Celeb

Úriemberként viselkedett női szeretőivel Gobbi Hilda

Tamás Rita

2014. június 7. szombat 18:00

Gobbi Hilda édesanyjának odaadó gyermeke, kollégáinak hűséges támasza, a magyar közéletnek segítőkész egyénisége volt. Elkötelezett baloldali volt, szerepeit tekintve szinte mindig öregasszony. Szeretőit a nők közül választotta, két nagy szerelméről tudunk.

Gobbi Hilda olasz családból származott, nagyapja ismert zeneszerző, karmester, apja amolyan életművész, akire a család nem-igen számíthatott, ezért Hildát fiatalkorától kezdve édesanyja, Gréti néni nevelte a legnagyobb szegénységben. Iskolái elvégzése után a színészakadémián tanult tovább, ezekben az időkben került kapcsolatba az ellenállási mozgalommal, ami egész életére kihatott.

Elkötelezett baloldali volt, de nála ez nem mások megtiprásában, a harácsolásban merült ki, éppen ellenkezőleg: noha ő maga is óriási szegénységben élt, mindig a másokon való segítés motiválta. Már színészként munkát, lakhatást, élelmet szerzett nehéz sorsú kollégáinak, később ő volt a lerombolt Nemzeti Színház újjáépítésének legnagyobb élharcosa, küzdött a Bajor Gizi Színészmúzeum és a Jászai Mari Színészotthon létrehozásáért.

Baloldalisága a második világháború idejéről gyökerezett, amikor még valóban bátorságnak számított az ellenálláshoz tartozni, itt alapozta meg kapcsolatait, többek között Kádár Jánossal és Aczél Györggyel. Ugyan a szocializmusban bűnnek számított a homoszexualitás, ő ebből nem csinált titkot, és úgy tűnt, a rendszer elfogadta másságát, ám nem kizárt, hogy legjobb barátja, Major Tamás 1959-ben éppen emiatt rúgta ki a Nemzeti Színházból.

Gobbi Hildában a Nemzetiből való eltávolítás nem okozott törést, a József Attila Színházhoz szerződött, hovatartozása mit sem változott, továbbra is elkötelezett baloldaliként harcolt a közügyekért, de megmaradt bohém oldala is: sokat ivott – de soha nem a részegségig –, és folyton cigarettázott.

Első ismert szerelme kolléganője, Temessy Hédi volt, akivel budai villájában együtt is élt. Ezt megelőzően és ezután sem titkolta a nők iránti vonzalmát, ő maga szinte férfiként élt, férfiruhákban járt, a nőket előreengedte a bejáratnál, Hédit száz szál rózsával lepte meg egy-egy bemutató alkalmával. Ő maga is úgy fogalmazott gyakran, hogy „olyan pasi vagyok én”, vagyis a nemi szerepeket tekintve abszolút férfiként élte az életét.

A kollégák körében ez sosem volt téma, így ismerték meg Gobbi Hildát, így szerették és becsülték, és gyakorlatilag a Nemzetiből való eltávolításán kívül soha nem is származott hátránya másságából. Pedig akkoriban a homoszexualitás még nem volt elfogadott: 1961-ig bűncselekménynek számított, utána már „csak” betegségnek…

Ennek megfelelően viszonyult a rendszer Galgóczi Erzsébet Törvényen kívül című kisregényéhez is, amelyben a nyíltan leszbikus írónő a nők közötti szerelemmel foglalkozott. Az írásból Makk Károly rendezésében 1982-ben Egymásra nézve címmel film készült, de a rendezőnek külföldről kellett színésznőt hoznia az akkoriban kínosnak számító szerepekre.

Gobbi Hilda a nála 12 évvel fiatalabb Temessy Hédivel megszakította szerelmi kapcsolatát, új párja az említett könyvet jegyző, a még Temessy Hédinél is öt esztendővel fiatalabb írónő, Galgóczi Erzsébet lett. A szintén baloldali érzelmű Galgóczi intellektuálisan is megmozgatta Gobbi Hildát, akinek 1988-ban bekövetkezett halálát csak egy évvel élte túl a forradalmár irodalmár.  

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!

Ez is érdekelhet

origo.hu

Itt a MOL különleges beszámolója

vg.hu

Zelenszkij már ősszel tudhatta, hogy támadni fognak az oroszok

mandiner.hu

Állandó pörgés az életem – Bíró Lajos a Mandinernek

ripost.hu

Egy időutazó megjósolta II. Erzsébet királynő halálát

origo.hu

Holtan találták Vajna Tímea barátját, a rendőrség is nyomoz

astronet.hu

Ez a 4 csillagjegy a kezébe veszi a sorsát, és megvalósítja az álmait augusztus végéig

borsonline.hu

Szlávik János bejelentette: új fertőzés terjed, súlyos megbetegedést okoz

borsonline.hu

Durva változás jön a budapesti tömegközlekedésben, közleményt adott ki a BKK

borsonline.hu

Fotó: Olyat csinálnak Rúzsa Magdi ikrei, szüleik szétröhögik magukat

További cikkek

Kihívás

Megküzdött a gyilkos kórral a magyar zenész

Probléma

Otthagyta az elvonót Molnár Gusztáv, súlyos dolgok derültek ki