Zsuzsi főz: Télies ebédmenü

Zsuzsi főz: Télies ebédmenü

tél
PUBLIKÁLÁS: 2015. január 30. 12:00
Erre a hétre igazi télies melengető ételeket hoztam, amelyekből könnyen össze lehet hozni egy menüt. A leves és főétel kategóriában kétféle receptet találhattok, egy nehezebb, tartalmasabb, és egy könnyedebb, zöldségesebb fogásét, annak érdekében, hogy mindenki találjon a fogára valót. Desszertnek pedig természetesen egy fánkot kínálok, ha már itt van a farsang időszaka.

Lencseleves virslivel

Tartalmas, egytálételnek is beillő leves, ami után elegendő egy meleg édes tészta, vagy például a farsangi fánk.

Hozzávalók:

50 dkg lencse
3-4 sárgarépa
2 fehérrépa
negyednyi zellergumó
egy nagyobb hagyma
2-3 gerezd fokhagyma
8 dkg füstölt szalonna
8-10 szem egész feketebors
egy csapott evőkanál pirospaprika
babérlevél
2 dl tejföl
1-2 evőkanál mustár
egy mokkáskanál reszelt ciromhéj
2-3 db bőrös virsli

A lencsét előző este beáztatom. A hagymát, fokhagymát, leveszöldséget megtisztítom, felkarikázom, illetve kisebb kockákra vágom. A szalonnát felkockázom, sütni kezdem. A zsírján üvegesre párolom a felaprított hagymát is, rádobom a zöldséget és 2-3 percig pirítom. Rászórom a paprikát, felöntöm 2,5-3 liter vízzel (füstölt hús levével), hozzáadom az áztatóvíztől lecsepegtetett lencsét, a borsot, babérlevelet, a megtisztított, egészben hagyott fokhagymagerezdeket, sózom és kis lángon addig főzöm, amíg minden meg nem puhul. Ekkor szűrőkanállal a lencse felét kevés lével kihalászom és turmixolom, majd a fazékba visszaöntöm, ezzel sűrítve a levest (aki hagyományosan szeretné, lisztes tejföllel sűrítsen). A tejfölt egy merőkanál meleg levesben elkeverem, hozzáadom a mustárt, citromhéjat és a fazékba öntöm. Ekkor megy bele a felkarikázott virsli is, amivel készre főzöm a levest. Kenyérrel tálalom, lehet tenni még rá a tányéron tejfölt.

Citromos brokkoli-sárgarépa leves

Könnyű zöldséges leves, amelyet a citrom tesz picit különlegessé.

Hozzávalók:

30 dkg brokkoli
2 nagyobb sárgarépa
arasznyi póréhagyma
egy gerezd fokhagyma
egy-két ág friss kakukkfű (mokkáskanálnyi szárított)
3 dkg vaj
só, bors
0,5-1 deci tejszín
fél citrom leve és reszelt héja
1,5 liter zöldségalaplé (ennek víz)

A vajat felolvasztom, megpárolom rajta a felszeletelt póréhagymát és a feldarabolt répát. (Aki nem szereti a levesben úszkáló hagymadarabokat, egy kis fej hagymát vagy a pórét egészben tegye a leveshez a répa megfuttatása után, így könnyebb tálalás előtt eltávolítani. )

Felöntöm az alaplével, sózom, borsozom, beleteszem a kakukkfüvet, majd addig főzöm, amíg a répa már majdnem puha. Ekkor hozzáadom a kisebb rózsákra szedett brokkolit is és a zöldségek puhulásáig főzöm. Akkor jó, ha még inkább roppanós, mert ha szétfő, nem gusztusos. Hozzáöntöm a tejszínt, belereszelem a citrom héját és belefacsarom a levét is, és 1-2 perc alatt készre főzöm.

Székelykáposzta

Egyik kedvenc káposztás ételem, amit úgy szeretek, hogy sokkal több a káposzta benne, mint a hús. Mostanában mindig dobok bele rizst, amikor összekeverem a káposztát a pörkölttel, nagyon jól sűríti az étel levét. Azért nem vagyok oda, ha a székelykáposzta piros lében tocsog, sűrűn szeretem.

Hozzávalók:

1,5 kg savanyú káposzta
75 dkg sertéslapocka
10 dkg füstölt szalonna
15 dkg mangalica kolbász
3 fej hagyma
egy zöldpaprika (csípős is lehet)
2 babérlevél
5-6 szem bors
pirospaprika
köménymag
2 gerezd fokhagyma
egy marék rizs
egy evőkanál liszt
2 dl tejföl
olaj/zsír

Először a pörköltet kezdem készíteni. Ehhez zsiradékot forrósítok, üvegesre sütök benne két fej felaprított hagymát, közben a köménymagot is beleteszem, hadd pattogjon ki. Rádobom a kisebb kockára vágott lapockát, fehéredésig sütöm, megpaprikázom, hozzáadom a felszeletelt fokhagymát, zöldpaprikát, és egy körömnyi babérlevelet. Felöntöm annyi vízzel, amennyi szűken ellepi és puhára főzöm. A levét időről-időre elforralom, és pótolom, ettől lesz igazán sűrű szaftja.

