Celeb

Önimádó producernek köszönheti a sikert a Boney M.

Földvári Zsófi

2012. május 24. csütörtök 15:45

Halhatatlan diszkósztárok 4. rész - A diszkózene a New York-i melegek, feketék és latinok által kedvelt klubokban született. Sorozatunk mai részében a műfaj legmeghatározóbb együtteséről, a Boney M.-ről olvashatnak.

 

Az együttes egy Frank Farian nevű zenei producer önimádó életformájának köszönheti a létrejöttét és a fantasztikus sikereit is. Frank egy hamburgi stúdióban dolgozott, és az volt a mániája, hogy a hozzá érkező zenékre, amiket fiatal, tehetséges zenészek küldtek neki, hogy kiadja azokat, saját maga énekelt vokált. Ez a gyakorlatban úgy nézett ki, hogy kellemesen mély bariton hangján rendszertelenül felmorogta a refrén szövegét, és néha egy-egy, számára erotikusnak gondolt morgást is elhelyezett a dalokban. Annyira tetszettek neki a produktumok, hogy ki is adta az első kislemezét, Baby Do You Wanna Bump címmel. Hogy komolyabbnak tűnjön a piacon, választott egy művésznevet is. Nem meglepő módon Bonaparte Napóleon neve jutott saját magáról eszébe, de mivel tudta, hogy ilyen névvel nem sok lemezt fog eladni, a hadvezér gyermekkori gúnynevét, a Boney-t választotta, ami után odabiggyesztette az M betűt is, ami zenét, vagyis musicot takar. Így született meg 1975-ben a Boney M. együttes.

Mivel a kislemezt elkapkodták, Frank folytatni akarta a pályafutását, de nem akart rivaldafénybe kerülni, ezért csapatot toborzott, hogy a rajongók archoz tudják kötni a slágereket. Leszerződtette a négy fekete bőrű tehetséget, Liz Mitchellt, Marcia Barettet, Maizie Williamset és a táncoslábú Bobby Farrellt, akinek csak a jelenléte volt fontos, a hangját Frank kölcsönözte. Ez a felállás lett végül a zenekar klasszikus formációja.

Az átütő sikert egy német tévéshow, a Musikladen hozta meg, ahol nemcsak a jól táncolható diszkóslágereik miatt jegyezte meg őket a közönség, hanem különleges fellépőruhájuk miatt is. Bobby általában húszcentis talpú, combig érő csizmákban és testhez simuló overallokban állt színpadra, és a lányoktól is elvárta, hogy „űrruhába” öltözzenek.

A koncertjeikre látogató rajongók nagy többsége nem is annyira a zenéjüket szerette. A lakk és latex fétisszexet kedvelők tömege például kifejezetten Bobbyt imádta.

– Kétségtelen, hogy sokszor láttam az első sorokban lakkba és latexbe öltözött, fura alakokat – mesélte egyszer egy interjúban a frontember. – Én kizárólag a színpadon öltöztem így, a hétköznapokon farmeres, pólós srác voltam. Úgy éreztem azonban, hogy ha már olyan fantasztikus lehetőségem volt, hogy színpadon álljak, akkor megadtam a módját, és igyekeztem jól kinézni. A csajok rajongtak értem, a lakkruhás férfiakat pedig mindig távol tartották a testőrök.

 (Folytatjuk) 

További cikkek

Utolsó

Ez volt Csollány Szilveszter utolsó tévés szereplése - videó

Videoklip

Most jött ki Kulcsár Edina első saját dala: súlyos dolgokról énekel

Ez is érdekelhet

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: „Köszönet a horvátoknak, hogy nyertek Izland ellen!”

likebalaton.hu

Megérkezett Vörsre Kele, Magyarország első gólyája

hirtv.hu

Családirtás a XVIII. kerületben: késsel a kezőben, szó nélkül ment be szülei szobájába a fiú

teol.hu

Dráma Felsőnyéken: a háziorvosi asszisztens élesztette újra a falu legidősebb hölgyét

origo.hu

Nagyon tartják az értéküket az iPhone 12-esek

nemzetisport.hu

NFL: A családommal kitaláljuk, mi legyen – Brady a jövőjéről beszélt

origo.hu

Varga Mihály: Magyarország a világszintű produkciókat készítő országok sorába léphet

origo.hu

Úgy döntött, hogy pont a szakadék szélén fordul vissza, ami ezután jött, arra nincsenek szavak

mandiner.hu

Bangóné még nem adta vissza az országgyűlési mandátumát

metropol.hu

Váratlan fordulat, ezt tette titokban Harry herceg és Károly

origo.hu

Csollány Szilveszter élete képekben