Celeb

Húsz év alatt átalakította a világot Harry Potter

Kiss Boglárka

2017. június 27. kedd 11:00

Hétfőn ünnepelte huszadik születésnapját J. K. Rowling Harry Potter és a bölcsek köve című könyve. Az első kiadása csupán ötszáz példányban jelent meg, ma a hét folytatás 450 millió eladott példánynál tart.

Divat lett az olvasás

Harry Potter legnagyobb csodája, hogy meghódította a digitális világba született generációt. A gyerekek az egész világon Rowling könyvét bújták –  74 nyelvre fordították le, köztük latinra és ógörögre. Az olvasni utáló diákok sem tudtak ellenállni a varázsának.

A negyedik rész kiadáskor már nagyon komoly tervezést igényelt a könyvek elosztása, a megjelenés előtti este hosszú sorok kígyóztak a könyvesboltok előtt, amelyek egyszerre, éjfélkor nyitották meg a kapujukat a rajongók előtt.

Írásra ösztönzött

J. K. Rowling az első könyv publikálása után egy interjúban elmondta, ő maga hosszú évekig írta az első történetet, még iskoláskorában fogant meg az ötlet, sőt az utolsó rész, a Halál ereklyéi bevezetőjét már 1990-ben megírta. És hogy mit tanácsolt az írópalántáknak? Gyakorolni, sokat dolgozni rajta, nem feladni!

Menő szemüveg

A könyveken és a belőle készült filmeken nevelkedő generációknak a kerek lencsés szemüvegről már előbb jut az eszébe Harry Potter, mint John Lennon. A főszereplők házát szimbolizáló lila-sárga csíkos sálak is gyorsan fogytak a polcokról, és a farsangi bulik állandó szereplője lett a taláros, varázspálcás varáslójelölt.

A női írókat bátorítja

A J. K. Rowling néven híressé vált írónő eredetileg Joanne Rowling névvel dedikálta a művet, ám a Bloomsbury kiadó megkérte, olyan nevet válasszon, amelyből nem derül ki a neme, nehogy az előítéletek miatt elriassza a férfi olvasókat. Hamar kiderült persze, hogy a szerző nő, ami Rowling sok hölgytársának önbizalmát nö­velte.

Új kifejezéseket hozott

A könyvben számtalan varázsige és speciális kifejezés tűnik fel, mely sokak szókincsébe beépült. A neves Oxford English Dictionary angol értelmezőszótár 2003-ban fel is vette a jegyzékébe a „mugli” szót, így: Mugli: J. K. (Joanne Kathleen) Rowling (sz. 1965) angol gyermekkönyvíró által kitalált szó. J. K. Rowling meséjében a mugli olyan személyt jelöl, aki nem rendelkezik varázserővel.  

Sportot ihletett

A műben a diákok kviddicsmeccseken mérik össze ügyességüket, s a kitalált sportra persze kedvet kaptak a lelkes olvasók. 2005-ben Nemzetközi Kviddics Szövetség alakult, tavaly Ausztrália csapata nyert. Az eredetihez hasonló szabályokkal zajlik a játék, csak a csapattagokat a lábuk között szorongatott seprű nem emeli a levegőbe. A könyvben a játékszer a cikesz, egy gyorsan repkedő, apró aranylabda, a valóságban egy sárga pólós személy menekül a rá vadászó kezek elől.

Filmként is tarolt

A hét könyvből nyolcrészes filmet forgattak, ezekből 7,7 milliárd dollárt, azaz 2130 ezer milliárd forint összegű bevételt könyvelhetettek el  a gyártók.

Tudományos alap

A sorozatban szellemként szereplő Nicolas Flamel létező személy, a XIV. században élt, alkimista volt, a legenda szerint ő készítette el az első rész központjában álló Bölcsek kövét. A bölcsek kövét őrző háromfejű kutya, Bolyhoska a görög mitológiában szerepel, Hádész birodalmát őrzi.    

További cikkek

Utolsó

Ez volt Csollány Szilveszter utolsó tévés szereplése - videó

Videoklip

Most jött ki Kulcsár Edina első saját dala: súlyos dolgokról énekel

Ez is érdekelhet

borsonline.hu

Ez lehet az omikron legelső tünete, mutatjuk, mire figyelj fel

ripost.hu

Győzike nem tud leállni: Most G.w.M-nek üzent egy cifrát

origo.hu

Csollány Szilveszter élete képekben

magyarnemzet.hu

„Visszataszító ilyet hallani egy közéleti szereplőtől”

kemma.hu

Május 1. úti gyalogosgázolás: megszólalt az édesanyjáért aggódó férfi

origo.hu

Egy nagyon apró laptop is lehet erős

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: a francia válogatott a 2. félidőben átgázolt Montenegrón

vg.hu

Hallhat és érezhet Csollány Szilveszter a pszichoterapeuta szerint

vg.hu

Eddig számít fertőzőnek, ha pozitív lett a Covid-tesztje

ripost.hu

Meglepő, mit mond Csollány Szilveszterről és a lélegeztetett betegekről a pszichoterapeuta

metropol.hu

Váratlan fordulat, ezt tette titokban Harry herceg és Károly

origo.hu

105 éve született Ernest Borgnine - képgaléria