hogy a két oldalán egyformán kilógjanak a végei. Fogjuk a masszát, és óvatosan öntsük a formába. Egyengessük el, majd két oldalról hajtsuk rá a szalonna csíkokat. Tehetünk még néhány szeletet a tetejére is. Kenjük meg vékonyan tejföllel, és szórjuk meg a reszelt sajttal. Melegítsük elő sütőnket 170 fokra, és 40-45 perc alatt süssük meg.

 

 

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.