Celeb

Vihart kavart Alföldi Róbert István, a királya

K. B. V.

Létrehozva: 2013.08.21.

Megosztotta az országot az István, a király új feldolgozása. A közönség tapsolt, a világhálón viszont sokan estek Alföldi Róbert rendezőnek, még tüntetést is szerveznek a főpróba ellen.

Harminc évvel az első bemutató után, Alföldi Róbert rendezésében újra „Felkelt a napunk”, vagyis a legendás rockopera dallamaitól volt hangos szombaton a szegedi Dóm tér.

A Nemzeti Színház egykori igazgatójának rendezése igencsak megosztotta az országot, mint ahogy a darab is egy megosztott Magyarországról szól – annak minden aktualitásával együtt… A rendező egyébként ezt maga is így gondolja, hiszen szerinte a darab minden eddiginél aktuálisabb és nem bánja, ha vitákat generál vele.

– Volt energiája az előadásnak, és a közönség is vette a lapot – mondta az előadás után munkatársunknak a rendező.

Alföldi kortárs előadást álmodott a színpadra: kortárs jelmezek helyett a szereplők mind a mai kornak megfelelő ruhát kaptak, Koppányékat például kereszttel döfték le, Nagy Feró pedig Trabanttal érkezett a színre, amelynek egyetlen díszlete egy gigantikus rozsdás vas korona volt. A modernitás is sokaknál kiverte a biztosítékot:

„Azért a magyarság egy őstörténeti pillanatát farmerben előadni, mikoris István idegen segítséggel az ellentábor vezérét meggyilkolta és az ország akkori bő harmadát kiirtotta, elég profán” – írta egy internetes hozzászóló.

Ennél azonban sokkal szélsőségesebb vélemények is napvilágot láttak a különböző honlapokon, fórumokon, volt, aki egyenesen keresztény- és magyarellenesnek tartotta a darabot, s azt is megkérdőjelezte, hogy Szörényi Levente valóban adta-e nevét a darabhoz.

Az tény azonban, hogy az előadás végén a közönség állva ünnepelt, s a modern feldolgozású új darab a Szörényi Levente–Bródy János szerzőpárost is lenyűgözte, akik szerint Alföldi új fejezetet nyitott a rockoperák történetében.

– Jó ízléssel és jó intelligenciával oldotta meg – mondta a rendezésről az előadás után Szörényi Levente.

A közönség, akárcsak a színdarab szereplői, a végletekig megosztott: az előadásért rajongók megrohanták az Aréna pénztárait, hogy már a főpróbára jegyet vehessenek, az ellendrukkerek pedig tüntetést szerveznek ellene a világhálón.

Elfáradt Stohl?

A színészi teljesítményről kevés szó esik: sokan dicsérik Stohl András, mint Koppány játékát, de aggodalmakat is lehet olvasni: „Mintha elfáradtak volna a hangszálai, az Istvánnal énekelt Elkésett békevágy című számban számomra már-már az élvezhetetlen kategóriát érintette” – írta az egyik szegedi hírportál.
 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek