Boldogság

Für Anikó végre megszólalt a családjáról

Létrehozva: 2024.07.10.

Iparművésznek készült, elvégezte a Kirakatrendező Iskolát, majd a Színművészeti Főiskolán diplomázott. Für Anikó a Madách Színházban kezdett, alapítója az Örkény Színháznak. Ő Cameron Diaz és Fiona hercegnő magyar hangja, koncertezik, CD-i jelentek meg. A férje Fekete György, a fiuk, Andris 12 éves.

A Halhatatlanok Társulatának tagja lett Für Anikó. A hatvanéves művésznő díjazásának sok szerette és rajongója örült. A színésznő a hot! magazinnak adott interjúban mesélt erről és a családjáról is.

Für Anikó
Für Anikó kiegyensúlyozottsága irigylésre méltó - Fotó: Szabolcs László / hot! magazin

hot!: „Halhatatlan lett az ÉdesMosti!” – így örült Fekete Linda a közösségi oldalán a legújabb elismerésednek. Te a házasságoddal két lányt is kaptál.

Für Anikó: Már akkor is nagyok voltak, amikor megismerkedtünk az édesapjukkal, így nem laktunk együtt. Két tüneményes emberről, Nóriról és Lindáról van szó. A nagyobbik, Fekete Linda nagyszerű kolléganőm, mind színészként, mind énekesként nagyon szeretem, amit csinál. Lindának óriási a szíve – ez a gesztus is mutatja –, tiszta szívű, őszinte, ritka emberfajta. Ha bemegy valahová, ott történik valami; kisüt a nap, olyan vitalitás árad belőle. Az anyukájuk, a férjem volt felesége is egy tündér. Együtt szoktunk karácsonyozni.

hot!: Andrisnak, a fiatoknak hol van a helye ebben az egymást szerető családban?

F.A.: Ő a csúcs, a szeretetpiramis csúcsa, a legkisebb, mindenki szeme fénye, ez időben-térben mindig kiderül.

hot!: Andris már 12 éves. Milyen tulajdonságokat látsz benne?

F.A.: Már a tizenharmadikba lépett, kiskamasz, egy kis férfi. Mindent, amihez intelligencia kell, a kisujjából ráz ki. Egy kis szorgalom azért elkelne; mi, szülők ezért noszogatjuk. A sportot nagyon élvezi, szereti, öt évig aikidózott, két évig focizott. Ami nagyon bevált neki, az a vízilabda.

Für Anikó férje halbiológus diplomát szerzett

hot!: A férjed, Fekete György élete olyan, mint egy középkori vándorlegényé. Járt országról országra, foglalkozásról foglalkozásra.

F.A.: Ő egy reneszánsz ember. 

Kalinyingrádban, orosz nyelven halbiológus diplomát szerzett. Emellett közgazdászként is végzett. Volt könnyűbúvár, takarító, agrár export-importőr, dolgozott diplomataként, vezette a Klubrádiót. Élt öt évig Rio de Janeiróban, két évig Herszonban. Három nyelven beszél, fordít. Emellett írt nekem két CD-re való csodálatos dalszöveget.

 Külön tudom választani az érzelmeket a minőségtől. Gyuri tíz évig Gerendás Péternek és Friderikának is írt szövegeket. A legutóbbi lemezemnek, a Für for Tennek is ő a szerzője; ez egy duett­le­mez, tíz csodálatos duett­part­ner­rel, januárban volt a bemutatója az Örkény Színházban, nagy sikerrel. Repült a zene, a szövegek. Különleges személyiségű ember – valamit jól csináltam, hogy megkaptam őt a Jóistentől.

hot!: Azt gondolom, hogy ti hosszú ideig beszélgettetek egymással, úgy alakult ki a kapcsolat.

F.A.: Jól gondolod. Másfél éven keresztül nem vettem tudomást arról, hogy mi formálódik kettőnk között. Lett volna egy közös munkánk, a Madách Színház pályázatára készítette el Gyuri a Dögkeselyűt, a zenét, a librettót is ő írta, és szerette volna, ha az egyik dalt én éneklem fel lemezre. Igent mondtam, de akkoriban rommá dolgoztam magam, és vissza kellett mondanom a felkérést. De nem sértődött meg, nem az a fajta ember. Elképesztő in­tel­li­gen­ciá­val intézi a dolgokat.

