Ezúttal a Gundel-sztoriról, hiszen ma már kevesen tudják, de a családjáé volt a legendás városligeti étterem.
– Zoltán bátyám még a Gundelben lakott az édesanyámmal, ezért a vendéglátás minden csínját-bínját ismerte – kezdi egy Latinovitsról szóló sztorival a történetet Károly. – Gundel nagypapától leste el, hogy milyen a legjobb szakács, pincér, hogy milyen a tökéletes kiszolgálás. Persze mindig vele történtek olyan bosszantó dolgok, amik mással soha. Egyszer például egy tíznapos vitorlástúra után fáradtan betért egy éjszakai bárba egy italra a barátaival. Arra jött a pincér, Zoltán megszólította: „Főúr, legyen szíves, rendelnénk.” Egy pillanat, jött a válasz, majd a pincér felkérte a szomszéd asztalnál ülő hölgyet táncolni. Zoltán grafomán volt, rengeteget írt, levelet, feljegyzést. Ott azonnal elkérte a panaszkönyvet.
Hogy mit írt bele, azt Karesz inkább nem árulta el.
– Édesanyámék 13-an voltak testvérek, és mivel a Gundel családi vállalkozásban működött, ott éltek, dolgoztak. Ő volt a harmadik legidősebb Gundel gyerek. Két testvére, Mária és Pál fiatalon meghalt. A termékenység családi hagyomány, anyai ágon 28 első unokatestvérem van. Gundel Takács Gábor például az első unokatestvérem fia, már egy következő generáció.
Mire Károly megszületett, a proletárdiktatúra miatt már senki sem dolgozott a családból a Gundelben.
– A nagymamámat a legkisebb fiával kitelepítették Berettyóújfaluba. Eltöltött ott mostoha körülmények közt másfél évet. 11 gyerek felnevelése és a Gundel vezetése után! Soha többé nem tették be a lábukat az étterembe.
Létezik egy városi legenda arról, hogy Bujtor István egy forgatáson találkozott a Gundel étkészletével, és ezt nem hagyta szó nélkül.
– Már nem is tudom, melyik filmben, István előtt nagyon szép tányérok, tálak sorakoztak az asztalon. Egyiket felfordította, hogy megnézze, honnan való: – Ez Gundel! – kiáltott fel. – Hazaviszem, ez az enyém!
– Édesanyám azt mondta: „Édes fiam, ha valahonnan kidobnak, oda soha többé ne menj vissza.” Ezt haláláig be is tartotta. Soha nem ment be. Ma már ritkán, egy-két rendezvényre én is elmegyek a Gundelbe, de jellemzően nem járunk oda. Annak viszont örülök, hogy a proletárdiktatúra által lepusztított étterem az új tulajdonos keze alatt méltó a híréhez.
Családon belül sokan voltak és vannak is, akik vendéglátással foglalkoznak. Károly a legkevésbé sem.
– Én a főzésben rántottánál tovább nem jutottam, de szeretek jó helyekre járni, különleges ételeket enni. Édesanyám főztjét Gundel menzának hívtuk. Szűkös anyagi körülmények közt éltünk, de ő egyszerű dolgokból is csodálatos ételeket készített.
A sorozat első részét ide, a másodikat pedig ide kattintva olvashatják el.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.