Közben a maradék hagymát félfőre vágom, a szalonnát felcsíkozom, a kolbászt felkarikázom. A savanyú káposztát leöblítem, kissé kinyomkodom és pár vágással rövidebbre aprítom, ha kell. A szalonnát kiolvasztom, rádobom a hagymát és a kolbászt, három-négy percig sütöm, és rádobom a káposztát. Hozzáadom a szemes borsot, babérlevelet, jól elkeverem, aláöntök egy bögre vizet és majdnem puhára főzöm. Ekkor belekeverem a pörköltet, rádobom a rizst, nagyon kis lángon összerottyantom, majd a tejfölben elkevert liszttel behabarom. Nekem úgy ízlik, ha nincs hosszú leve, de ha valaki hígabban szereti, kis vízzel felengedheti. Lehet bele kaprot is főzni a habarással egyidejűleg. Tejföllel és friss kenyérrel tálalom.

Kínai kellel rakott csirkemell

Maradékhasznosítós ötletből vált többször is ismételt, bevált receptté nálam ez az étel. Kevéssé megszokott módon kerül felhasználásra benne a méltatlanul hanyagolt kínai kel, ami a téli zöldségkínálat egyik állandó szereplője. Nagyon sokoldalú zöldféle, főzeléknek, salátának, rakottan is nagyon finom, de én nyersen, magában is szeretem.

Hozzávalók:

50 dkg csirkemell filé
egy kis fej hagyma
egy gerezd fokhagyma
10-12 levél kínai kel
10 dkg füstölt tarja
egy golyó mozzarella
1,5 dl tejszín
só, bors
mokkáskanál köménymag
kevés frissen reszelt szerecsendió
egy evőkanál olaj
3 dkg vaj

Serpenyőben az olajat és a vajat felforrósítom, és elősütöm benne a vékony szeletekre vágott, enyhén sózott, borsozott csirkemell szeleteket. Ha mindkét oldaluk színt kapott, egy kisebb tepsibe fektetem a húsokat. A serpenyőben maradt zsiradékon megfonnyasztom az apróra vágott hagymát és fokhagymát. Rászórom a köményt, kicsit megfuttatom, utána hozzáadom a felcsíkozott tarját. Egy-két perc sütés után beleszórom a nem túl vékony csíkokra szelt kínai kelt is, és addig sütöm, amíg a zöldség kicsit összeesik. Fűszerezem kevés sóval, szerecsendióval, borssal, és picit hűlni hagyom. A tarjás-zöldséges keveréket elosztom a húsok tetején, minden szeletre teszek egy szelet mozzarellát, a csirkemellek köré öntöm a tejszínt és előmelegített, 180 fokos sütőben addig sütöm az ételt, amíg a sajt aranybarnára nem sül a tetején. Párolt rizzsel tálalom.

Anyu-féle túrófánk

Gyorsan elkészíthető, könnyű tésztájú fánk, legfőbb előnye, hogy nem kell kelesztgetni, a tészta pedig gyakorlatilag egy fakanállal összekeverhető. A tésztába cukor nem kerül, mert vaníliás cukorba kell még melegen forgatni, de ha ez valakinek nem szimpatikus, akkor tegyen kevés cukrot a tésztába és hagyja el a forgatást.

Hozzávalók:

25 dkg túró
25 dkg liszt
1 mokkáskanál szódabikarbóna
3 tojás
2 dl tejföl
csipet só
olaj a sütéshez
vaníliás porcukor a forgatáshoz

A túrót villával megtöröm, hozzákeverem a tojásokat, a tejfölt, majd végül a lisztet és nokedli sűrűségű tésztává dolgozom. (Lehet a tésztába tenni vaníliáscukrot vagy citromhéjat, esetleg mindkettőt.)

A tésztát kb. egy óráig hűtőben pihentetem. Ha ez az idő eltelt, olajat forrósítok – bő olajat, mint más fánkoknál is szokás - , evőkanállal az olajba szaggatom a masszát, és 4-5 perc alatt aranybarnára sütöm a túrófánkokat. Konyhai papírtörlőn lecsepegtetem róluk a felesleges olajat és még melegen vaníliás porcukorban megforgatom őket. Házi baracklekvárral vagy szilvareszterrel a legfinomabb.

Ezúton kívánok mindenkinek jó főzőcskézést a hétvégére, és továbbra is várom a kommenteket, témajavaslatokat.

Zsuzsi főz

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán.
Tetszik?

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.