Für Anikó
Für Anikó állítja, hogy a párja, Fekete György igazi reneszánsz ember - Fotó: archív / hot! magazin

hot!: Másfél év után kezdett átalakulni ez az udvarias, magázódós kapcsolat?

F.A.: Akkor billent át a mérleghinta. Felfogtam végre, hogy itt van a közelemben ez a férfi, aki a párom lehet. Nem biztos az, amit mondani szoktak, hogy a nő választ, de az igen, hogy a nő enged vagy nem enged szabad utat egy kapcsolatnak. Rá kellett jönnöm arra is, hogy amit nagyon görcsösen várok, akarok, az nem sikerül – sok melléfogásom volt így –, de ha finoman, akkor megadatik.

„A hétköznapok feszítettek”

hot!: Édesanyád megérte a boldogságotokat, azt az örömet, hogy unokája lett.

F.A.: Élete 93. évében van. Andrissal hellyel-közzel tud csak találkozni. A hétköznapok feszítettek – iskola, edzések –, így a nagyiból már csak kevés jut. Édesanyám szellemileg, hála Istennek, úgy csillog, mint a gyémánt. Őrzi az intellektusát, a humorát. Fizikailag már nem az igazi. De legalább az unokája megtanulja azt is, hogy a nagyira vigyázni kell, segíteni kell neki, gondoskodni kell róla. 

hot!: Amikor Andris kicsi volt, ki vigyázott rá, amikor felléptél színházban, koncerteken?

F.A.: Sokszor Gyuri, de időnként a csodás hivatásos bé­bi­cső­szeink voltak vele.

hot!: Megnéz téged színházban a fiatok?

F.A.: Érdekes módon amiről azt gondoltam, hogy rommá fogja unni magát, azt élvezte, imádta. Ilyen volt A nemzet özvegye című darab az Örkényben. Főleg koncertekre szeret jönni. Már most kérdezte, mikor lesz Dés Lászlóval koncert – az augusztus 10-ei balatonfüredire jöhet.

hot!: Ez az éved jubileumi a magánéletben és a színházban is. Hatvanéves lettél – nem titkolod –, és húszéves az Örkény Színház.

F.A.: 

Minek tagadjam, ami tény? Csodás tíz évet töltöttem a Madách Színházban, de már váltani akartam. Aztán házhoz jött a változás: Mácsai Pál 2000-ben kezdett foglalkozni a Madách Kamarával, én vele tartottam, így lettem alapító tagja a 2004-ben alakult Örkény Színháznak.

 Az életem, mint Kőmíves Kelemennéé magas Déva várába, bele van építve ide. Ami változás most történik, annyi, hogy Mácsai Pali marad mint művészeti vezető, rendezni és játszani is fog, a Stúdiót Polgár Csaba vezeti, és Gáspár Máté veszi át az igazgatói szerepkört – szimpatikusan, megnyerően, intelligensen csinálja.

hot!: Tudod már, hogy mi vár rád az új évadban?

F.A.: A legközelebbi bemutatóm Brecht Galilei élete című darabjában lesz, Polgár Csaba rendezésében. A Stúdióban, az Anyeginben először dolgozom együtt Dohy Balázzsal. Készülök egy kétszemélyes előadásra, ami az Örkényen kívüli produkció, igazi színházi csemege lesz. Sok koncertem is lesz: fellépünk Hrutka Robival, Cseh Tamás-estet, adventi hangversenyeket tartunk. Az elsőfilmes Mayer Ber­na­dette-­tel forgattuk a Szemem fénye című filmet, Vilmányi Benett játssza a fiamat. Film, színház, zene – csupa ajándék az élettől: bonus track, mint a lemezeken.

hot!: Készültök idén családi nyaralásra?

F.A.: Az egyik kedves szomszédunk balatoni nyaralójába utazunk két hétre, Gyuri lányai vállalták a két kutyánkat. Ez lesz a nyaralás.

hot címlap
A hot! magazin legfrissebb számában is sok exkluzív sztártörténetet olvashatsz - Fotó: archív / hot! magazin

 

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek